Reklama

Reklama

Kasandřin sen

  • USA Cassandra's Dream (více)
Trailer

Bratři Ian a Terry se topí po krk v dluzích. Nečekanou záchranu jim nabízí bohatý strýček Howard. Věc má však háček. Jeho peníze nemají zrovna nejčistší původ a jeho aktivity jsou předmětem policejního vyšetřování. Ian a Terry by pro něj mohli udělat "laskavost", za niž se jim štědře odmění. Dokážou bratři odolat nabídce, která je sice za hranicemi legálnosti, zato však velmi lákavá? (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (365)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem něco ve stylu Match Pointu, a to také dostal (přestože dřívější Allenův počin mě chytl o něco více). Na filmu se mi líbilo to postupné dávkování adrenalinu divákovi a budování napětí (zda a jak „to“ bude provedeno). Vlastně vůbec celá ta Woodyho práce s publikem a jeho emocemi, ale ještě více myšlenkami byla parádní. Divák je nucen dumat nejen nad tím, jak se má postavit k hlavním hrdinům (fandit jim? Odsoudit je?), avšak také, jak by se zachoval on v jejich kůži, což je podstatně nepříjemnější a zajímavější (kam až by člověk zašel a co by u toho asi cítil? A kdyby překročil onu hranici, dokázal by se vyrovnat s výčitkami?). K bezproblémovému „naladění“ na morální dilema napomáhají svými výkony Ewan s Colinem, kteří si jako bratři dost sedli, a především v divákovi plně vyvolali tu představu 2 vystrašených lidí, kteří mají svým činem rozhodnout o své budoucnosti. Ano, netvrdím, že jde tematicky o něco originálního, ovšem v tomto případě (mně osobně) nezáleží ani tak na tom „co“, ale „jak“ to bylo zpracováno. A to platí nejen o celém tomto filmu, nýbrž i závěru, který jistě překvapí (opět, ne tím, co se nakonec stane, ale jak). A já jsem celkově spokojen, a proto dávám slušné 4*. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kasandřin sen není běžná kriminálka nebo detektivka, je to spíš psychologické drama o dvou ambiciózních mladících, jednom byznysmenovi v rodině a jedné osobě, která překáží rodinnému štěstí. A především je to film o vyrovnávání se s vlastní vinou, taková svérázná varianta Viny a trestu. Woody Allen se v tomto období odklonil od svých starých neurotických komedií a pokračuje v linii nastolené dramatem Match Point - Hra osudu. Není to tak silné jako jeho předchozí snímek s kriminální zápletkou, ale jako psychodrama o morálce funguje dobře a Woody Allen si uchovává vysoký standard své tvorby. Navíc, a to se v tomto případě opět potvrdilo, pracuje s hereckou elitou. Oba herci v hlavních rolích odvádí to nejlepší, co umí, a považují svou účast na projektu Woodyho Allena za čest. Celkový dojem: 75 %. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Drama dvou bratrů, kteří si mají vybrat mezi vzájemnou rodinou výpomocí se svým strýcem nebo strávením zbytku svých životů po krk v dluzích, v režii Woodyho Allena? Na první pohled rozhodně zajímavé. Když se k jménu režiséra přidají ještě dva herci, kteří ztvární oba bratry, a to Ewan Mcgregor a Colin Farrell, očekávání jsou skoro dvojnásobná. Bohužel se nenaplní podle mého přání. Drama je rozehráno velmi vlažně, ale s přehledem a Allen udržuje oba herce ve velmi kvalitních výkonech. Přesto jakoby autor nevěděl, co chce říct. Oba bratři jsou velmi rozdílní, každý se z počátku projevuje různě, v určité chvíli filmu se jakoby obrátí a každý se chová opačně, což působí prazvláštně. To trochu ubírá na přirozenosti a poté následuje poměrně očekávaný průběh snímku, který ještě více potápí skvělé herecké duo. I díky své "správné" délce jde určitě o kvalitní snímek, který se však nerozhodl jaké poselství by chtěl říct a působí rozvlekle. Přesto silnější 3* místo slabších 4. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Je to Woody a zároveň to není Woody. Je to jak od nějakého (ne)pěkně cynického filmaře, který nemá zrovna nejlepší mínění o stavu současné morálky západní společnosti. Rozhodně tedy nejde o klasickou allenovku, ale zase bych netvrdil, že je v tom zcela nerozpoznatelný. Nezapírám, že bych to možná raději viděl na divadelních prknech, kam to dle mého patří, ale na nich bych si zase těžko vychutnal tradičně skvělou práci Philipa Glasse. Ovšem ta není hlavním kladem. Tím je s přehledem ústřední herecké duo. Ti dva by si ještě někdy měli zahrát pospolu. I přes rozdílné přízvuky jsem jim bratry věřil jako málokomu v poslední době. Obavy zda neuvidím McGregora a Farrella, ale Iana s Terrym tedy vzaly za své. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Uz som si pomaly zacinal s Woodyho filmografie zvykat na komedialny zaner, ale tento film akokeby natocil uplne iny reziser, alebo uz ho na stare kolena prestavaju bavit natacat komedie. No dobre, SOLOKAPR (2006) bol este komedialne ladeny, ale tento film mi skor pripominal thriller MATCH POINT - HRA OSUDU (2005) a velka trefa do cierneho bola skvela hudba Philipa Glassa, ktory film hnal dopredu a pridal na emociach. Avsak su thrillery, ktore si dokazem s chutou pozriet viackrat a toto je skor film, ktory mi staci na jedno pozretie... 27.09.2009 _____ Ewan McGregor - (Ian) +++ Colin Farrell - (Terry) +++ Tom Wilkinson (Strýko Howard) +++ John Benfield - (Otec) +++ Clare Higgins - (Matka) +++ Ashley Madekwe - (Lucy) +++ Andrew Howard - (Jerry) +++ Hayley Atwell - (Angela) +++ Sally Hawkins - (Kate) +++ Hudba: Philip Glass +++ ()

Galerie (40)

Zajímavosti (16)

  • Při natáčení v Brightonu si Woody Allen rozbil hlavu, když se zapomněl sehnout při podjíždění nízkého mostu. (Tygrys)

Reklama

Reklama