Reklama

Reklama

Kronika rodu Spiderwicků

  • USA The Spiderwick Chronicles (více)
Trailer 3

Po rozvodu rodičů se desetiletá dvojčata Jared a Simon nastěhují s třináctiletou sestrou a maminkou do zchátralého domu pratety Lucindy. Ta je zavřená v blázinci, protože tvrdí, že jejího otce Arthura unesli elfové. Při průzkumu domu objeví Jared Arthurovu pracovnu a v ní podivnou knihu, nazvanou Klíč k určování kouzelných tvorů kolem nás. Přestože je u ní varování, aby ji nečetl, chlapec neodolá. Dozví se tak o světě neviditelných, kteří se maskují různými kouzly a vidět je může pouze ten, kdo vlastní magický kámen nebo získal schopnost zření. Dočte se také, že některé bytosti jsou hodné a přátelské, jiné protivné a některé přímo nepřátelské. Nejstrašnější z nich je prý obr Mulgarath, který se chce knihy zmocnit a s její pomocí ovládnout svět. Díky knize Jared pochopí, že rozhněvali domácího skřítka, a pokusí se znovu získat jeho přízeň. Od něj se pak dozví, že Jaredovou vinou se k domu stahují příšery ve službách Mulgaratha a brzy dům napadnou. Jeho slova se potvrdí vzápětí, když Simon překročí Arthurem vytvořený ochranný kruh a skřeti ho unesou. Jared ho běží zachránit a objeví hejkala, uvězněného v kleci. Osvobodí ho a na oplátku od něj získá schopnost zření. Společně se Simonem, kterého obr poslal pro knihu, zjistí, že z domu vede tajná chodba do blázince. Vydá se s Mallory za pratetou, zatímco Simon doma připravuje rajskou omáčku jako obranu proti skřetům. (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (353)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

V životě jsem neviděl tak zlý děti. Jistá obluda, vašnivá čtenářka si chce jenom přečíst knížku, kterou našli děti ve svým baráku a představte si to, ty děti tu knížku té obludě ne a ne půjčit. Příběh směřuje ke koaličnímu jednání mezi všemi hamouny, jak zabránit obludě aby si přečetla knížku. Je to hrozný, úplnej nervák. Filmaři se strašně snaží aby jsme byli všichni na straně dětí a tak je nechali žít jenom s maminkou, aby nás dojali a zajistili naší plnou podporu tomu odpornému dětskému aktu lakomství. Výživná scéna nastane, když tam nějaké pohádková postava, silně připominají Škromacha nechutně fluše dětem do ksichtu, kéž bych uměl taky takhle výživně flusat. Film vám také ukáže nový umělecký způsob jak vymalovat vlastní kvartýr rajskou omáčkou. Já myslím, že podobný film jsme všichni potřebovali jak prase drbání. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, že to bude horší, nakonec to ale nebylo tak zlé. Na snímku Spiderwick Chronicles je bohužel vidět, že je laděn spíš jako rodinný film pro děti než pořádné fantasy a těm starším z nás už tolik radosti nepřinese. Nutno podotknout, že goblini mi svým skákavým chováním připomínali spíše přerostlé zmutované žáby, které utekli z nedalekého Botiče. Mary-Louise Parker mi do role starostlivé matky prostě nesedne, ve "Weeds" to aspoň hraje na vtipnou stránku matky co by dealera THC. Co mě naopak pobavilo, byl hobgoblin Hogsqueal namluvený Sethem Rogenem už jen za jeho "Bird! Bird! Bird!". Freddie Highmore se velmi dobře dokázal vžít do role dvou různých osobností, což se nedá říct o toporném Davidovi Strathairnovi. Film také nabízí celkem slušné efekty, ale na pravé fantasy mi tam chyběla větší diverzita bytostí (poletující kytky nepočítám). Alespoň po hudební stránce odvedl James Horner odvedl výbornou práci a pěkně dokresluje atmosféru filmu. Škoda, film měl dobrý rozjezd, ale celá honba za Arthurem Spiderwickem je vlastně zbytečná a v druhé polovině mu došel dech. (6/10) ()

