Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za dávných časů, v divokých hvozdech Japonska začíná mýtický boj mezi rozrůstající se civilizací lidí a zvířecími božstvy, která vládnou lesům. A také příběh lásky lidského dítěte vlčí bohyně - princezny Mononoke - a válečníka věřícího v mír mezi lidmi a přírodou - prince Ashitaky. (oficiální text distributora)

Recenze (937)

GILLWANDER 

všechny recenze uživatele

Jeden z najkrajších animovaných filmov vôbec. Miyazakiho animovaný prístup je priam úchvatný. I keď je to len kreslený súbor mnoha obrázkov, na druhú stranu ale vynikne svojím veľkým oddaným srdcom. Toto v Hollywoode jednoducho neuvidíte. Krása! 90% ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Miyazakiho mistrovské dílo ve všech směrech - úchvatný příběh, ohromující animace, nápady, poselství snímku, a jako obvykle, brilantní hudba o kterou se postaral opět mistr Joe Hisaishi. ()

Carlossss 

všechny recenze uživatele

Překrásný příběh plný mystiky, zrady, lásky a hlavně překrásných animací. Děj je pěkně hutný a odsýpá, tudíž se dvě hodiny zdají jako krátká pohádka před spaním. Hayao Miyazaki mi opět předvedl, že animované příběhy plné mluvících zvířátek nemusí být notně výživa pro děti. Krása... ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Druhý anime od Miyazakiho co jsem viděl. Po nadšení z „ Cesta do fantazie" poněkud slabší, přesto stále nádherné. Vždy jsem měl obavy, že se mě japonský „pokémonský" styl animace nebude líbit, ale od Miyazakiho mi to vůbec nevadí. Hned od začátku dokáže vtáhnout do děje a člověk musí žasnout nad jeho fantazií.Už se těším na další anime od H.M. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Moj prvy Miyazaki. Uchvatil ma pribeh, rezia a nadherna hudba. Na zaklade tohto filmu Mononoke Hime a na zaklade Kurosawovej Kagemushi mam rad japonsku kinematografiu. Kultovy film, 100 % ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Podobně jako Akira mě i Mononoke spíš minula. Je to hezké, jsou tam kanci a vlci, a ocelové město, a sdělení s myšlenkou, a epický závěr kde všechno vybuchuje a hoří, ale vím, že zítra už si ten film nebudu pamatovat. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Snímek ze kterého si můžete vzít mnoho, jako božstvo vs. peníze aj. Ale hlavně, je to opět krásně zpracované, jak už to u Mijazakoho bývá.. .... HODNOCENÍ: 80% (4*) ()

Luicy 

všechny recenze uživatele

Když pominu to, že vám šíp z luku ustřelí celou palici a výstřel z pušky vás jen lehce škrábne, tak to ve výsledku byla moc krásná pohádka s ještě krásnějším hudebním doprovodem. Za mě mnohem lepší, než Miyazakiho Cesta do fantazie... ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Princezná Mononoke. Úplne najviac som sa rozplývala nad animáciou, je prenádherná, najkrajší je les. Na druhé miesto dávam hudbu, ktorá v harmónii s animáciou pôsobí ako balzam na dušu a vytvára dokonalú symbiózu. Príbeh je pre mňa až na treťom mieste a to je práve dôvod, prečo nedávam plný počet. Ak by tu bolo viac romantiky a menej akcie, myslím si, že by sa mi to ešte viac páčilo. Na animovaný film tu bolo priveľa bojov, odseknutých končatín a hláv, aj keď verím, že niektorým sa práve tá akcia páči. Moje obľúbené pasáže boli tie pokojné chvíle v lese, spoločný čas princeznej Mononoke a princa Ashitaka, páčilo sa mi, ako sa o neho starala, keď bol ranený a kŕmila ho, to bolo také milé a tá krásna melódia. Mononoke som najskôr začala pozerať s dabingom, až po niekoľkých dňoch som si to pozrela znova celé od začiatku v pôvodnom znení s českými titulkami a to bolo oveľa lepšie. Len som nepochopila, prečo mala vlčica mužský hlas alebo to bol vlk? Milé, že Mijazaki už vtedy myslel na životné prostredie. Film má pekné posolstvo. Cesta do fantázie sa mi páči ešte viac, lebo má pútavejší príbeh. Veľmi pekné. ()

