Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komediálně laděná road movie o putování tří Romů ze severu Čech na Slovensko. Jura je moderní, racionálně uvažující mladý muž, který úspěšně studuje vysokou školu v Praze, kde má i svou přítelkyni. Když ho jeho otec, za kterým přijel na krátkou povinnou návštěvu, požádá, aby s ním odcestoval na Slovensko za nevěstou, kterou mu ještě jako chlapci domluvil se svým nejlepším přítelem, nemůže tomu Jura uvěřit. Zprvu absurdní žádost odmítá, ale rychle podlehne tatínkovu citovému vydírání. Společně s temperamentním a nezkrotným rodinným přítelem Stanem vyrážejí v otřískaném náklaďáčku na cestu napříč oběma republikami… Do hlavních rolí obsadil režisér Jiří Vejdělek oblíbené herce – Mariána Labudu a Bolka Polívku. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (708)

honajz 

všechny recenze uživatele

Tak docela se dá pochopit, co chtěli autoři říct, včetně určitých přesahů, ale zpracované je to tedy s prominutím kravsky. Neustálé přeskoky mezi dvěma příběhy jsou zde jen proto, že nadějně rozjetá scéna v jednom příběhu by musela v něco vyústit a muselo by třeba i dojít ke konfliktu, a aby nedošlo, skočí se do příběhu druhého. A zde vice versa. Kdyby vzali tvůrci třeba postavu mladého Roma a toho dali do středu děje a kolem něho se všechno motalo, vyznělo by to daleko líp a přesvědčivěji, i záměr by vynikl jasněji. Takhle je to nudné, dlouhé, televizní, s hezkou kamerou a standardním Bolkem i standardním Labudou, nic víc, nic míň. Btw, komedie to rozhodně není. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Průměrná zábava s nadprůměrnými ambicemi. Somáliho epos mi přišel na začátku vtipný a zajímavý, později čím dál víc jenom zabíral místo. Jediné pozitivní na něm byla účast Vladimíra Javorského v několika rolích. O jeho vykonstruovaném propojení s hlavní linií škoda mluvit. Dalším problémem bylo obsazení. Vejdělkovi se (podobně jako v Účastnících zájezdu) povedlo obsazení nejmladšího z ústřední trojice, ale ukrotit Bolka Polívku rozhodně nedokázal. Ten se prostě celou dobu jen předvádí, ale nehraje. K tomu pár rumunských krásek a docela povedená hudba a máte film, který sice neurazí, ale také nenabízí důvod, proč se k němu vracet. ()

