Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Z boxerského ringu mezi baletky... Titulní hrdina snímku Billy Elliot je jedenáctiletý chlapec z hornického města v severozápadní Anglii. Po smrti maminky žije s otcem, starším bratrem a babičkou. Píše se rok 1984 a krajem už rok hýbou dramatické události kolem hornické stávky. Město je obležené policií, Billy však tyto okolnosti příliš nevnímá. Je totiž zcela zaujat nečekaným zážitkem. Po boxerském tréninku se náhodou přidal k děvčatům, která měla v tělocvičně hodinu baletu, a tanec ho doslova pohltil. Učitelka baletu, paní Wilkinsonová, v chlapci objeví skrytý talent a začne jej pomalu rozvíjet. Cesta k vytouženému studiu na Královské baletní škole je však dlouhá a plná různých úskalí. V prvé řadě je třeba překonat zuřivý odpor Billyho otce, který balet nepovažuje za činnost hodnou správného chlapa... Stephen Daldry, debutující divadelní režisér a mnohaletý ředitel londýnského Royal Court Theatre, dokázal zdánlivě tuctový příběh oživit originálním pojetím, které staví na kontrastu drsného hornického prostředí a zdánlivé odtažitosti baletu. Film natočil v typicky anglickém stylu moderního sociálního realismu, s důrazem na dobovou atmosféru, na přesnou charakteristiku postav a v neposlední řadě i s typickým britským humorem. Vedle řady dalších ocenění film získal tři oscarové nominace, a to v kategoriích nejlepší režie (Stephen Daldry), nejlepší herečka ve vedlejší roli (Julie Waltersová) a nejlepší původní scénář (Lee Hall). Vyzdvihnout zaslouží i přirozený herecký výkon Jamieho Bella v roli dětského hrdiny. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (647)

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Nejspíš mě to nedojalo, ani neokouzlilo tolik jako většinu přítomných. Ale film to byl velice dobrý. Balet mi nic neřiká, ale po zhlédnutí většiny baletních filmů co jsem kdy viděla, mě vždycky mrzí, že mě rodiče jako malou na baletní lekce neposlali. A to platí i u tohohle filmu. Julie Walters je skutečně žena všech možných tváří a kdybych nevěděla, že je to ona, těžko bych jí poznávala. Jediné co bych tomu filmu vytkla, byl závěr, tak já se těšila na nějákou kvalitní baletní scénu dospělého Billyho tančícího v Labutím jezeře a nakonec jsem se dočkala jen jednoho skoku. Trochu zklamání. Jinak ale dávám 4* ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ide o neskutočne krásny príbeh, navyše perfektne natočený a zahraný. Tu nie je čo vytknúť, ide o silný zážitok, ktorý ma uchvátil po všetkých stránkach. Asi nikdy som neprial hlavnej postave uspieť tak ako malému Billymu. A koniec filmu ma dostal, je neskutočne dojemný, ale v tom dobrom slova zmysle. Aj napriek smútku, ktorý je na základe príbehu všade prítomný, film vo mne zanechal dobré pocity. Nesie v sebe krásne posolstvo, že keď človek naozaj niečo chce, tak to aj môže dosiahnuť, len sa nemôže vzdať. Naozaj super film, určite stojí za pozretie. A nielen raz. ()

Reklama

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Zase jednou dokonalý film a pak, že se už dokonalé filmy netočí...:-) Billy Elliot je krásný příběh o překonávání překážek, prolamování předsudků, o sbližování syna a otce, o sociálních problémech, o tanci, o smrti i životě... Je to prostě snímek, který skrývá momenty, u nichž se člověk směje i scény, kdy potlačuje slzy, je dojemný i zábavný. Jamie Bell v roli Billyho je vynikající a režie Stephena Daldy bezchybná. Výborně! ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne velky a mily prekvapeni, tohle sem fakt necekal. Na film s podobnym tematem bych se v zivote nepodival, nebejt tak vysokeho hodnoceni, protoze na nic jineho me nemel moznost nalakat. Herci neznami, reziser, ktery natocil jen Hodiny ( i kdyz ty byli dobry) a pribeh, kterej de naprosto mimo me, ale ted jsem rad, ze jsem film videl. Film se rozjede uz od zacatku, ale neni to nic ve stylu, ze by byl Billy genialni a hned vsechno umel, coz je jedine dobre. Sceny s tancem maj skvelou hudbu a jsou vyborne prostrihany se scenama ze stavky, ktery jsou taky paradni. Herecky vykony vsech jsou nadprumerny, hlavne Jamie Bell me prekvapil, fakt skvelej detskej vykon a hned po Christianu Baleovi asi nejlepsi ze vsech detskejch vykonu a taky jeho otec byl vynikajici. Dej filmu hezky odsejpa a film se z trochu komedialniho vyzneni meni postupne v slusny drama. A ani mi nevadila ta rec kuli prijeti na skolu, nepusobila tu nijak nucene, jak to v podobnejch situacich bejva v jinejch filmech. Ten konec taky nebyl nejhorsi, jen ten herec vypadal pekne divne a mozna ani nebylo nutne ten uspech ukazovat, protoze Billymu v podstate o to behem filmu neslo, tudiz jeho snaha mohla vyvrcholit uz prijetim na skolu. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Balet. ,,Co je na baletu špatného?“ ,, Není pro kluky! Kluci hrajou fotbal nebo boxujou“…. Divný! Co může napsat chlap o filmu, kde se tancuje - baletí? A přesto: tento EVROPSKÝ film je vzdálen (běžné) hollywoodské produkci. Problémy a útrapy malého kluka nepřivádějí průšvihy, ale obyčejná touha tancovat. Buď vás pohltí, nebo jej nedokoukáte. Horníci, stávka, stávkokazi a demonstrace, proložené baletem Billyho Elliota. Zvláštní kombinace. A právě ta drsná životní realita může poodhalit city lidí, dát prostor silným okamžikům, které mi naženou slzy do očí. Pocit radosti z první piruety prostě cítíte také! A přesto že mám v tanečních jen jednu lekci, když to ,,rozjel“, mé nohy nezůstali v klidu. A představte si finále, které není plné krve a akčních scén, ale TANCE! Vlastně bohužel není. A JÁ SE TAK TĚŠIL !! TANČI BILLY !! P.S.: Věřím, že všichni baleťáci nejsou teplý a doufám, že vy uvěříte, že to platí i o těch, kterým se líbil tento film.. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (10)

  • Film je částečně inspirován baletním tanečníkem Philipem Marsdenem, se kterým se potkal scenárista Lee Hall. Marsden pochází ze severní Anglie a on i jeho rodina měli zkušenosti s tvrdou hornickou prací. (HellFire)
  • Jamie Bell byl v době natáčení v pubertě, proto byly menší problémy s jeho hlasem a musel si holit nohy. (griph)
  • Muzikálová verze filmu, která si vysloužila mnoho nominací a ocenění, vyšla na 5,5 milionu liber, o 3 miliony liber více než film. (HellFire)

Reklama

Reklama