Reklama

Reklama

Horský kmen lovců mamutů Jagalové se obává hladovění, protože zvířata, která jsou jejich zdrojem obživy, přicházejí stále později a je jich méně. Když najdou v horách mrtvou ženu a u ní modrooké děvčátko, prorokuje stará šamanka, že dívka, která dostane jméno Evolet, je znamením velkých změn. Současně však slibuje, že ze středu Jagalů vzejde válečník, který se ožení s Evolet a povede Jagaly k novému životu. Do dívky se zamiluje DeLeh. Když je přepadnou bojovníci na koních, mnohé zabijí a další včetně Evolet odvlečou, rozhodou se KaRen, DeLeh a TikTik vydat po stopách nájezdníků a zajatce osvobodit. Po vyčerpávající cestě dorazí k Hoře bohů, kde tisíce otroků stavějí pod dohledem kněží a válečníků pyramidu pro všemohoucího vládce. DeLeh a náčelník Nakuů proniknou na stavbu, aby se pokusili získat podporu otroků v boji proti jejich utiskovatelům, ti však váhají. Dosud se totiž neobjevilo znamení, které by zvěstovalo příchod bojovníka osvoboditele, kterého se i všemohoucí bojí. (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer 5

Recenze (998)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdičky maximálně. Nevadí mi, že ve filmu je spousta dost nelogických věcí. To bych i odpustil, ale že to bude debilní i co se týče dialogů, proroctví a hrdinských proslovů, to už filmu neodpustím. Navíc přišel po skvělém Apocalyptu a ruku na srdce všem, kteří Apocalyptu nedali plný počet hvězdiček. Tady angličtina vyznívá i směšně. Ani nevím co se mi nakonec na filmu líbilo. Snad jen krásná dívka s modrýma očima. Jinak to bylo velmi slabé. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Rychlá průplachová blbost pálící přesně mezi dvě a tři hvězdice. Emmerich je samozřejmě zosobněná sterilita, velké plátno mu ale pořád přidává dost bodů na to, abych neklel. Výlet za mamuty je veliký, burácí, občas jím proběhne nějaká hezky vyrobená potvora a právě včas jím proletí i závěrečné titulky. Navíc celá tahle pravěká výprava je bezelstnější než dvanáctiletá holka, která přijde v minisukni na sraz pedofilů. Když mi bylo devět, taky jsem takový byl (tak bezelstný, samozřejmě :-). Též jsem dojatě zíral na chlupáče v Antroposu a prohlížel si jeho kly. Emmerich to holt dělá o pár desítek let dýl. Nevyčítám mu to. 50% ()

Reklama

Madison 

všechny recenze uživatele

Verná kópia Gibsonovho Apocalypta s tým rozdielom, že Gibson bol drsnejší, reálnejší a otvorenejší. 10 000 pred Kristom je vizuálne krásne odvedená práca, ale obsahovo je to tak neskutočne zúfalé, že sa mi celý film po úvodnom znamenitom love na mamutov už iba vliekol. Pripadalo mi to, akoby sa Emmerich všemožne snažil o veľkolepé prerozprávanie vekov minulých a pritom nedokázal nechať splynúť hĺbku myšlienok (ak nejaké boli) s technickou stránkou. Dokonca i ten vizuál, ktorý ma zo začiatku uchvátil, na mňa v nasledujúcich sekvenciách pôsobil strelene a bláznivo a pripomenul mi zbesilú naháňačku bylinožravcov s ľuďmi pod nohami v Jacksonovom King Kongovi. Ibaže Jackson si takéto výstrelky môže dovoliť. Výkony hlavných hercov sa mi zdali úbohé, scenár naivný, za zmienku stála ešte celkom pekná hudba, ale v konečnom dôsledku to bolo len nezmyselné natiahnutie "technickej brilantnosti bez ujasneného scenára". Na to, aby mohlo byť 10 000 pred Kristom unikátnym celovečerným filmom, mu chýba dávka Gibsonovho zmyslu pre patričnú drsnosť a Spielbergova schopnosť nadchnúť originálnosťou. Z Jacksonových efektných kúskov občas hraničiacich so zdravým rozumom, si myslím, už niečo zobral. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

„Od věčného dítěte pro své fanoušky, s láskou Roland.“ Mezi Emmerichovy příznivce se já určitě nepočítám, ale tohle obrázkové leporelo mu vyčítat nebudu. Jediný problém totiž vidím pouze v názvu, který by měl aspoň zdánlivě upomínat na historické reálie. Ale o historii tady absolutně vůbec nejde a Emmerich to ví. Celé je to průhledné a předvídatelné jako…..jako POHÁDKA, nic víc tahle emmerichovština není. Pseudohistorické reálie tu slouží jako prostředek, nikoliv jako cíl a kdyby se v závěrečných titulcích objevilo u scenáře jméno bratři Grimmové, skoro bych se ani nedivil :o) Berte to jako sterilní, neškodný večerníček na uspávanou, s pobíhajícími odredovanými rastamany a supermodelkami v kožešinách, s moc hezkými obrázky, které vyniknou na velkém plátně a nemůžete být zhnuseni :o) ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

S postupujícími roky jde Emmerich evidentně až na dřeň toho, co si může u diváků dovolit a paradoxně s tím pak točí zábavnější filmy. Tohle je stomilionový gigant, který elegantně recykluje slavné „padesátková“ monster movies, jen s tím rozdílem, že tentokráte nahradili Raye Harryhausena machři přes CGI. Tohle je nekompromisně debilní (dialogy!) a nesmlouvavě efektní (akce!) nášup, u kterého není ani vteřina hluchého místa a pokud vedle vás sedí studentka archeologie, která si to evidentně užívá taky (jenom z trochu jiného pohledu), není co řešit. Za to všechno jsem v pokušení dát plné hodnocení. Možná taky trochu natruc všem ostatním, kteří v sobě musí zrovna u takových filmů objevovat skrytého ducha intošiny a filmového vědátorství. :) ()

Galerie (79)

Zajímavosti (27)

  • Než se vůbec mohlo začít natáčet, strávili filmaři dva roky digitálním modelováním pravěkých zvířat. (Cherish)
  • Slonovití, tedy i mamuti, jsou jediná skupina savců, která neumí cválat. Impozantní pohled na cválající stádo mamutů je tedy jen filmová smyšlenka. (Honchina)
  • Film nebyl promítán pro kritiky. Pustili jim pouze dvacetiminutový výňatek. (Cheeker)

Související novinky

Nový zákon jako superhvězdný trhák?

Nový zákon jako superhvězdný trhák?

08.02.2009

Studio MGM si řeklo, že je načase opět přitáhnout do kin věřící masy. Na rozdíl od Mela Gibsona se však nesoustředí na poslední pozemské dny Ježíše, ale na jeho zrození. Držte si klobouky, protože… (více)

Kazisvět Emmerich opět v akci

Kazisvět Emmerich opět v akci

22.02.2008

Pokud jde o jeho novinku 10 000 př. n. l. (stručně shrnuto: pravěcí lovci prohánějí mamuty kolem pyramid), nejsou komerční ani umělecká očekávání nijak vysoká, ale to ještě neznamená, že by byl… (více)

Emmerich bude mikroskopický

Emmerich bude mikroskopický

26.08.2007

Trailer na 10 000 B. C., v němž pralidé a mamuti válčí s prvními staviteli pyramid, a to v bombastickém stylu Krále Škorpiona a Apocalypta ;-), naznačuje, že Roland Emmerich je v staré dobré… (více)

Reklama

Reklama