Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komediálně laděná road movie o putování tří Romů ze severu Čech na Slovensko. Jura je moderní, racionálně uvažující mladý muž, který úspěšně studuje vysokou školu v Praze, kde má i svou přítelkyni. Když ho jeho otec, za kterým přijel na krátkou povinnou návštěvu, požádá, aby s ním odcestoval na Slovensko za nevěstou, kterou mu ještě jako chlapci domluvil se svým nejlepším přítelem, nemůže tomu Jura uvěřit. Zprvu absurdní žádost odmítá, ale rychle podlehne tatínkovu citovému vydírání. Společně s temperamentním a nezkrotným rodinným přítelem Stanem vyrážejí v otřískaném náklaďáčku na cestu napříč oběma republikami… Do hlavních rolí obsadil režisér Jiří Vejdělek oblíbené herce – Mariána Labudu a Bolka Polívku. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (708)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Marek Epstein .. Dopiče už!! Tohle se vážně nepovedlo.. Předně bych ze seznamu žánrů škrtnul položku „komedie“. Ono se totiž prakticky není čemu smát a i těch pár pousmání je pěkně křečovitých. Jenže co pak zbude, když to není komedie? Podivný, režisérsky nezvládnutý mix obrazového vyprávění z tvorby knihy o hledání romské duše propletený s prvoplánovou road-movie starých kamarádů za naplněním dávných zásnub, která díky pohybu přináší různé situace, ale o nic pamětihodného se nejedná. Jedním z mála kladů je osvědčená sázka na silnou hereckou dvojici. Pan Labuda dá vzpomenout na svoje nejlepší „dobrácké“ role. Ovšem Polívka, ač je to role pro něj jako stvořená a povětšinou působí věrně, není ani při tom všem pičování tak přesvědčivý, jako třeba v Dědictví. Takže kromě herců v obvyklých rolích, místy hodně slušivého vizuální kabátku a občasné příjemné hudby nemá tato romsky laděná (velice neškodně) poetická blbina co nabídnout. Společně s Bestiářem je ROMing další studená sprcha pro tak nadějně rozjetou českou filmovou sezónu 2007! :'( ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

České filmy moc nemusím ale uznávám, že na tenhle jsem se docela těšil. O to větší však bylo moje zklámání, jelikož se film ani trochu nepovedl. Je to sice lepší nežli režisérovi předchozí "Účastníci zájezdu" ale i tak slabota. Vše zachraňuje Bolek Polívka i když je pravda, že i on (a jeho slovník složený z p*čus apod.) později omrzí. ()

Reklama

Campbell 

všechny recenze uživatele

Ale tak jo šlo to, ale Polívka celkem zklamával i když jeho hlášky byly v pohodě, tak jsem si ho nějak nemohl vychutnat. Labuda předvedl co vždycky slabý výkon a všici ostatní gadžové mi přišly krajně nesympatický. Cikány rád nemám takže jsem ani nějak moc nečekal, ale nakonec to šlo. Co mě ale nejvíce štvalo byla ta povídka o králi která ač pro film důležitá tak mě sakra nebavila, nejlepší scény proto byly když cikáni cestovaly. Já za sebe dávám průměr, chtěl jsem dát 2*, ale za Polívkovy "čumte pičové" dávám 3*. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„No tak ideme na spičený výlet, no! Mne je to fuk.“ Ak česko-slovenský film pokladá niečo za tabu, tak (okrem nahých mužov) vulgárny slovník. Občas sa zanadáva, ale to je všetko. Preto je píčus Stano Bolka Polívku vďačnou, zábavnou a originálnou postavou. Ktorá bohužiaľ zostane zaseknutá u nadávok, kým Labudov Roman zasa u Cigána, ktorý sa hanbí, že je Cigán (hoci on tvrdí, že je to solidarita). No a taký je celý pôvabný ROMING – uprostred. Scenárista Marek Epstein dokáže písať reálne dialógy, odpozorované zo života bez toho, aby smrdel šmelinou. Bohužiaľ, kým rozprávková rovina so Somálim (Jean Constantin) film zdanlivo zdržuje, akonáhle ustúpi do úzadia a radšej prenechá priestor road movie, okrem výborne zrežírovaných scén (policajti) prichádza nuda. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Marek Epstein možná není špatný scénárista - ale tenhle prvoplánový pokus s pokusem o přesah (ještě navíc s romskou tématikou - rozuměj: rádoby-originální) zkrátka trochu nudí. Pravdou však je, že zajímavý soundtrack a především správný pičus Bolek tenhle neohrabaný (sic ambiciózní) pokus (sorry, Vejdělku) alespoň trochu tahají ze dna. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (13)

  • Ve filmu je hned několikrát nedopatřením vidět mikrofon filmařů: Při scéně, kdy dva policisté zastaví Tatrovku, je vidět v horní části obrazu. Ve scéně v kostele při křtu dítěte, stane se tak v okamžiku, kdy Bolek Polívka vstává a jde k oltáři. Když posádka náklaďáku vystoupí po té, co z něj odpadla kouřící součástka. (Terva)
  • Až během natáčení napadlo Vladimíra Javorského ve scéně, kdy mu Marian Labuda spouští láhve od piva v košíku, aby vyrovnal dluh za známku, použít skutečnou pošťáckou peněženku. (Jizni Tlapa)
  • Režisér Jíří Vejdělek svůj film nevnímal jako specificky etnickou záležitost, přinejmenším v době jeho natáčení: "Pro mě je Roming příběhem o svobodě, lásce a přátelství, o hledání vztahu otce a syna, o hledání smyslu a života a všechno je to balé do legrace: přátelé vyjednou na cestu a na ní zažijou spoustu karambolů. Na rozdíl od filmů, které romskou tematiku zpracovávaly jakoby dokumentárně a snažily se řešit nějaký sociální problém, já jsem v tomhle ohledu nechtěl řešit vůbec nic. Netroufl bych si na to, poněvadž mi přijde, že se v tom nevyznám. Spíš jsem hledal věci, se kterými se ztotožňuji a se kterými, aspoň doufám, se ztotožní i diváci. Romství nám umožňovalo větší barevnost a temperament, odkrýt v nás věci, které by nám jinak připadaly přehnané, ale u Romů nám přehnané nepřijdou. Rozhodně ale neřeším žádnou romskou otázku. Překvapilo mě, že řešení romské otázky se svorně báli jak Češi, tak Romové - ani jedni o to nestáli, naopak byli rádi, když pochopili, že nejde o žádnou sociální sondu, ale o komedii. Když jsme film pustili zprvu nedůvěřivým romským poradcům, byli spokojení a někteří dokonce nadšení a dojatí. Bavili se a hodně se smáli sami sobě, a tak to v komedii má být. Jako jsem se smál Čechům na dovolené, tak teď směju Romům. A jako jsem se snažil pochopit Čechy na dovolené, tak jsem se teď snažil pochopit Romy." (NIRO)

Související novinky

LFŠ 2007 je tady!

LFŠ 2007 je tady!

16.07.2007

Ak máte radi filmy, hudbu a zároveň pohodovú a priateľskú atmosféru, čoskoro sa vám začnú letné Vianoce. Konkrétne v Uherskom Hradišti, kde sa od 20. do 29. 7. bude konať Letná filmová škola 2007,… (více)

Reklama

Reklama