Reklama

Psema 

všechny recenze uživatele

Nuda k zbláznění. Ten lehce vzrůstající hype, hovořící o fantasy jako víno, mi vážně nějak nedochází. Spiderwickovci jsou lepší než Terabithie? Let na grifovi úžasnější než poletování ve třetím Potterovi? A triky vypadají báječně? Ale no tak. Kronika na zabití prkenného Davida Strathaima je mnohem více než ukázkou dobrého fantasy katastrofálním příkladem odfláknutého scénáře, který po půl hodině vyčerpá všechny slušné vtipy a ve zbytku stopáže se zmůže maximálně na zoufalé vykrádačky, nad jejichž rutinním zpracováním se lze pousmát nebo usnout. S odstupem času začínám litovat, že jsem se neopřel a nezavřel oči, možná by mě teď tolik nebolelo za krkem při vzpomínce na trapného a blbě vyexponovaného záporáka, nějakého žabího poskoka a dva digitální sidekicky, z nichž jeden je se svým požíráním medu otravný už po první minutě a ten druhý, s přiškrcenou náturou Setha Rogena, nepředstavitelně zabitý a komediálně "nedopečený". Vypadá to hezky, děti jsou slušné, ale všechno okolo je jenom stupidní blivajz, kterého mám upřímně plné zuby. 5/10 s odřenýma ušima i zadnicí. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Na Kroniku Rodu Spiderwicků by šly napsat dvě zcela rovnoprávné recenze. Jedna dobrá, uživatelsky spotřební, a jedna záporná, žánrově teoretická. Ta první bude jasná pozvánka do kina. Rodiče, kteří chtějí občas s dětmi zajít na film, ale ne zas tak moc, aby v šatně odložili kromě kabátů i vyšší mozkové funkce a do sálu vcházet jenom s první signální či rovnou žebříčkovou soustavou, museli být v posledních měsících zoufalí. Vyprávění rozjíždí akci na akci a vystačí si s relativně malým prostorem domu a okolního lesa. Všechny děti se přes individuální rozdíly - rošťák, šprt a starší panovačná ségra, která to umí s kordem - osvědčí jako schopní bojovníci se zlem. Ve finále, kdy do boje zapojí i přepracovanou matku, dostane film grády podobně jako staří dobří Gremlini. Snímek má prostě spád, napětí, vtip, jen trochu kýčovitých sekvencí s "elfíky" a jeho jediná vada na kráse je v našem prostředí český dabing. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Neměl jsem problém vybalancovat kombinaci rodinného filmu a malé neepické fantasy, zpočátku dokonce příjemně ponuré a lehce vibrující napětím. Potěšila řada vychytaných detailů, slušné tempo i některé z fantastických bytostí, zejména pak elfíci a ostatní květinové poletuchy. Velkoryse jsem přehlížel žánrová klišé, dětinsky afektované chování skřítků i ty neinvenční přerostlé ropuchy. Jenže pak mé potěšení z podívané tvrdě narazilo na nesmyslnou zápletku o obrovi, který si potřebuje přečíst člověkem napsanou knihu o svém, pro lidi neviditelném světě, aby věděl jak to v něm funguje. Celkový dojem sice vylepšilo svižné tempo závěrečné bitky i dojemný závěr, na to, aby Kronika unikla osudu další fantasy na jedno použití, jenž už zůstanou ležet v truhle, kde na ně bude sedat prach, to však nestačilo. A je to škoda. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (10)

  • Paramount uvolnil na rodinné dobrodružství režiséra Marka Waterse 90 milionů dolarů (chtěl tím sekundovat Narnii). Celosvětově utržil slušných 163 milionů. (Rodriguez)
  • Fantasy film Kronika rodu Spiderwicků byl natočen podle prvních tří dílů literární předlohy. Na papíře je Kronika určena menším dětem, film by ale podle režiséra Marka Waterse měl oslovit i starší diváky. (Pumiiix)
  • Natáčení probíhalo v roce 2006 v kanadském Montréalu (provincie Québec). (noelcoward73)

Související novinky

Protivný sprostý nemrtvý holky

Protivný sprostý nemrtvý holky

05.02.2013

Nemáte dost zamilovaných upírů? Blbá otázka, já vím. Všichni jsme si oddechli, když Twilight sága přestala otravovat na plátnech kin... no, možná ne úplně všichni. Pro ty z vás, kterým žánr… (více)

Problémové filmy

Problémové filmy

10.02.2008

Dva snímky se v posledních týdnech dostaly do vážnějších potíží, ale podařilo se je včas zachránit před tzv. development hell (peklem nikdy nezrealizovaných projektů). Mark Waters, od něhož brzy… (více)

Mezi námi kluky

Mezi námi kluky

17.07.2007

U sledování traileru na fantasy Kronika rodu Spiderwicků, v níž Freddie Highmore opět objeví na zahradě úžasný svět kouzel (nedávno něco podobného zažíval v Athurovi a Minimojích) se člověk ptá, kde… (více)

Reklama

Reklama