Reklama

Reklama

Věčný bojovník

  • Česko Nefritový válečník (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Epický milostný příběh o boji mezi dobrem a zlem, ve kterém ve starověké Číně bojuje neštastně zamilovaný šermíř Kaj (Tommi Eronen) o šanci žít se svou vyvolenou dívkou Ronjou (Krista Kosonen). To se mu splní, ale v úplně jiné době a na hodně vzdáleném místě: v dnešním Finsku. Minulost se prolíná s přítomností a pomalu odhaluje Kajovi jeho pravý původ, mimořádné schopnosti a osud. Film dovedně spojuje finský národní epos Kalevala s čínskou mytologií a je poctou žánru kung-fu. Vizuálně působivý film byl dotvořen za použití speciálních efektů, jaké se v tvorbě finských umělců dosud neobjevily, včetně propracovaných bojových scén. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (82)

Elementál odpad!

všechny recenze uživatele

Tak původně jsem chtěl dát 2 * - za vizuální stránku a hudbu (supr - to vám lidi chválím). Pak jsem se nad tím zamyslel a došlo mi jaká to byla ve skutečnosti kravina, jak to celé jen stěží dávalo smysl, všechno se odehrávalo ve dvou třech interiérech, nepochopil jsem, jestli to nakonec skončilo dobře nebo ne, v soubojích do sebe bušili dva týpci kladivama a vůbec jim to nevadilo, repliky v přítomnosti a v minulosti se opakovaly jenom proto aby se divák mohl propadat nudou hlouběji a hlouběji..........a hodnocení spadlo na 1 *. Pak jsem shledal, že film se těší poměrně slušné přízni (koukám, že je tu i pár "pětek") a tak jsem musel dát najevo jeho pravé kvality. Solidní ODPAD, který již nechci vidět nikdy více! Shlédnuto na Filmale 2008. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pokus jak skloubit finské pověsti z Kalevaly s čínskou mytologií a část děje ještě převést do současného Finska. Multižánrový mix překvapivě funguje a ač má občas nedostatky, tak myslím, že dokáže zaujmout. Film je dělaný s radostí a nadšením a je to na něm vidět. Přesto celkově v mých očích zůstává jako slabší nadprůměr, hezký snímek, na který ale brzy zapomenu. ()

Reklama

Dale 

všechny recenze uživatele

Podľa obrázkov z filmu som čakal podobný historický opus ako Tiger a drak alebo Hrdina, ktorými som bol fascinovaný, no to, že ide hlavne o fínsku produkciu, ma malo varovať. Takú nudu by totiž Číňania nikdy nenatočili, veď dokonca aj tých pár súbojov je hrozne nudných a amatérsky natočených (odhliadnuc od faktu, že lietajúci Fín pôsobí smiešne, pokiaľ to nie je Matti Nykänen, Toni Nieminen alebo Janne Ahonen) a každou vetou, každým gestom ako by chcel režisér divákov zámerne uspať. Časť zo súčasnosti je totálna blbosť, no žiaľ, ani historická časť to príliš nezachraňuje. Toto sa fakt nepodarilo, s takouto legendou nech si idú Fíni niekam... ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že takmer každý kto tento snímok hodnotí viac než kladne, toho nemá z tejto kombinácie žánrov napozeraného dosť, alebo vôbec. Nemôže tak konštatovať, že okrem niekoľkých technicky dobre spracovaných scén, ide o nudný blábol. A porovnávanie s FONTÁNOU? Tá je na podstatne inej méte, po všetkých aspektoch. ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Tenhle film prostě neví čím chce být. Spojení čínských mýtů a legend s těmi finskými se na první pohled zdá být trošku přestřelené, ale v tomhle filmu to není naroubované jedno na druhé nějak hloupě okatým způsobem, který by to rušil, a funguje to poměrně slušně. Dokonce i nějakou tu atmosféru to má a některé záběry opravdu pěkné s pěkně zpracovaným mystickým nádechem. Problém ale vidím v tom, že na jednu stranu chce být film nějakou novou podobou starých bájí, na druhou stranu chce být nějakým milostným poselstvím o osudu atd. a dokonce ještě na třetí stranu chce do toho vnést typicky čínské souboje a kungfu choreografii, ale ani jedno z toho prostě není pořádně dotažené do konce a film pak působí jako takový slepenec, který sice má nějakou myšlenku, jenže ta myšlenka je divákovi zřejmá hned, tedy přinejmenším z větší části, tak co teda s ní? A režisér si řekl, že s ní nic, takže to pak nakonec působí jako spousta úplné vaty a nevyužitého potenciálu. Ústřední myšlenka filmu je zajímavá a poměrně ještě působivě zpracovaná, souboje mají zajímavou choreografii, ale jsou tam tak nějak uměle naroubované a snímek by se bez nich vcelku dobře obešel a nakonec závěrečné vyznění tam prostě není kvůli tomu, že divák z větší části jako ví co mu chce film předat a závěr to jen maličko dokreslí (z mého pohledu jen o detail teda) a co dál? Proč to mělo tím pádem 100 minut? Jade Warrior mě velmi zklamal a nebylo to tím, že to není čistě kungfu, nebo že bych nebyla unešená ze spojování čínských a finských legend (o těch finských ani nic nevím, takže tohle na mě působilo ještě jako z toho nápaditějšího na filmu), ale prostě z toho příšerně nevyužitého potenciálu, který takový námět má a zvlášť, když bylo vidět, že režisér není úplnej lojza a atmosféru a technickou stránku umí zvládnout opravdu slušně. Nejdřív jsem chtěla být nejhodnější jako vždycky a dát tomu aspoň tu trojku, jenže zklamání bylo velké a taky se mi u filmu ještě nestalo, že by mi nevadilo to na chvíli stopnout a zkoumat jízdní řády :). A k hercům taky že prostě nemají moc co hrát, tak jako nedá se říct, že by byli špatní, ale nedá se ani říct, že by někdo něčím vynikal a to platí i pro samotné postavy, které ti herci hrají. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (1)

  • Film získal ve Finsku v roce 2007 dvě ceny Jussi: za nejlepší kostýmy (Anna Vilppernen) a za nejlepší hudbu (Kimmo Pohjonen, Samuli Kosminen). (Milena79)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno