Reklama

Reklama

Číslo 9

všechny plakáty
Trailer 3

Obsahy(1)

Lidé jsou pryč. Kdy a jak k tomu došlo, není příliš jasné. V troskách starého světa přežívají jenom podivní hadroví panáčci s čísly na zádech. Do této pochmurné doby se narodí Devítka, která je možná předurčena vše změnit. Když se potká se skupinou podobných figurek utíkajících před děsivými vražednými stroji, rozhodne se postavit na odpor. Promluvit vystrašené souputníky k boji však nebude lehké. Stejně jako zjistit, kdo pronásledovatelé vlastně jsou a hlavně – co se stalo s lidmi?

Ambiciózní celovečerní dystopický snímek 9 natočil režisér Shane Acker podle svého staršího krátkého filmu. Stejnojmenná jedenáctiminutová předloha měla v roce 2005 premiéru na festivalu v Sundance a Acker za ní sklidil zasloužené ohlasy. Kromě prestižních amerických studentských cen byl nominován také na Oscara v kategorii Nejlepší krátký animovaný film. Pod převod původního filmu do celovečerní podoby se podepsali také filmařští vizionáři Tim Burton (Mrtvá nevěsta, Karlík a továrna na čokoládu) a Timur Bekmambetov (Noční hlídka). Tak se zrodil jedinečný a vizuálně okouzlující animovaný epos, který svým myšlenkovým poselstvím přesahuje hranice „jenom“ animovaného filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (804)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tam, kde se Wall-E pokouší v první půli o náznaky depresivní postkatastrofické atmosféry, tam Číslo 9 rozvíjí svoji vizi světa sežehnutého válkou naplno a neohlíží se na nálady dětského publika. Výtvarná stránka je úžasná a protože v mém hodnocení hraje obvykle významnou roli, přikloním se k pětihvězdičkovému hodnocení, i když s tou filozofickou stránkou snímku mám problém a jeho vyústění považuju za neuspokojivé. Tam, kde např. Avatar má filozofii až příliš primitivní, tam je filozofická rovina Čísla 9 možná až příliš komplikovaná a neurčitá. Číslo 9 líčí příhody devíti podivuhodných bytostí s robotickým základem, které vyhlížejí jako hadrové panenky kombinované s představou umělých strojů z konce 19. století. Retrostylizace, která jako by vypadla z pozdních románů Julese Verna, spolu s pochmurnou výtvarnou stránkou laděnou do hnědi je pro dnešní animovaný film výjimečná a film celkem odvážně narušuje představu pozitivně laděného filmu, na který vyráží rodiče s malými potomky. Hrdinové příběhu čelí monstrózním strojům, z jejichž podoby už na první pohled čiší nenávist a odosobnělé zlo techniky, která se vymkla lidským rukám. Tvůrci filmu na první pohled pracují s obavami dnešního obyvatele vyspělého světa, kterému technika na první pohled leze na nervy a sní o návratu k jednoduchému životu v souladu s přírodou. Souboj panáčků s ďábelským vynálezem je plný dobrodružné akce a jedinečných efektů. Pod jejich palbou sice poněkud uniká myšlenka, ke které by měl příběh směřovat, ale i tak se pro mě jednalo o silný zážitek. Celkový dojem: 90 %. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

no, co se tyce atmosfery, bezutesneho vykreslení postapokalyptickeho sveta a skvele akce s hrozivymi stroji.. v tom vsem 9 hrave prekonava Salvation.. ovsem nektere dialogy, samoucelne sceny a zaver to jemne snizují pod uroven veledila.. a tvurci mi snad nechteji tvrdit, ze to mesto bylo jedine na celem svete.. v klidu by mohlo bejt pokracovani, takze to, ze to vlastne ukoncili, kdyz to vypadalo tak nadejne, pokladam za dalsi minus. presto mi celkove vychazi takove, sice mozna slabsi, ale presto pekne 4 hvezdy.. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Stejne jako se Ackerovi poved kratas, poved se mu i celovecerak a to, co v kratasu jen nakous, tady hezky rozved. Pribeh sice nepatri mezi nejslozitejsi, ale objasni par veci a je dostatecnej. Film ale spis sazi na atmosferu a akci a to je oboje na vybornou. Celej film ma totiz dokonalou vizualni stranku, vse je hezky temny, zniceny a rozpadly a pripomina to postapokalyptickou budoucnost v Terminatorovi a navic je to podporeny dokonalou animaci. A hudba nijak nezaostava, spravne dotvari napinavou atmosferu a zvuky se taky vyvedly, porad neco skripe, skrabe a podobne. No a co se tyce ty akce, necekejte nic priteplalyho, tady vse vybuchuje, panacci umiraj, stroje neustale utoci. Jedinou vytku mam ke konci, precejen ta cela pointa je lehce stupidni a uplnej zaver mi moc nesed a navic moh mit film klidne vic nez jen ubohejch 69 minut bez titulku. Ale rozhodne se jedna o skvelou animovanou rezbu. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

přátelé, tohle se prostě MUSÍ vidět - po skvělém kraťasu přichází naprostá bomba, která alespoň u mě rozplynula během pár minut veškeré obavy a zašlapala negativní kritiku do země... následovala fenomenální podívaná s jak jinak než ohromující animací, skvělou hudbou, heroickým příběhem a krásným (pro některé divá(č)ky určitě i dojemným) koncem... prostě, asi jsem se zamiloval do Devítky :-) 99,999999999999999999% p.s.: díky ČSFD za bezplatnou návštěvu kina ;-) ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Film je zajímavý hlavně po výtvarné stránce. Postavičky mají blíže k umělecké scéře, než k rodinnému filmu a mě osobně 9 připomíná spíše české loutkové filmy, než klasickou digitální produkci. Za hodně dobrý považuji i námět a laternativní svět, který v lecčems může připomínat válečné hrozby z knih Karla Čapka. Je ale škoda, že scénáristé do takto zajímavými nápady vyšperkovaného filmu nevložili zajímavější zápletku s nějakou smysluplnější pointou. Díky tomu je nedotažený příběh největší nevýhodou tohoto filmu. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (13)

  • Číslo 9 je iba druhým animovaným filmom štúdia Focus Features. (HelenOfTroy)
  • Severoamerické tržby dosáhly 31,7 milionu amerických dolarů, celosvětové 48,4 mil. (NIRO)
  • Svätyňa kam Číslo 1 (Christopher Plummer) zavedie ostatných do úkrytu, je v skutočnosti chrám Notre Dame v Paríži. Hodiny na nej sú zastavené na čase 9:09. (HelenOfTroy)

Reklama

Reklama