Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama nelítostného střetnutí nováčků, neboli „zobanů" s „mazáky" se odehrává v československé armádě v sedmdesátých letech. Přesto nelze říci, že konflikty, které zde můžeme sledovat, patří minulosti. Nejsou dokonce ani výhradně a jedině doménou armády. K eskalaci těchto problémů může dojít všude tam, kde se zmocní vedení nekontrolovaná a nemravná moc, mající dost nástrojů k prosazení své vůle. Armáda se může přirozeně stát relativně vděčným prostředím pro vybujení šikany, protože je postavená z dobrých důvodů na strohém principu podřízenosti a nadřízenosti. Ale vždy jde o problém širší a obecnější, který se bohužel projevuje v různých sociálních zařízeních i v dnešní společnosti.
Knihovník Cejnar je pro vojenskou kariéru fyzickými i psychickými vlastnostmi ten nejméně vhodný. Usiluje jen o to, aby povinné období služby prožil bez pošlapávání lidské důstojnosti. Má ale smůlu. Zrovna v jeho útvaru je skupinka mazáků, kteří mají o náplni povinné vojenské služby jiné představy. Jejich násilnické sklony rostou úměrně s inteligentním odporem zobanů, které inspiruje ten zcela nehrdinský, ale zarputile zásadový Cejnar.
Scénář napsal Zdeněk Krhounek, který vzhledem ke svému dlouholetému působení v armádě velmi dobře znal i nešvary spojené s šikanou. Za režii Zobanů získal režisér Jiří Vanýsek cenu Pierot 94. (Česká televize)

(více)

Recenze (95)

Pharlap 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si tenhle film z dětství, resp.ze svých pubertálních let a přiznám se, že to na mne zanechal těžké šrámy na duši. Zejména v rámci šikany v armádě, a jejímu sugestivnímu podání v tomto filmu. A po pravdě, ani dnes v dospělosti mne nenechává klidným, a jistě patří ve svém žánru k věcem, které by člověk měl shlédnout. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

České drama z vojenského prostředí, kde je naplno zobrazena šikana nováčků ze strany mazáků a jejich nadřízených. Snímek se odehrává v nejmenovaných kasárnách v 70. letech, kam právě přišli nováčci a záhy se seznamují s podmínkami, v nichž musí sloužit vlasti. Četař Konečný (M. Etzler) a jeho pravá ruka agresivní svobodník Třetina (P. Halberstadt), oba psychicky narušení jedinci, se vyžívají v nechutném a primitivním ponižování svěřených vojínů a svou autoritu upevňují fyzickým bitím a zastrašováním. Stížnosti nebohých vojínů směrem ke Konečnému nadřízenému I. Barešovi jsou neúspěšné, neboť velitel nechce vystoupit proti svým lidem a také je mu jasné, že by to byl i jeho konec. Mezi nováčky dokážeme rozlišit čtyři výrazné osoby: intelektuál a knihovník vojín Cejnar (M. Bumbálek), submisivní vojín Matula romské národnosti, odbojný a nebojácný vojín Adam (T. Sagher) a fyzicky disponovaný, i mezi utlačovateli respekt budící řezník neznámého jména. Po fyzické likvidaci Adama a svalovce, jediných vojínů, kteří si nenechali líbit šikanu a ponižování, jsou ostatní nováčci nejednotní, slabí a trýznitelé mohou rozpoutat pravé peklo, v němž se ocitají především inteligentní Cejnar s Romem Matulou. Snímek J. Vanýska obsahuje mnoho mrazivých scén, jež jsou horší, než si divák vůbec dovede představit. Děsivé drama vrcholí bezhlavým útěkem nesourodé dvojice nováčků z kasáren, neboť cokoli bylo lepší, než tam zůstat, spíše divím, že se o útěk nepokusili už mnohem dříve. Zobani jsou v každém případě dechberoucím snímkem, jenž ukázal, co všechno dokáže člověk vydržet a současně, že míra lidského ponižování má jistou mez, která už nejde překročit. Je to také obžaloba někdejšího vojenského systému, kdy dohled nad nováčky měli primitivní všehoschopní agresoři s neomezenou mocí. Vanýskovým filmem a jeho otřesnou autentičností jsem byl šokován a otřesen a po zásluze uděluji plný počet hvězd. ()