Reklama

Lateef 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film mě minul obloukem větším, než jaký podepírá Žďákovský most přes Vltavu. Z břečky podprůměrnosti zvedá snímek charizmatický Bolek Polívka, který se přiřítí doslova jako uragán, šokuje, blbne a filmu vládne, avšak jeho vulgární verbální projev časem omrzí. Umírněnější Marián Labuda vnáší do příběhu svůj příběh o hledání duše, ale Vejdělek nezvládnul oba světy dostatečně dobře a srozumitelně propojit. Romská hudba působí povětšinou jako rušivý element. Vejdělek tluče další (po Účastnících zájezdu) dlouhý a ostrý hřebík do rakve české kinematografie. 19,5 miliónů korun(výdělek v ČR) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Ach jo! Navnaděn upoutávkami, rozhodl jsem se absolvovat za letošní rok již druhou projekci českého filmu, což je o dvě projekce více než loni. Zjištění, co udělal Jiří Vejdělek (resp. producenti) s penězi utrženými za Účastníky zájezdu, uvrhlo mne do těžké deprese. ROMing jistě nestál málo peněz a jistě nemálo peněz vydělá, což je vzhledem k jeho kvalitám zpráva smutná, nezbývá nám však, než se s ní smířit. Jeho hlavním problémem je nejasnost v otázce, chce-li bavit, anebo nést i nějaké to poselství. Ve snaze zalíbit se co možná největší skupině diváctva zklamává na obou frontách. Když do komedie založené na ohraných vtipech o Romech začnete cpát alegorické motivy, nic dobrého z toho vzejít nemůže. Bez vedlejší linie, která navíc nikam nevede, byl by ROMing sice jenom lacinou komedií kameňákovského ražení s malinko lepšími herci, byl by však snímkem žánrově čistým a slušně zrežírovaným. O něčem podobné, může si nechat takový Karel Janák leda tak zdát. Zcela jasné také není, proč zrovna Romové jsou hlavními hrdiny. Romská otázka nijak řešená není, ani být nemá, romskou kulturu reprezentuje všehovšudy temperamentní muzika a herečtí představitelé působí ve svých rolích rozpačitě. Obzvlášť Polívka, který nedokázal, přesněji neměl prostor dokázat, obohatit svého věčně klejícího notorického alkoholika o lidštější rozměr. Takhle jenom neustálým vytvářením rádoby vtipných situací popohání věčně stagnující děj, v jeho stínu paradoxně zůstává také Marian Labuda a pro příběh důležitá ústřední milostnou dvojice. Mezigenerační střet, naznačený také chytře zvoleným názvem, je z přehršle témat tím nejlépe rozpracovaným, bohužel, stejně jako všechna ostatní, tématem nedotaženým do zdárného konce, čili nevypointovaným. Už ani nemám sílu vyjadřovat svou lítost nad dalším nezdařeným českým filmem, navíc je to lítost znásobená nesporným talentem, jenž ve Vejdělkovi vězí. Kdyby s ním uměl lépe nakládat, kdyby dostal do rukou pořádný scénář, kdyby přestal být za každou cenu komerční, kdybych při komentování dalšího českého filmu nemusel použít ani jednou slovo kdyby, byl bych neskonale rád. 50% Zajímavé komentáře: Shit, B!shop ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Ale tak jo šlo to, ale Polívka celkem zklamával i když jeho hlášky byly v pohodě, tak jsem si ho nějak nemohl vychutnat. Labuda předvedl co vždycky slabý výkon a všici ostatní gadžové mi přišly krajně nesympatický. Cikány rád nemám takže jsem ani nějak moc nečekal, ale nakonec to šlo. Co mě ale nejvíce štvalo byla ta povídka o králi která ač pro film důležitá tak mě sakra nebavila, nejlepší scény proto byly když cikáni cestovaly. Já za sebe dávám průměr, chtěl jsem dát 2*, ale za Polívkovy "čumte pičové" dávám 3*. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (13)

  • Ve filmu je nafouknut balonek, který poté letí k nebi. Balonky naplněné obyčejným vzduchem však k nebi nestoupají. (Terva)
  • Až během natáčení napadlo Vladimíra Javorského ve scéně, kdy mu Marian Labuda spouští láhve od piva v košíku, aby vyrovnal dluh za známku, použít skutečnou pošťáckou peněženku. (Jizni Tlapa)
  • Herci Marián Labuda (Roman) a Boleslav Polívka (Stano) řekli, že natáčení tohoto filmu pro ně bylo jedno z vůbec nejnáročnějších. Režisér Jiří Vejdělek to komentoval: "Prostě se snažím, aby film dopadl co nejlíp, aby si diváci za svoje peníze přišli na své. U Romingu to měli pánové Polívka a Labuda o to těžší, že film byl náročný nejen po herecké stránce, na což jsou zvyklí, ale i po fyzické. Chtěl jsem po nich mnohdy kaskadérské kousky: topil jsem je, házel ze skříní a přes plot, nechával hořet... Roming má spoustu speciálních efektů, tedy něčeho, co není pro české filmy úplně typické. Obnášelo to spoustu dýmostrojů, dešťů, bouřek, větrů... A do toho všeho jsem si s herci špital o emocích. O to větší radost mám z toho, že když jsme všechny živlostroje ve střižně zklidnili, tak se nám herci neztratili, vyšli z toho kraválu moc dobře. Mají tam spoustu jemných míst, ze kterých jsem nadšený." (NIRO)

Související novinky

LFŠ 2007 je tady!

LFŠ 2007 je tady!

16.07.2007

Ak máte radi filmy, hudbu a zároveň pohodovú a priateľskú atmosféru, čoskoro sa vám začnú letné Vianoce. Konkrétne v Uherskom Hradišti, kde sa od 20. do 29. 7. bude konať Letná filmová škola 2007,… (více)

Reklama

Reklama