Reklama

Reklama

Posledních dvě stě let je útočištěm lidské rasy podzemní gigantické město Ember. Nyní však stojí na pokraji zániku. Generátor, poskytující jeho obyvatelům energii, která zajišťuje světlo, teplo a vzduch, dosluhuje a začíná selhávat. Obrovské sklady potravin jsou již téměř prázdné a komplikují se i dodávky vody. Klesá morálka přeživších. A nikdo neví, co nastane, až se celé město ocitne v temnotě. Lina (Saoirse Ronan) a její kamarád Doon (Harry Treadaway) právě dokončili školu a dospěli ke Dni rozřazení: Lina byla přidělena mezi poslíčky a Doon se stal opravářem potrubí. Oba si začínají uvědomovat, že město Ember se blíží k svému zániku. Jediný způsob, jak přežít, je odtud utéct. Jenže kudy a kam? Všude okolo panuje temnota a stavitelé města důmyslně zabezpečili všechny cesty na povrch. Shodou náhod Lina nachází starodávnou schránku s tajemnými dokumenty. Jde o zašifrované pokyny, které popisují cestu ven z města. Lina a Doon se podle nich vydávají na dobrodružnou výpravu, při které hraje podstatnou roli vyluštění útržků tohoto dávného dokumentu. Ale to je teprve začátek. V cestě jim totiž stojí nejen skryté stopy, šifry a tajenky, ale především mocný, zkorumpovaný a bezohledný starosta Cole (Bill Murray), který je ochoten zabránit změnám za každou cenu. Linu a Doona čekají temné časy… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (459)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne povedeny fantasy. Neni to o nejaky pohadkovy risi, kterou by ohrozoval zlej carodej a podobne, ale o Zemi na pokraji zkazy, kdy vedci vymyslej podzemni mesto, jediny osvetleny misto v temnote, jako posledni nadeji na zachranu lidstva. Takze napad rozhodne solidni. Ale pak uz to jede ve vicemene zabehlejch kolejich, kde dve deti musi zjistit co a jak a cely mesto zachranit. Nicmene se tak deje v zajimavejch kulisach, vsude samy pohasinajici svetla a cely to vypada jak nejaka dira z minulyho stoleti. A ani ty deti nejsou nejhorsi, jednak to nejsou uplne maly fakani, pak nastesti nepronasi nejaky hrdinny proslovy a navic hrajou obstojne. To, ze to nejsou kdovijaky krasavci je uz jina vec. Z dospelejch stoji za zminku zaporna role Murraye v roli starosty, kterej si to s vycpanym pupkem viditelne uziva a pak pulku deje prochrapajici Landau. Skoda, ze se to Kenan nerozhod pojmout vic temne, takle to ma sice slusnou atmosferu a celej film je docela napinavej, kdy to ke konci hezky graduje a cloveka zajima, o co ze tu vlastne jde, ale porad to je jen o pobihani dvou deti z mista na misto. Nicmene tohle vsechno, spolu s prijemnou hudbou, dava docela dobry a originalni fantasy, ktery si 4* zaslouzi. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

..naše Město je jediným světlem v temném světě…. Společnost či komunita stvořená hlavně pro děti a tajemná skříňka ukrývající tajemství, klíč k životu. Je li vám kolem 10ti let, garantuji, že prožijete napínavé fantasy dobrodružství, je li vám o kapku víc, uvidíte dětské herce, kteří jsou v pohodě a příběh, který v sobě nese optimismus. Prostě solidní rodinná zábava. Patříte-li k těm mladším, klidně si ke každému hvězdu přidejte! PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ** NAPĚTÍ *** Co uvidíme (možná) příště? Jak se tady na to tak dívám, stejně všichni příště půjdou do tohohle Města. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Fantaskní dobrodružný film pro děti, který by se dal označit za takovou soft antiutopii. Náznaky utlačování a totalitní formy vlády jsou pro dětského diváka stravitelně zmírněny a potlačena je i linka hororová (i když třeba spleť podzemních chodeb se k hororově laděným pasážím přímo nabízela), vše je natočeno s dobrým vkusem a tak nějak staromilsky laskavě. Silnou stránkou snímku je především vynikající stylizace podzemního města, slabší pak dramatický oblouk a vlastně celý ten fantasy příběh, který postrádal trochu větší zanícení pro věc. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Kenan měl talent, vynikající herce všech generací, interesantní předlohu, burácivý soundtrack a stejně z toho vytěžil jen hooodně průměrnou dětskou fantasy, která se hlavně ve druhé třetině táhne jako smrad z kadiboudy. Jak to? Za vše může scénář. Lineární báchorka o útěku z hroutícího se města přestává bavit po půl hodině a celé bloudění a hledání klíčových míst nepochopitelně smrkává až do posledních 30 minut. A co měl, kurňa, znamenat ten digitální krtek? Solidní zábava, ale kvůli jednomu východu slunce a z něho plynoucí katarzi vážně body přičítat nebudu. 5/10 ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

Před filmem jsem byl v rozpacích, jestli je Gil Kenan schopný natočit dobrý dobrodružný film, ale přesvědčil mě, že opravdu umí. Saoirse Ronan mě velmi překvapila svým hereckým talentem a příjeným vystupováním, zatímco Harry Treadaway působí znuděně a příliš dospěle. Velmi dobrým požitkem byla rovněž hudba, která filmu dodává pravý šmrnc. Rovněž musím ocenit scénář, který (narozdíl od Journey to the Center of the Earth 3D) není moc předvídatelný (pokud samozřejmě nepočítám dobrý konec) a působí dobrým dojmem. Líbila se mi také výprava (podzemní město vypadá opravdu stylově), akorát ty efekty a některé nelogičnosti (závěrečná plavba na povrch) sráží hodnocení na 3*. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (7)

  • Filmovanie sa začalo v lete 2007 a skončilo v októbri. (Greenpeacak)
  • Natáčení probíhalo v Severním Irsku. (Hromino)
  • Producenti zo spoločnosti Playtone, Tom Hanks a Gary Goetzman získali práva na natočenie filmu podľa románu Jeanne DuPrau "Mesto Ember" v októbri 2004. (Greenpeacak)

Související novinky

A „půvabné kosti“ získává...

A „půvabné kosti“ získává...

18.07.2007

Zapomeňte na Dakotu Fanning stejně to pro spoustu z vás bude úleva ;-). Nejzářivější dětskou (nebo spíš teen, je jí 13 a roste jako z vody) hvězdou budoucnosti bude irská dívenka jménem Saoirse… (více)

Reklama

Reklama