Reklama

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Když to bude člověk brát objektivně, tak ano i takhle drsně mohla vojna někdy vypadat i když si sám osobně myslím, že tady jsou vtěsnané veškeré možné mazácké kratochvíle, vyšroubované až do extrému. Ale dejme tomu, mít to takhle pěkně všechno pod jednou střechou, asi nebylo pro zobáky nic moc příjemné, ale to byla prostě vojna. Extrémy s mrzačením a úniky do hraničních pásem, to už bylo fakt jen pro televizi... Vcelku ale zajímavě zvládnuté, rozhodně na televizi! ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Vynikající tv film o vojenské šikaně, ač se to zdá neuvěřitelné, přesto to byla pravda. Jak to potom muselo vypadat v ruské armádě? Nikdy nepochopím šikanu, proč si to všichni nechávají líbit? Jasně, někdy to jinak nejde, ale když šikanuje jedinec nebo jen hrstka stovku zobanů? Proč se to neobrátí a ti zobani mu nebo jim to pořádně nenandají? Každý si za svou šikanu může sám, když si to nechá líbit. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Vidím, že jste nepochopili, že čištění našich kanad je pro zobany svátek!'' ---- No tahle pakárna mne naštěstí minula, byť jsem to měl u odvodu za A. Sice jsem lecos slyšel o šikaně na útvarech od svých známých jimž se to nevyhlo, nic z toho ale nebylo jako zde. A dnes se tomu i někteří šikanovaní dokonce smějí... Chytání světla do pytle a vypouštění ho v temné místnosti, balení jehličí do balíčku kus po deseti, samozřejmě čištění bot, zásobování kuřivem a proviantem... Známý co sloužil na letišti vyprávěl o leteckém polachu, kdy pokoj byl rozdělen na letku vrtulníků a bombardérů Stealth. Vrtulníci po rozsvícení přiběhli ke skříni, vzali ramínka, otočili je a roztočili prstem čímž předvíáděli okamžitý bojový start helikoptér. Stealth letka na sebe natáhla pláštěnky, předklonila se, ruce dala za sebe ve tvaru obráceného V čímž se pláštěnka napnula a každý bombardér ševelil tiše..fššš, fšššš, jsem neviditelnej.... Leckdy tedy šikana byla sice otravná, ponižovala, ale málokdy to šlo do extrému, že se někomu něco stalo. I mazáci nebyli blbí aby si na poslední rok či dokonce půlrok vojny zadělali na nějaký průser, nebo dokonce prokurátora. A to ani za komárů. Navíc leckdo coby mazák pak podobné praktiky v rámci tradice vyžadoval od bažantů. A dokonce jsem slyšel od jednoho známého jistý pocit zklamání, že u nich na útvaru nic z toho nebylo a to dokonce ani pasování na mazáky páskem! Pak si vyberte! :-) . Je ale možné, že se tohle někde dít mohlo. Na vojně je hlavní problém v tom, že často člověk inteligentní je někdy pod velením naprosté gumy a idiota, který když bude chtít, zadupe inteligenta do země jako červa a inteligentovi nic jeho rozum nepomůže. Jednoduše proto, že idiot má víc pecek a tak má i pravdu ať je jakákoliv.. --- Tady ve filmu tedy jaksi vůbec nechápu co to bylo za útvar a kdo tam velel. Bareš sice vypadá jako velitel, ale měl jsem dojem, že do kasáren spíše nahodile dochází. A to jak to měl na háku a nechal všechno na bedrech četaře a mazáků mi přišlo dost nereálné. Etzler hrál s gustem a chvilkami vypadal opravdu nebezpečně a odporně. Ze začátku mně film celkem bavil, ale po prvním násilném zranění lopatou kdy se nic nedělo mi to začalo připadat málo uvěřitelné. Vrcholem byl pak ,,akční'' závěr. Pochybuji, že PS by tam Etzlera jen tak nechala běhat na čáře... Kdyby jim frnkli oba, těžko by to pak hlídka někomu vysvětlovala. Myslím si, že to mohlo být dobré drama, kdyby se tam moc netlačilo na pilu. Ne všechny herecké výkony byly dobré a hlavní šikanovaný hrdina hrál dost ochotnicky. Jeho roli jsem mu nevěřil. Každopádně film je celkem neznámý a jedná se o takovou raritku, která stojí za pozornost už kvůli Etzlerovi. Tři zavrkání. * * * ()

Galerie (5)

Zajímavosti (7)

  • Film bol natáčaný v priestoroch kasární znojemského pluku s názvom Devět mlýnů. (Jello Biafra)
  • Když četař Konečný (Miroslav Etzler) zakřičí: "Stůj, nebo střelím!" a poté začne na prchající dvojici střílet, je vidět, že má na ústí hlavně nasazený cvičný nástavec, což znamená, že v tu chvíli střílel slepými náboji. (JardaaT)
  • Když četař Konečný (Miroslav Etzler) zastřelí Aladara, má za uchem krev. O záběr později zezadu už však žádnou krev na uchu nemá. (ČSFD)

Reklama

Reklama