Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Každý správný voják bojoval za druhé světové války samozřejmě na sovětské straně - a to platilo i pro československou jednotku. Stateční vojáci, mezi nimiž nechybí ani cikánský mladík odhodlaný stát se po válce strojvůdcem, se chystají na boj o Dukelský průsmyk, o každou píď země musí tvrdě bojovat. Úspěch vykoupí vlastní krví... Jedná se o státotvorný, ideologicky pravověrný film, který dnes může připadat jak směšný, tak nadutý. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

GIK 

všechny recenze uživatele

Přežitelné jedině rychloposuvem 1,4 – 1,6násobnou rychlostí. Soudruzi občas pustí skrze Valu pravdu: „Války si vymýšlí páni.“ Co to je ze začátku za armádu? To sou ňácí zběhové nebo co? Němci si udělají chytře kulometné hnízdo v mraveništi. Zhola o ničem. Film pouze pro fandy války. Poetický film z války. Teatrální baletní umírání po zásazích. Morseovkové umírání na konci to už byla fakt tragikomedie. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodné dílo, které válku přibližuje  z málo známého zorného úhlu. Ženistů, zbrojířů, těch, kteří neútočí ve ztečích, ale na nichž úspěch oslnivých ofenzív také záleží. Průchod slovenskými horami nebyl snadný a vroubily ho krvavé ztráty. Mír prožívali i ti, kteří byli na nemocničních lůžcích v lazaretech všeho druhu. Rub války je součástí její líce. Je dobré to vědět. I válka má svou prozaickou každodennost. ()

Reklama

Master19 

všechny recenze uživatele

Směšný a nadutý??? Rudá ideologie je dostatečně zastírána vlastnenctvím a polemikami o smyslu válek, což dělá z tohoto filmu koukatelnou věc, s řadou obyčjných lidí. Jsou v Polsku. Tam za lesem je Československo. Domov. Plánují, že za pár dní budou doma. Je léto 1944, takže cesta je ještě hodně dlouhá. Film je vyšperkován několika přestřelkami a zejména (jak už to v těchto filmech bývá) panoramatickými záběry na hory a lesy. Nevím, proč tento film nikdo nezná, není vůbec špatný. Nakonec musím ještě zmínit, že jako pomocný režisér se na tomto filmu podílel i začínající Miloš Forman. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Kultovy dukelsky priesmyk, kde sa vojaci prebijali ku svojej vlasti. Z tohoto filmu som nemal dobry pocit, ale obcas ma nejake sceny uputali. Tych bojov tam ani nebolo moc, skoro vobec. Najlepsi z filmu bol ten vychodniarsky cigan, ked sa vratil hladat svoju blbu kefku a ked nadaval na toho nemeckeho pilota:) ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

Júúúj to bolo pamaléé ...zábery na hlavného hrdinu ,ktorý recituje oduševnené vety....potom už len občas sa strieľa,chodi s kamarátom po domoch na večere a....tak.... oslobodenie ...hrozné tempo ako knižky od K.Maya ak niekto vie čo tým myslím.... moja zaujímavos: Filmovanie prebiehalo v Levoči, Studenci, Úloži a Spišskom Podhradí. (dyfur) zamietnutá zaujímavosť:Július Vašek hral kladnú postavu - ako jednu z mála v jeho kinematografii. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • Filmovanie prebiehalo v Levoči, Studenci, Úloži a Spišskom Podhradí. (dyfur)

Reklama

Reklama