Reklama

Reklama

Popravčí

  • Velká Británie The Headsman (více)

Obsahy(1)

Dva sirotci, George a Martin, vyrůstali společně v klášteře. Zatímco Martin se upsal armádě, George zasvětil svůj život církvi a časem se stane převorem opatství. Ve společnosti sílí zájem o protestantská kázání a reformní hnutí. Martin se zamiluje do dcery místního kata. Jeho bratr jejich vztah odmítá. Martin se přesto ožení, ale musí čelit daleko většímu nepříteli – španělské inkvizici. (Magic Box)

(více)

Recenze (79)

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

I když souhlasím s výtkami ve zde psaných komentářích o nepropracovaném ději i příliš mnoha postavách, které se v příběhu objevují a ztrácejí, aniž by se člověk dozvěděl, jak to s tím či oním dopadlo, za závěr jsem přidala jednu hvězdičku, protože příběh ukázal, že nic v životě není zadarmo a na to, aby někdo mohl přežít, musí jiný něco obětovat. V životě ne vždy třeba život samotný ale musí. Několik poprav stětím mi teda málem způsobilo psychickou újmu, ač vím, že stětí mečem je jeden z nejčestnějších způsobů popravy, přesto vzhledem k oblíbeným historickým postavám ve mně vzbuzuje mrazení, skoro jako Fridrich II. Štaufský v papežském Římě. Hm, to jsem trochu odbočila, ale ne moc daleko, opět se ukázalo, že spojení středoevropských Habsburků se španělskou dynastií přes Janu Kastilskou (zv. Šílenou) bylo nešťastné a znamenalo, že španělská inkvizice mohla působit na místech, na nichž by se jí za jiných okolností nedostávalo až zas tak snadno. O pronásledování novokřtěnců v německých zemích jsem četla, nyní si ho již dovedu, bohužel, i představit. ()

uzzi 

všechny recenze uživatele

Povedený film. Dychá z něj ta správná atmosféra středověku (nebo alespoň ta jakou si +/- představuji, možná o kousek víc temnější by neškodila). Film nechce jen šokovat, ale není zbytečně uhlazen do rodinné podoby. Při sledování jsem si několikrát vybavil další skvělý film Jméno růže, ten se sice odehrává o pár století dříve (14.století) ale laděním a střetem církve, te pravé s "nehodnou" je dost podobný a nutno říci že "růži" to jde i o kus lépe. Popravčí dost klouže po povrchu a montuje na střed cirkve s "lůzou" ještě rodinné prvky, ale i tak je to za silné *** ()

Reklama

italka63 

všechny recenze uživatele

Tak trochu odlišné od historických velkofilmů, syrové, v horských reáliích, tam, kde popravčího po smrti vystřídá nový, Martin, který se zamiluje do jeho dcery. Klášter s mladým převorem, fanatismus církve a pár úplatných podrazáků způsobí příchod španělského inkvizitora a jeho gardy. Jak moc mi to připomnělo jednu kdysi dávno přečtenou knihu, na jejíž název si nevzpomenu ani kdyby mě lámali kosti jako ve filmu zde. Nevadí, mám ji v hlavě. Středověk se svoji fanatickou vírou, nad kterou se již tehdy musel Stvořitel odvracet. No, Nikolaj Coster Waldau, kdo by se na něj rád nekouknul, slušný děj, taktéž hudba, ty čtyři dám... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Na prvý pohľad sa môže film „The Headsman“ javiť ako celkom kvalitná historická dráma z europskej koprodukcie. Dobrá voľba prostredí, autentické dobové kostímy, výborná práca maskérov... takmer som cítil smrad toho stredovekého mesta. Lenže so scénarom je to už o poznanie slabšie. Je deravý a plný nelogickostí. Vadilo mi najmä divné konanie niektorých postáv, ktoré sa vôbec nehodilo k ich postaveniu a dobe, v ktorej žili. Taktiež by to chcelo aj výraznejšie hudobné podklady. A ani herci sa nijak zvlášť nesnažili. *** ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 6/10 Děj 7/10 Hudba 8/10 Prostředí 8/10/// PLUS: prostředí, kulisy a kostýmy, možnost seznámit se prostředím a zasazením, které není tak obvyklé MÍNUS: bezútěšnost snímku, není to další Statečné srdce, i když by mohlo být, má to komornější vyprávění a možná i trochu pomalejší tempo/// Shrnutí: Na tohle se opravdu těžko dívalo. Je to smutné, kruté a nespravedlivé. O to víc že hlavní hrdina je sympaťák, příběh je dobře vrstvený a dávám průchod fanatikům, lumpům a inkvizici. Toho hezkého tu skutečně mnoho není a vše spěje ke špatnému konci. Nebo, že by tu byla nějaká naděje?/// Celkem 71%/// ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama