Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adaptace románu jednoho z nejslavnějších spisovatelů generace beatniků Jacka Kerouaca. Hlavními hrdiny jsou Sal Paradise a Dean Moriarty, kteří odmítají žít spokojeným konvenčním životem a spolu s dalšími kamarády se vydávají na bláznivou cestu po Spojených státech. Sal je spisovatelem a žije v New Yorku. Dean je dítětem ulice, často pobýval v polepšovně a živí se hlavně krádežemi. Oba jsou svobodní a tak pro ně není problém sbalit si věci a vyrazit. Nakonec se dostávají až do Mexika. Během svých cest si užívají absolutní svobody a volnosti, navštěvují večírky, užívají si alkoholu, drog, sexu a jazzu. (Creony)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (212)

Okara 

všechny recenze uživatele

Knižní předloha společně s hereckým obsazením vytvořila neuvěřitelně nadějný potenciál pro zachycení nereálně reálného života nevýrazného pisálka. A jak dokonale mohla tato kombinace vypadat ve snech, tak dokonale byla promarněna. Napálená stopáž s táhnoucími se záběry navozuje atmosféru sice retro-podmaňující, na straně druhé i ale až k uzoufání pomalou a stagnující. Význam protagonistů se střídá jak současné módní trendy a bez znalosti knižního veledíla se nezasvěcený divák může v ději mírně ztrácet. Jak ve smyslu na které postavy se zaměřit, tak i v příběhu samotném, který se scenáristicky nevydařil a zamotává se do nepřehledné smyčky. Což o to, že ta smyčka je plná komických excesů, o těžkých životních ranách a drogové jízdě obecně, když je to po půl hodině stále jedno a to samé dokola. Je mi tedy tak trochu líto především dua Amy & Viggo, jejichž role mi v tomto snímku připadají vyloženě zbytečné. Spontánně tedy zklamání a palec dolů, s odstupem času se ale dojem nevytratil tak rychle, jak bych očekával, takže vyloženě tragédii Salles nevytvořil *smířlivé gesto*. Nejlepší soundtrack z filmu: Main Theme. 60 % ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Nemám v oblibě filmové adaptace, ale ještě víc mi vadí ono otřepané "kniha je lepší než film". Za to mám slabost pro road movie. // U Jacka Kerouaca je to trochu složitější, protože psaní zakládá na bázi pocitové, nikoli dějové - což bývá u filmu problém. Tady jsem ale problém neměla, protože Walter Salles se s tím porval obstojně. Tudíž výsledek není nijak dechberoucí, ale rozhodně není ani zavrženíhodný. // Zkrátka film o putování a přátelství, o svobodě, nespoutanosti. Dobrodružství tkví v samotném životním stylu, nikoli v příběhu samotném, což samozřejmě může kdekoho nudit, leckoho pobouřit. Co už. // On the Road bylo očekávané dílo, které tak nějak vzniklo a pak tiše zaniklo, neb - podobně jako kniha v době svého vzniku - nemá přívržence, ale kritiky. // Pro mě osobně v pohodě podívaná na něco, co se dnes už moc nenosí (a seru vám na hipstery). ()

Reklama

F.man 

všechny recenze uživatele

Ten film sice TO nemá, ale kupodivu jsem spokojený. Vlastně bych možná měl před Walterem Sallesem smeknout klobouk, jak se s On The Road dokázal poprat. Ona je ta kniha totiž v podstatě nezfilmovatelná. Nějaká souvislá dějová linka v ní neexistuje, spoustu stránek zabírají opakující se cesty na západ a východ a celé to je postavené na práci s jazykem, s jazzovou atmosférou, s beatnickým životním stylem... Ach jo, mám tu knížku vážně rád. Proto opravdu cením, že Salles se zaměřil právě na tohle a jakous takous atmosféru tomu filmovému cestování napříč Amerikou dokázal vtisknout. Není to sice úplně ono, ale dýchlo to na mě alespoň z části stejným dechem jako předloha. Horší čtyři hvězdy. P.S. Může mi někdo vysvětlit proč bylo třeba dávat tolik prostoru šoustacím scénám Deana? ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Film má veľmi dobré herecké obsadenie, až na hlavného hrdinu Sama Rileyma, ktorého som videl hrať prvýkrát a svojím výkonom ma veľmi nezaujal, zvyšok je plejáda zvučných hollywoodskych mien. Za zmienku určite stojí aj režiséri Walter Salles ktorému idú životopisné snímky ako po masle. Tu to nie je inak, zachytáva mladé roky začínajúceho spisovateľa Sala Paradise a jeho priateľov. A ako to tak býva u umelcov, film je plný dobrodružstva, sexu, drog a naozajstných priateľstiev. Hoci má film 140 min, ja sa nenudil ani na chvíľku. No a kto chce vidieť kozy Kristen Stewart, tak nech na to mrkne, prvýkrát čo je vo filme, sa ukáže v plnej paráde. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Dík za svezení !!" - "Možná bude tvý poslední.. Vezu dynamit !!" ;) No, ne že by Walter Salles vyloženě vybouchl, ale i přes nesmírně kvalitní řemeslo se ani zdaleka nejedná o nic, co by se Kerouacově předloze, ať už si o ní myslíte cokoli, vůbec přibližovalo.. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (14)

  • Naprostá většina postav je inspirována skutečnými lidmi. Postava Sala Paradise (Sam Riley) je sám autor Jack Kerouac, Dean Moriarty (Garrett Hedlund) je beatnický spisovatel Neal Cassady. Významnými beatníky jsou další postavy Allen Ginsberg (Tom Sturridge) jako Carlo Marx a William Burroughs (Viggo Mortensen) jako Bull Lee. Další postavy jsou také psány podle skutečných osob, které ovšem příliš nezasáhly do beatnického hnutí. (Moena)
  • Sal Paradise (Sam Riley) má doma na zdi za svým psacím strojem pověšenou malou podobenku Arthura Rimbauda, francouzského prokletého básníka, který měl velice intimní vztah se svým nejlepším přítelem. (Moena)
  • Po tom, čo bol rozpočet filmu výrazne znížený, súhlasila Kristen Stewart s honorárom menším než 200 000 amerických dolárov. Z lásky ku knižnej predlohe sa totiž postavy Marylou nechcela vzdať za žiadnu cenu. (Saraswati)

Související novinky

Viggo Mortensen opět na cestě

Viggo Mortensen opět na cestě

07.08.2010

Snad není potřeba vysvětlovat, že nepůjde o pokračování postapokalyptické Cesty. Viggo, přestože nedávno plánoval seknout s hereckou kariérou, se připojil k obsazení adaptace slavného románu Jacka… (více)

Reklama

Reklama