Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rod Wilhernů byl proklet čarodějnicí, jejíž dcera kvůli jednomu z Wilhernů skočila z útesu. Čarodějnice vyřkla kletbu, že další holčička narozená v jejich rodu bude nositelkou prasečího obličeje a zbaví se ho jen tehdy, když se provdá za stejně urozeného muže. Až po několika generacích se v rodě Wilhernů narodila dcera Penelope a opravdu měla prasečí nos, který nešel chirurgicky upravit. Jessica Wilhernová svou dceru Penelopu celý život úzkostlivě chránila, a když dospěla, začala Jessica zvát urozené nápadníky, kteří nesměli opustit dům bez podepsané smlouvy o mlčenlivosti. Jedním z nápadníků byl i Edward Vanderman, který z domu uprchl bez podepsání mlčenlivosti a hned běžel na policejní stanici, kde se mu vysmáli. Edwardovo oznámení zaslechl novinář Lemon, který se kdysi snažil vyfotit Penelope, když byla ještě miminko. Edward se dá s novinářem do holportu a zjistí, že Max Campion je urozeného původu, ale propadl hráčské vášni. Lemon s Edwardem osloví muže, kterého považují za Maxe a nabídnou mu slušný finanční obnos za to, že půjde za Penelopou a tajně ji vyfotografuje. Max si Penelopu získal a sám k ní cítí náklonnost, i když ani po několika schůzkách stále neviděl její tvář. Když Max konečně uvidí Penelopu, neuteče, chce se jí dotknout, ale rychle ucukne, protože skrytý fotoaparát se zvednutím ruky spustil. Penelope si Maxovo ucuknutí vyloží špatně a uteče. Max fotoaparát rozbije, nechce Penelopu prodat novináři, ale odmítne si i Penelopu vzít za ženu. Penelope si myslí, že ji Max odmítl kvůli jejímu vzhledu, a uteče z domova s nosem schovaným pod šálou. Penelope poprvé za celý svůj život poznává obyčejné věci, jako je pití piva nebo jízda na skútru, a získává svou první kamarádku Annie. Když Penelope omdlela v baru, byla odvezena do nemocnice, ale odtud už odchází bez šály, s úsměvem odpovídá novinářům na otázky a získává si obyvatele města. Edward Vanderman, který se znemožnil tím, že popsal Penelopu jako stvůru s tesáky, je otcem donucen, aby požádal Penelopu o ruku. Penelope se sňatkem souhlasí, ale jen kvůli své matce, která je zlomením kletby posedlá... (TV Prima)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (494)

Davies182 

všechny recenze uživatele

S Penelope to bylo trošku jako na kolotoči: začátek se nese ve velmi zběsilém, rychlém, a hlavně ztřeštěném pohádkovém tempu. Ten pak vystřídá poklidné a romantické vyprávění s velmi dobrými herci, a ke konci se pak nelze zbavit pocitu, že je celý snímek poměrně natahován. Já osobně bych závěrečné titulky uvítal tak o deset minut dříve. Vše ale nakonec zachraňuje dojemná, zamyšleníhodná scéna na oslavě - nijak zvlášť neokouzlila, ale jako důstojný konec po těch několika dlouhých minutách ke konci je osvěžující a pěkná. Christina Ricci dokazuje, jak lehké je pro ni vymanit se z dávné role temné holčiny z Adamsovy rodiny, a nenechá nikoho na pochybách, že ač velmi výrazná, přeci jen to byla "jedna" role z jejího jinak širokého repertoáru. McAvoy pak zklamat ani nemohl a upřímně se nedivím statisícům dívek, které mají jeho obličejem vytapetovaný pokojíček: je to nejen charismatický sympaťák, ale i zdařilý herec. Vzhledem k tomu, že jsem před shlédnutím filmu neprozkoumával anotaci a herce, dost mne překvapila Reese Witherspoon. Naštěstí se ani zdaleka nekonala neskutečně otravná role podobná z její "blonďaté duologie" - naopak. Hezká herečka navzdory svému krátkému výstupu filmu ostudu neudělala. Vcelku se tak jedná o milou moderní pohádku s mírně podivným začátkem, na druhou stranu jsem ale dostal přesně to, co jsem čekal... ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Blbina, ale tak neuvěřitelně milá, že jí prostě nešlo odolat. Jednoduchá až primitivní zápletka vycházející z převrácené pohádky o Krásce a zvířeti, vystavěná jako lehce bizarní zábava s nádechem romantiky a reakcemi přehnanými až někam na hranici grotesky. K tomu smutně laskavá nebo možná laskavě smutná Christina Ricci, která je s rypáčkem kouzelná a neodolatelná a nelze si ji nezamilovat. Reese jako torpédo Annie už je jen třešnička. Trošku jako Matilda pro starší, trošku jako odlehčený Střihoruký Edward zbavený všeho zlého a morbidního. Každopádně mi Penelopa nečekaně zlepšila náladu. ()

Reklama

Gazy 

všechny recenze uživatele

Penelope mě naprosto pohltila, kouzelná atmosféra, inteligentní humor a roztomilá Christina Ricci s menším defektem na kráse. Občas prostě není nad to se poddat milé romantické pohádce, která svým pozitivním vyzněním vyžene z člověka všechny chmury, navíc když se na konci filmu ohlásí mnou milovaní Sigur Rós a jejich Hoppipolla má to už jen krůček k dokonalosti. P.S.: Zdá se, že Mark Palansky roste v nového Tima Burtona. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

......dozněla Hoppipolla od Sigur Rós a já s úsměvem na tváři přehazuji přes sebe peřinu a jdu spát. To jsem ale ještě nevěděl, že je přede mnou dlouhá noc plná přemítání filmu dokola a dokola, přemýšlení, že něco tak kouzelného a upřímného tu nebylo leta a taky toho, že Christina Ricci se konečně dostalo na výsluní a že ji to ze srdce přeji. Mark Palansky nasměroval film do úplně jiné roviny, než jsem od něj očekával. Myslel jsem si, že Penelope prostě bude holka, která se bude stranit a nebude chtít žádného šamstra vidět široko daleko. Omyl! Ona je to cílevědomá, krásná, chytrá a navýši holka :) A kluka chce, jako že ten prasečí rypák.... no prostě chce ho setsakra moc. A když už mluvím o tom šamstrovi, kdo by se na něj hodil víc, než geniální James McAvoy???? Herec, který všechny odrovnal v Pokání? Yes, tenhle člověk to dotáhne daleko. A ještě něco - naprosto nechápu počínání budoucích manželů, kteří před Penelope utíkali, jakoby jim prdel hořela. To já bych ji bral i s tím prasičím rypáčkem. La la la.... :-) ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Zajímavě pojatá pohádka oblečená v novodobém a trošičku dospělejším kabátku, který stojí na půvabu Christiny Ricci a charismatu Jamese McAvoye a Petera Dinklageho, škodí mu naopak neujasněná stylizace a z režijního hlediska poněkud ledabyle / nedobře podané motivy. Humornost některých momentů je ale každopádně neuvěřitelně smrtící... ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • V hlavních rolích filmu se objevily vzrůstem malé herečky - Reese Witherspoon měří 156 cm, Christina Ricci pak ještě o centimetr méně. (Greg)
  • Film se natáčel v Londýně, především ve čtvrti Soho. (simply)
  • Kniha, kterou chce Max (James McAvoy) ukrást při prvním setkání s Penelopou (Christina Ricci), ve skutečnosti neexistuje. Vymysleli si ji producenti, a to jak titul, tak i autora. (zajda404)

Reklama

Reklama