Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Z boxerského ringu mezi baletky... Titulní hrdina snímku Billy Elliot je jedenáctiletý chlapec z hornického města v severozápadní Anglii. Po smrti maminky žije s otcem, starším bratrem a babičkou. Píše se rok 1984 a krajem už rok hýbou dramatické události kolem hornické stávky. Město je obležené policií, Billy však tyto okolnosti příliš nevnímá. Je totiž zcela zaujat nečekaným zážitkem. Po boxerském tréninku se náhodou přidal k děvčatům, která měla v tělocvičně hodinu baletu, a tanec ho doslova pohltil. Učitelka baletu, paní Wilkinsonová, v chlapci objeví skrytý talent a začne jej pomalu rozvíjet. Cesta k vytouženému studiu na Královské baletní škole je však dlouhá a plná různých úskalí. V prvé řadě je třeba překonat zuřivý odpor Billyho otce, který balet nepovažuje za činnost hodnou správného chlapa... Stephen Daldry, debutující divadelní režisér a mnohaletý ředitel londýnského Royal Court Theatre, dokázal zdánlivě tuctový příběh oživit originálním pojetím, které staví na kontrastu drsného hornického prostředí a zdánlivé odtažitosti baletu. Film natočil v typicky anglickém stylu moderního sociálního realismu, s důrazem na dobovou atmosféru, na přesnou charakteristiku postav a v neposlední řadě i s typickým britským humorem. Vedle řady dalších ocenění film získal tři oscarové nominace, a to v kategoriích nejlepší režie (Stephen Daldry), nejlepší herečka ve vedlejší roli (Julie Waltersová) a nejlepší původní scénář (Lee Hall). Vyzdvihnout zaslouží i přirozený herecký výkon Jamieho Bella v roli dětského hrdiny. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (648)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Natolik opravdový film, že se úplně klidně srovnám s tím, že jde po standardní linii všech sportovních filmů. Billy pochází z hornického městečka, v němž je všechno černobílé. Bělma horníků v umouněných tvářích jakoby se přenesla na vše okolo, šedivé městečko černá pod tíhou pouličních střetů stávkujících s policií. A v této situaci v sobě Billy objevuje vztah k tanci. Mezi muži, kteří se snaží dnes a denně si dokazovat svoji chlapáckost, se pokouší prosadit v holčičím prostředí. Je moc dobře, že tohle téma neuchopil Hollywood. Vy\tvořil by z něj nekoukatelnou limonádu, která by se snažila prvoplánově vymačkat z diváků co nejvíce emocí. Takto vznikl citlivý příběh, kterému se bez potíží daří diváka dojmout. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Podle místních komentářů jsem čekal strastiplnou cestu mladého chlapce za svým snem. Která byla tak skvěle vylíčena, že bych dokonce mohl utřít slzu. Nic jsem bohužel neutřel a spíše se nudil. Když už byla nějáká vyhrocená situace, která sváděla k prožívání chlapcových útrap. Zazdila to sama chlapcova postava svým nesympatickým chováním. Happy End se sice konal, ale já se přistihl, že to tomu chlapci vlastně ani moc nepřeju. 60% ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Další z filmů na celkem provařené téma, jak si jít za svým snem navzdory nepříznivým okolním vlivům. Snad pro to klišé mi Billy Elliot v paměti výrazněji neutkvěl a nemohu tedy hodnotit plným počtem. Pamatuji si nicméně, že šlo o řemeslně výborně zvládnutý snímek, hlavní chlapecký hrdina vzbuzoval sympatie, dojetí, zkrátka šlo o skvěle obsazený charakter, divák chápal i zneklidněného otce, co by chtěl mít syna boxera, nikoliv baleťáka. Příběh o posedlostí tancem nenudil, byl oživen hezkou hudbou a samozřejmě parádními tanečními kreacemi, plnými života a energie, k tomu tísnivá atmosféra sociálně slabší části obyvatel Anglie... jo, líbilo se mi to. "Billy Elliot by si pravděpodobně zasloužil i tu pátou hvězdičku, nemohu ji však s čistým svědomím dát, dokud film neuvidím znovu. Zatím krásných 80%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Horníci tvrdej chleba maj, obzvlášť, když jejich synek propadne vášni k baletění. Ale proč by měl mít stejně mizernej život? Proč by si nemohl splnit svůj sen. Billy Elliot není o ničem novém a neokoukaném, je o stokrát ohraných věcech, ale funguje znamenitě. 90% Zajímavé komentáře: kitano, FateKEEPER, DearS ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Veľmi dojemný príbeh o chlapcovi, ktorý sa chcel presadiť baletom, ale bránil mu v tom sebecký otec a vlastná nedôvera vo svoje schopnosti. Film, ktorý vám ukáže, že vždy treba nasledovať svoje sny bez ohľadu na názory iných. Stephen Daldry má talent na filmy, ktoré vás vtiahnu od prvej minúty a až do konca vám nedajú vydýchnuť. Síce ma Hodiny (2002) dejovou zložkou nadchli podstatne viac, Billy Elliot od nich nemá ďaleko. Zmysluplný filmový zážitok na čele so skvelým výkonom Jamie Bellu v hlavnej úlohe. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (11)

  • Jamie Bell navštěvoval na škole lekce baletu a tance, za což si od spolužáků vysluhoval posměch. Při hraní Billyho Elliota těchto svých zážitků využil. (HellFire)
  • Představení v závěru filmu je „Labutí jezero“, verze Matthewa Bourna, ve kterém hrají všechny labutě muži. Billy (Jamie Bell) hraje labuť, o které dříve hovořil s paní Wilkinsonovou (Julie Walters). (HellFire)
  • Film je částečně inspirován baletním tanečníkem Philipem Marsdenem, se kterým se potkal scenárista Lee Hall. Marsden pochází ze severní Anglie a on i jeho rodina měli zkušenosti s tvrdou hornickou prací. (HellFire)

Reklama

Reklama