Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Politický thriller, který nahlíží do dravého a zkorumpovaného prostředí světového ropného průmyslu, se několika souběžnými dějovými liniemi snaží poukázat na důsledky honby za bohatstvím a mocí. Dostaneme se v něm jak do pracoven washingtonských makléřů, tak mezi muže, kteří dřou na ropných polích v Perském zálivu. Zápletka filmu se rozvíjí na pozadí snahy mladého, charismatického a reformního prince Nasira, představitele nejmenované země v Zálivu, který se snaží vyvázat z dlouhodobě nevýhodných smluv s americkými firmami a vládou, jež sledují jen své zájmy. Nasir, který se má stát dědicem trůnu, přiřkl práva na další těžbu zemního plynu, jež byla dosud v držení texaského energetického gigantu Connex, větší a výhodnější nabídce ze strany Číny. Tento krok je pro Connex a americké obchodní zájmy v této oblasti bolestivou ránou pod pás... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (307)

Lima 

všechny recenze uživatele

V závažnosti sdělení a ve své struktuře (přímo či nepřímo prolínající se dějové linie) Syriana hodně připomíná TRAFFIC, akorát že režisér Stephen Gaghan (právě scenárista Trafficu a teď i Syriany) vyměnil drogy za strategické suroviny, kolem kterých se točí celý svět - ropu a olej. Nepopírám, že jsem se při prvním shlédnutí v příběhu fúze společností Connex a Killen, v té změti jmen a faktů, ztrácel, osudy Clooneyho agenta CIA, prince Násira a těch dvou arabských chlapců však zaujaly hodně a v závěru i dokázaly strhnout. Gaghan si nebere servítky, nešetří CIA, zahraniční politiku své země ("Když má země 5% světové populace, ale vynakládá 50% ze světových prostředků na armádu, znamená to, že její přesvědčovací schopnost upadá."), poukazuje na korupci, dotýká se problému islámského fundamentlismu, problémem ale je, že jeho vyprávění působí poněkud chladným a odtažitým dojmem, což může některé diváky odradit. Já jsem ale filmu, který má myšlenku, ambici něco důležitého sdělit a navíc je z něj cítit poctivá filmařina (kamera a výprava se sugestivními arabskými reáliemi), schopen hodně prominout. PS: Clooney už dávno není tím, co - slovy Stevena Spielberga - škube hlavou jako holub, svým uměřeným civilním projevem příjemně překvapil, stává se z něho velký herec. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Snaha o politický Traffic bohužel nevyšla. Přestože hudba je dobrá, herci jsou skvělí, kulisy perfektně realistické, ano to všechno funguje. Jen škoda že se to dostalo k tolik průměrnému režisérovi. Látku z níž by udělal Sodenbergh mistrovské dílo potopil Gaghan neuvěřitelným způsobem. Nejenže nenašel odvahu trochu ubrat na dějových liniích, ale něco jako tempo a dobrá montáž mu nic neříkají. Každá z linií dostává tak málo prostoru, že nedokáže diváka vtáhnout do děje. Všechno je to takové chladné a odtažité a tím pádem i méně srozumitelné. Škoda toho nevyužitého potenciálu, protože nějaké dějové linky mají opravdu neuvěřitelné grády. Jinak Clooney je dobrý, ale na Oscara to myslím není. Celkově se nám dostává z cela chladná antipolitická "agitka". ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Taková malá statistika na úvod: Ke dni 2.3.2012 obsahují komentáře na Syrianu 13x slovo nuda, 22x přídavnou odvozeninu, 14x můžeme narazit na označení složitý/á/é, za nepochopitelný označuje tento film 10 uživatelů a za zmatený 6, čímž přihrávají mému elitářskému pocitu. Ne tím, že bych to celé sežral a plně porozumněl, ale tím, že mě film donutil přečíst si rozsáhlé rozfázování a polopatické vysvětlování děje na IMDB, nehledě na šest cigaret vykouřených u wikipedie, což byl nejspíš účel. Syriana je náročná. Do problematiky neuvádí, termíny a konexe nevysvětluje a postavy nemají pozadí, ale teprve si ho v průběhu filmu za sebou malují. Divácky ztotožňující prvek, tedy anachronický agent George Clooneyho během filmu dostává do držky (přeneseně i skutečně) v každý druhý jeho scéně a ač kdysi byl eso v jasně rozdělené středovýchodní politice, bolestivě zjišťuje, že pevná lana blízkého východu, jak ho zná se rozebrala na stovky malých vláken. V osmdesátých letech byly strany konfliktu rozděleny na A,B a C, přičemž dnes využívají celé abecední škály i s