Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Z boxerského ringu mezi baletky... Titulní hrdina snímku Billy Elliot je jedenáctiletý chlapec z hornického města v severozápadní Anglii. Po smrti maminky žije s otcem, starším bratrem a babičkou. Píše se rok 1984 a krajem už rok hýbou dramatické události kolem hornické stávky. Město je obležené policií, Billy však tyto okolnosti příliš nevnímá. Je totiž zcela zaujat nečekaným zážitkem. Po boxerském tréninku se náhodou přidal k děvčatům, která měla v tělocvičně hodinu baletu, a tanec ho doslova pohltil. Učitelka baletu, paní Wilkinsonová, v chlapci objeví skrytý talent a začne jej pomalu rozvíjet. Cesta k vytouženému studiu na Královské baletní škole je však dlouhá a plná různých úskalí. V prvé řadě je třeba překonat zuřivý odpor Billyho otce, který balet nepovažuje za činnost hodnou správného chlapa... Stephen Daldry, debutující divadelní režisér a mnohaletý ředitel londýnského Royal Court Theatre, dokázal zdánlivě tuctový příběh oživit originálním pojetím, které staví na kontrastu drsného hornického prostředí a zdánlivé odtažitosti baletu. Film natočil v typicky anglickém stylu moderního sociálního realismu, s důrazem na dobovou atmosféru, na přesnou charakteristiku postav a v neposlední řadě i s typickým britským humorem. Vedle řady dalších ocenění film získal tři oscarové nominace, a to v kategoriích nejlepší režie (Stephen Daldry), nejlepší herečka ve vedlejší roli (Julie Waltersová) a nejlepší původní scénář (Lee Hall). Vyzdvihnout zaslouží i přirozený herecký výkon Jamieho Bella v roli dětského hrdiny. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (647)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Malý velký film o rodinném životě na rozmezí chudoby a existence, o nepochopení dospělých a o jednom neuvěřitelném, náhodně objeveném talentu. Film oslavující jak balet, tak i oddanost, cílevědomost a ctižádostivost. Tady opravdu platí za málo peněz spousta muziky, a to nejen metaforicky. Jamie Bell předvádí jeden z nejlepších dětských hereckých výkonů všech dob a v pouhých čtrnácti letech dokázal utáhnout na vlastních bedrech a nohách celý téměř dvouhodinový film. Stephen Daldry přinesl na plátno po dlouhé době konečně upřímný film, který kinematografii posledních let viditelně chyběl. Až Hodiny dokázaly, že nešlo jen o náhodu. Smekám klobouk a utírám poslední slzy, scéna s otcem a synem v objetí v okolí hromad uhlí je předčasným vyvrcholením celého filmu. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

..“Je špatné, že chci pochopit, ten strach, co v člověku je skryt? Jaké to je, blázen být? Je to asi povznášející pocit.“ Povznášející, rozhodně povznášející, zvlášť pokud pro svoje nepochopitelné „bláznovství“ získáte někoho, kdo ve vás věří. Na začátek stačí umanutá učitelka baletu s věčně zapálenou cigaretou. Nádherně zahraný, nádherně zatancovaný, nádherně natočený film, který vlastně není ani smutný ani veselý, přesto dokáže neuvěřitelně dojmout. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Natolik opravdový film, že se úplně klidně srovnám s tím, že jde po standardní linii všech sportovních filmů. Billy pochází z hornického městečka, v němž je všechno černobílé. Bělma horníků v umouněných tvářích jakoby se přenesla na vše okolo, šedivé městečko černá pod tíhou pouličních střetů stávkujících s policií. A v této situaci v sobě Billy objevuje vztah k tanci. Mezi muži, kteří se snaží dnes a denně si dokazovat svoji chlapáckost, se pokouší prosadit v holčičím prostředí. Je moc dobře, že tohle téma neuchopil Hollywood. Vy\tvořil by z něj nekoukatelnou limonádu, která by se snažila prvoplánově vymačkat z diváků co nejvíce emocí. Takto vznikl citlivý příběh, kterému se bez potíží daří diváka dojmout. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Aj napriek tomu, že rozumiem baletu zhruba tak, ako psychokybernetike, nejakým zvláštnym spôsobom ma film zaujal, dokonca som Billymu držal palec, aby sa mu splnilo to, čo v živote chce. Skvelý Jamie Bell to parádne roztočil a ako tak čítam jeho biografiu, tak si kladiem otázku: Dal sa vôbec obsadiť do Billyho role správnejší herec? ;) ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Nádherný film o tom, že každý máme v živote svoju vlastnú cestu, ktorou máme ísť aj keď nám druhí hádžu polená pod nohy. Jamie Bell na svoj vek ukázaĺ skvelú koordináciu pohybov ( I like the boogie) a príšerný írsky prízvuk. Herci sú úžasní, príbeh kraásny .... v mojej TOP 10 (veľkou hanbou je že nie je v TOP 200 CSFD). Excelentný pesničkový soundtrack. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (10)

  • Film se měl původně jmenovat „Dancer“ (Tanečník). (Hal_Moore)
  • Muzikálová verze filmu, která si vysloužila mnoho nominací a ocenění, vyšla na 5,5 milionu liber, o 3 miliony liber více než film. (HellFire)
  • Děj filmu se odehrává ve městě Easington. Město je však smyšlené. (griph)

Reklama

Reklama