Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Z boxerského ringu mezi baletky... Titulní hrdina snímku Billy Elliot je jedenáctiletý chlapec z hornického města v severozápadní Anglii. Po smrti maminky žije s otcem, starším bratrem a babičkou. Píše se rok 1984 a krajem už rok hýbou dramatické události kolem hornické stávky. Město je obležené policií, Billy však tyto okolnosti příliš nevnímá. Je totiž zcela zaujat nečekaným zážitkem. Po boxerském tréninku se náhodou přidal k děvčatům, která měla v tělocvičně hodinu baletu, a tanec ho doslova pohltil. Učitelka baletu, paní Wilkinsonová, v chlapci objeví skrytý talent a začne jej pomalu rozvíjet. Cesta k vytouženému studiu na Královské baletní škole je však dlouhá a plná různých úskalí. V prvé řadě je třeba překonat zuřivý odpor Billyho otce, který balet nepovažuje za činnost hodnou správného chlapa... Stephen Daldry, debutující divadelní režisér a mnohaletý ředitel londýnského Royal Court Theatre, dokázal zdánlivě tuctový příběh oživit originálním pojetím, které staví na kontrastu drsného hornického prostředí a zdánlivé odtažitosti baletu. Film natočil v typicky anglickém stylu moderního sociálního realismu, s důrazem na dobovou atmosféru, na přesnou charakteristiku postav a v neposlední řadě i s typickým britským humorem. Vedle řady dalších ocenění film získal tři oscarové nominace, a to v kategoriích nejlepší režie (Stephen Daldry), nejlepší herečka ve vedlejší roli (Julie Waltersová) a nejlepší původní scénář (Lee Hall). Vyzdvihnout zaslouží i přirozený herecký výkon Jamieho Bella v roli dětského hrdiny. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (647)

Indiana 

všechny recenze uživatele

Po dlouhý době film, který mě opravdu emocionálně dostal a to sem ze začátku bojoval s tim, abych jeho sledování nepřišel jako bukva . Dlouho sem nikomu nefandil tak jako tomu klukovi. Kdo mě zaujal ale ještě víc, byl jeho otec, v podání skvělého Gary Lewise. K tomu perfektní soundtrack...ten film je opravdu skvělej, dlouho sem se mu vyhejbal a ted nechápu proč. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Podobně nádherný jako Aronofskyho Black Swan. Black Swan zobrazuje terorizující, temnou až vášnivě démonickou atmosféru s dokonalou Natalii Portman - Billy Elliot nabízí krásný humanitní příběh chlapce, který si chce splnit svůj životní sen. Oba pronikají divákovi do duše. V obou dílech hlavní představitelé předvádějí životní roli. Emoce tečou proudem. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Boxerské rukavice vyměnil za baletní piškoty a začal si plnit svůj sen. Klišé? V podání britských tvůrců v čele s debutujícím divadelním režisérem Stephenem Daldrym těžko. Ano, příběhů o cílevědomosti a vytrvalosti jsme zhlédli už desítky. Jenže tenhle křehoučký boxer s rukavicemi po dědovi se pro tanec nadchl s odzbrojující vášní. Jsme na severovýchodě Anglie a v malém městečku je tématem číslo jedna stávka horníků. Mezi ně patří i Billyho bratr a otec. Jen Billy má jiné zájmy a otce, který plní také roli zesnulé ženy, jeho povaha lehce děsí. Když ho pak najde mezi hejnem malých děvčátek, bouchne do stolu. Zbytečně. Síla filmu netkví v tom, zda Billy svého snu dosáhne. To je poměrně jasné. Podstatná je cesta, kterou se Daldry vydává. Stále jsme nicméně ve filmu, který nechce být nějak výrazně depresivní a neustále nám cpát napjatou atmosféru, takže i ony překážky jsou prostě spíš filmové. Ale zatraceně příjemné. Velmi silné je i otcovo (ač očekávané) prozření a hlavně odvaha, se kterou se postaví stávkující většině. Snímek může ve velkém děkovat právě hercům – ať je to právě Gary Lewis v roli umíněného otce, který však dokáže projevit cit (výborný je hlavně při návštěvě Londýna nebo při čekání na verdikt taneční školy), nebo skvělý Jamie Bell, který si i od té doby vybral několik solidních projektů. Hornickou komunitu pak skvěle nasnímal kameraman Brian Tufano (roky spolupracoval s Boylem), no, a o soundtracku se snad ani nemusím rozepisovat. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

FIlm, který toho v sobě má opravdu hodně - přesvědčivou sociální sondu, přesvědčivé osobní i rodinné drama, a überpřesvědčivé bojovné hledání si své vlastní cesty a životního štěstí, ať už je to cokoliv. Gary Lewis mě totálně dostal, a o Jamie Bellovi se toho už napsalo tolik, že by bylo zbytečné to rozšiřovat. Nemůžu ale nevzpomenout, jak se mi zatajil dech při scéně s roztrženým polštářem a bouřením nečekaně něžných hormonů. Daldry je zkrátka schopný režisér (Předčítač u mě dojel na scénář;)), a jeho vyprávění o hledání světla, prodchnuté nábožnou úctou k tanci, hudbě a kultuře vůbec - jen si vzpomeňte na otcovo ohromení velikostí a nádherou Londýna; takhle nějak si představuju úžas barokního nevolníka v kostele - proniká divákovi do duše. Navíc k tomu režisér chytře přidává správně svébytné postavičky jako jsou babička i samotná paní Wilkinsonová a vplétá do své hry odlehčení v podobě humoru, ale také hudby. Kruh se uzavírá, a není to kruh ledajaký, ale vysoustružený s devadesáti procenty dokonalosti. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Film, který má úplně všechno a přitom mu něco chybí. Jsou zde výborné herecké výkony, zejména mladý Jamie Bell skutečně překvapil ve své premiéře. Film o baletu jsem ještě neviděl, navíc s takto zajímavým námětem. Nicméně příběh je velmi předvídatelný, bez jakýchkoli zvratů a proto musím hvězdu ubrat. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (10)

  • Film se měl původně jmenovat „Dancer“ (Tanečník). (Hal_Moore)
  • Jamie Bell byl v době natáčení v pubertě, proto byly menší problémy s jeho hlasem a musel si holit nohy. (griph)
  • Děj filmu se odehrává ve městě Easington. Město je však smyšlené. (griph)

Reklama

Reklama