Reklama

Reklama

Když se mimozemská kosmická loď zřítí na Zemi, lidé zde právě prožívají období Vikingů. A skandinávští bojovníci se pustí do bitvy s tím nejneobvyklejším nepřítelem. Užijte si sci-fi thriller z dílny režiséra Howarda McCaina.  Mezi hvězdami zuří staletí staré bitvy. Jedna z vesmírných lodí se zřítí na Zemi, konkrétně do fjordů Norska. Přežije jen Kainan a k jeho velkému zděšení také Moorwen – divoké stvoření podobní zvířeti, které záměrně škodí těm, kteří mu v jeho očích ublížili. Moorwen zabíjí všechno, co mu vstoupí do cesty. Kainan se musí chtě nechtě spojit s Vikingy a zničit agresivní bestii dříve, než ona zničí je. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (421)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Outlander má s Vikingy (1999) společné jen ty vikingy, a tak je český název silně zavádějící. Ostatně první Vikingové měli předlohu v Pojídačích mrtvých (M. Crichton), z nichž si toho ale moc nevzali, a knize se navíc ani nepřiblížili. Akční sci-fi o mimozemšťanu Kainanovi, který ztroskotá v 8. století v Norsku a nedopatřením přiveze i bestii, která sužovala jeho národ, má spád, krásnou přírodu a tuctové až mizerné triky. Jedni vikingové musí přesvědčit druhé, že jejich vesnici zlikvidovala bestie, Kainan musí přesvědčit vikingy, že je na jejich straně a pomůže jim, a všichni pak spojí síly, aby cizáckou bestii sprovodili ze světa. A samozřejmě nesmí chybět láska! Kdysi se mi líbilo více, ale hodnocení ponechám 3,5* ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Outlander je stručně řečeno variace na The 13th Warrior, s tím rozdílem, že tohle je akorát sci-fi béčko s podobným tématem, odehrávající se dokonce shodně za doby Vikingů, které vyměnilo Banderase za Caviezela a ohnivou saň v podobě rituálních zabijáků za Moorweny aneb krvežíznivé potvůrky s instinkty vetřelce a arzenálem predátora. Jádro je sice stará a ohraná písnička, ale je tu pár světlých momentů a záběrů, které celému snímku přidávají na kráse/brutalitě. Za sebe mluvící budiž příklad kněze s hláškou: "I command thee, Lucifer, quit this place!", jejíž následky si jistě sami domyslíte. Pravdou však je, že film mohl skončit i úplně jinak. V podstatě mírumilovná rasa Moorvenů, kterou potkala genocida zlých lidí, mohla třeba zvítězit, všechno živé pěkně zmasakrovat a nakonec tak zachovat svůj druh na nové planetě. Tím by přece láska a pravda skutečně zvítězila nad lží a nenávistí, ale to by už nebyla ta naše americká pohádka o tom, jak princ s nově vykovaným Excaliburem zabije draka, vezme si princeznu za ženu (v tomhle případě ještě stihne adaptovat ubohého sirotka) a všichni žili šťastně až do smrti. (6/10) ()

Reklama

petero 

všechny recenze uživatele

Ron Perlman si zrejme z placu Hellboya 2 odbehol na Outlandera pričom so sebou vzal i kamoša z natáčania Johna Hurta a strihol si priam fantastický nástup na scénu s dvomi kladivami urážajúcimi hlavy nepriateľov. Kombinácia fantasy/sci-fi to zrovna nie je veľká ale ako béčko je to až prekvapivo dobré. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Outlander je příjemné sci-fi. Filmík s podobným námětem tady přece jen už zase nějakou dobu chyběl a tak jen dobře, že můj zrak opět mohl spatřit nějakou tu vesmírnou potvůrku. Možná je trošičku škoda zbytečně doslovného konce. PS: Nevěřil jsem vlastním uším když Ježíš Kristus James Caviezel na začátku filmu utrousil slůvko "FUCK". Tohle bylo opravdu nečekané:) 50% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

To je zajímavé, jak je ta stará norština podobná moderní angličtině. Když už se Claviezel učil aramejštinu, na jazyku vikingských bojovníků mohl taky zapracovat. Ale dosti lingvistiky. Z podobného ranku je to jednoznačně nejlepší film za poslední dobu. Kam se hrabou nějací AvP a podobné zrůdnosti, tohle je dobrodružná akce jak má bejt. Dějově to není o nic větší béčko než nějací kovoví plecháči měnící se na barevná autíčka a v zábavě je to daleko předstihuje. Má sice menší chyby jako přílišné upozadění některých sympatických vikingských ranařů v čele s Ronem Perlmanem a Johnem Hurtem a až příliš přepálený závěrečný boj, ale ostatní je opravdu na místě, atmosféra, prostředí, bitky, dokonce ani ta akční ženština mi nevadila. Zkrátka popít Heorotovu medovinu, přepásat se těžkým mečem a vyrazit bojovat s drakem jako v severských eposech. P.S. Stejně jako v Beowulfovi docela sympatické ironizování křesťanství. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (18)

  • Všimněte si kbelíku s vodou, který při odchytu kreatury Kainan (Jim Caviezel) naplňuje vodou ze studny. Kbelík je plný krvavé vody, ačkoliv kamerový záběr na studnu žádné rudé zbarvení neprokazuje. (Conspi)
  • Na požádání Howarda McCaina hercům se správnou výslovností islandštiny pomáhal erudovaný profesor. (Conspi)
  • Jack Huston, představitel Wulfrica, během natáčení odmítl dvojníka a všechny kaskadérské scény odehrál sám. Při jedné z nich si však zlomil rameno. Jednalo se o scénu, kdy padá z Moorwenu a je zároveň ošklivě poraněn mečem protivníka. Do rukou ošetřujících doktorů se ale na vlastní naléhání nechal odevzdat až po skončení natáčení. (Conspi)

Související novinky

Klasiky v novém šatu

Klasiky v novém šatu

19.05.2009

Edgar Allan Poe (na obr.): „Zánik domů Usherů“; Emily Brontë: „Bouřlivé výšiny“; Miguel de Cervantes: „Don Quixote“. A k tomu švýcarská legenda o kušostřelci Vilému Tellovi. Ano, nové adaptace… (více)

Conan, Kolo času a Antikrist

Conan, Kolo času a Antikrist

21.08.2008

A máte tady několik zpráviček z hájemství fantasy a hororu. Nejdříve něco o dlouho plánovaném restartu Conana. Zdá se, že barbarský válečník, který na začátku 80. let proslavil Arnieho, se po mnoha… (více)

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

11.09.2007

Dávnověcí skandinávští bojovníci se vrací na plátna kin. V posledních letech se jim tam kdovíjak nedařilo. Adaptace Crichtonových Pojídačů mrtvých pod tuzemským názvem Vikingové dopadla tuze neslavně… (více)

Reklama

Reklama