bogomira 

všechny recenze uživatele

Když to neberu v žánru anime, ale celkově ( jak se mi to prostě líbilo ), tak to má k pěti hvězdám daleko a k první stovce nejlepších filmů všech dob se to nedostane ani tak blízko jako Oliver Hardy k Twiggy v soutěži o štíhlost linie. Ale to neznamená, že je to špatný. První, co mě hned zaujalo, je majestátní hudba, příběh je trochu roztahanej, ale zajímavej a konec je apokalyptickej tak akorát, jak to mám rád. Celkově takový slabší čtyři, víc ani bohovi. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Další z filmů, u kterých jsem vděčný, že jsem na něj na CSFD narazil, neboť jsem už pozapomněl, že jsem ho viděl. Už jako malému mi přišlo, že je tento animák něco víc než obyčejný film pro děti a i teď po letech v něm vidím hloubku mísíce se s kouzelným světem. Místy mi to kdysi sice přišlo chaotické, ale teď už zůstává neuvěřitelně silný a propracovaný příběh. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Dokud šlo hlavně o dobrodružné putování, celkem mě to bavilo, ale pak se z toho stal válečný akčňák a tam už to začínalo jít krapet mimo mě. Já na tyhle hard fantasy prostě nejsu, no. Nic proti nim vyloženě nemám, ale fakt jen málokteré mě dokáží opravdu zaujmout a Mononoke mezi ně patřit určitě nebude. Jedno zhlédnutí mi opravdu stačilo, ale na druhou stranu musím uznat, že to má něco do sebe. Postavy a celý ten svět je sice krapet plochý, nicméně to i přesto nějak funguje, dobře se na to dívá, má to naprosto dokonalou hudbu, ta zápletka je dostatečně zajímavá a má i určité napětí v sobě... A co mě potěšilo snad úplně nejvíc je to, že se tu Mijazaki konečně vyhnul těm svým pedofilním choutkám a není tu žádná postava uřvaného otravného děcka. Určitě je zajímavé to vidět, rozhodně to není špatné a nedivím se té slávě kterou to má, jen to holt není film pro mě... 3* ()

ad 

všechny recenze uživatele

Poezie... fantazie.. romantika... velkolepost... krása... film!!!dechberoucí kus všeho, co jsem právě vyjmenoval... Pro mě mnohem lepší než Cesta do fantazie (ale asi záleží, který z Miyazakiho filmů vidíte jako první)... ()

JohnRambo 

všechny recenze uživatele

Absolútny vrchol filmového umenia. Všetko čo má byť človeku povedané o živote, je tu.                                                                         ,,Spravte kópie a strielajte ich do vesmíru.“ ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

783. hodnocený film: První Miyazakiho film, který jsem viděl a musím říct, že mě jeho tvorba strhla. Je naprosto skvělé, jak dokáže někdo oslovit animovaným fantasy dramatem dospělé diváky a dá tak i najevo, že film není určet zdaleka dětskému divákovi. Brutální záběry useknutých hlav a napětí každé minuty to jasně dokazuje. Skvělá akce a vynikajcící charaktery postav, to zcela vystihuje tenhle snímek. 5* je snad jasných a můžu doporučit jako skvělý způsob odreagování se od klasických hraných snímků... 5* ()

annihilation 

všechny recenze uživatele

Ne vždy jsou kreslené filmy pro děti a to o princezně Mononoke platí dvojnásob. Setkáváme se tu s věčným soubojem člověka a přírody, avšak podaném způsobem, jakým to dokáže jen anime. Máme tu samozřejmě jistý příběh lásky, souboj sil a postavy, o kterých by se dalo přímo tvrdit, že jsou kladné nebo záporné. A bozi v podobě zvířat, duchové stromů a samotný Duch lesa jsou tak nádherní, že si je ani nemusíte představovat do reálné podoby. Je to film na zamyšlení, ale nezpůsobuje vám nepříjemné psychózy, je hluboký, ale zároveň si u něj odpočinete. Co víc dodat? ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Studio Ghibli zamíří na Netflix

Studio Ghibli zamíří na Netflix

20.01.2020

Legendární japonské studio Ghibli zodpovědné například za filmy Princezna Mononoke nebo Hrob světlušek zamíří v zemích mimo USA na Netflix. Jeho kompletní knihovna animovaných titulů (s výjimkou… (více)

Filmasia 2010 – asijské „best of“

Filmasia 2010 – asijské „best of“

30.11.2010

Letošní festival Filmasia se koná v Aeru 3. - 5. prosince 2010. Uvidíte nové filmy od jmen jako Andrew Lau, Takashi Miike, Hayao Miyazaki, Tsai Ming-liang nebo Kim Ji-woon! Asijský víkend začíná v… (více)

Miyazakiho pidilidi

Miyazakiho pidilidi

22.12.2009

Blíží se Vánoce, čas pohádek. Jednu tady pro vás máme. Ačkoliv, asi všichni víme, že filmy japonského studia Ghibli nejsou tak docela pro děti. Naši potomci, kterým televize promítají utrhávání hlav… (více)

Reklama

Reklama