diakritikou. _____Syriana inklinuje k depresivní cykličnosti, kterou ale narušuje dějová linie pákistánských chlapců a jejich príma arabskýho kámoše s bombou a kopačákem, které jako jediná jasně směřuje ke svému cíli, ale i zpracováním je nejpochopitelnější, a tedy motivace sebevražedných atentátníků jsou na filmu tím nejzřetelnějším. Mají jasný start a cíl, čímž opět směřují na diváka. Účelem filmu tedy JE být na první signální nepochopitelnou směsicí podrazů, korupce, insiderů a intervence, aby pochopili smutnou realitu na arabském poloostrově a nepředvídatelnou sílu vykořisťovaného a k terorismu náchylného arabského národa (byť se v tomhle případě jedná o pákistánce). ____ Co se týče formy, je Syrina prakticky dokonalá, což je zejména zásluhou Elswitovi kamery (v současné době jeden z nejlepších kameramanů), výborných hereckých výkonů a perfektního castingu. Z Marka Stronga má člověk husí kůži, i když zrovna nikomu nevytrhává nehty a vůbec celou scénu tortury považuju za vrchol filmu. Matt Damon je naopak klasický předměstský kariérista s rodinou, zbavující se iluzí, do čehož se náramně typologicky hodí (dialog s manželkou u fontány je jednoduše geniální). Syriana je dokonalá a ocení to zejména lidi, se na filmy dívají a nežužlají si u nich ucho, nežehlí a nečekají, jak to tam Džorž Klůny ve finále pičo rozstřílí na sračky. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Docela pěkněj příběh, odehrávajíc se převážně na Středním východě u šejků a emírů. Příběh, který ukazuje jak nepředstavitelně bohatá je tato oblast, ale pouze pokud je zde ropa. Jak nepostradatelná součást je ropa a slouží jako podstavec celému bohatství, který jednou dojde a celá tato pohádka jednou skončí. Jak se někdo snaží myslet do budoucnosti a ne pouze na současnost a je za to náležitě odměněn dárkem od Spojených států. Bohužel, podle mě, ne daleko od pravdy. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Opravdu mrazivý film ukazující, že s překročením určité hranice významu člověk zpravidla ztrácí morální ohledy a účel začne světit prostředky (přičemž ten účel není vybudování demokracie na zemi)- Prostřednictvím osudů několika postav sledujeme průřez světem ropného obchodu, od dělníků z ropných polí, kteří se po ztrátě zaměstnání uchýlí do islámské školy, kde se z nich stávají sebevražední atentátníci, přes odepsaného agenta CIA a obchodního poradce k nejvyšším špičkám ředitelů ropných společností a ropných šejků. Dusná realita z filmu přímo sálá, sledujeme obchodní jednání ropných firem, politiků a pracovníků tajné služby, bez přílišných zjednodušení, přesto je vše uspořádáno logicky. Rozhodně je však ve výhodě divák s alespoň základní orientací ve středovýchodních záležitostech (kontrolní otázka soudruzi: co se stalo v Bejrůtu v roce 1984?). Zvláště silný je konec filmu, který samozřejmě nebudu spoilerovat - to se musí vidět. Jen tolik, že není v zájmu světové velmoci, aby se někdo věci pokoušel měnit. Po filmařské stránce zajímavé, syrové, s atmosférickou hudbou, jen ta pohyblivá kamera mi trochu vadí. Na závěr poznámka: jestliže si někteří (ano, i recenzenti) stěžují na složitost a nesrozumitelnost filmu, nezbývá mi nežli vyjádřit obavy o inteligenci národa, který se má za vzdělaný a chytrý. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (17)

  • Syriana je termín používaný ve washingtonských analytických kruzích a znamená hypotetické přetváření nebo přebudování Středního východu. (imro)
  • Keď sa točila scéna mučenia, George Clooney bol ťažko zranený, keď utrpel poranenie hlavy. Aj keď vedel, že má bolesti, lekári mnoho týždňov neboli schopní diagnostikovať presný charakter zranenia. Až kým neurológ, brat Lisy Kudrow zistil, že Clooney mal únik mozgového moku a dostal náležitú liečbu. Údajne bolesť bola taká intenzívna, že Clooney premýšľal o samovražde. (busev)
  • Víc než v žebříčkách návštěvnosti se Syrianě dařilo získávat různá filmová ocenění. Ze Zlatých globů si sošku odnesl George Clooney a nominaci Alexandre Desplat za hudbu. Z dvou oscarových želízek proměnil opět tu svou hereckou Clooney a nominaci si odnesl Stephen Gaghan za scénář. (imro)

Související novinky

Clooneyho drogová střední

Clooneyho drogová střední

16.07.2014

Možná jste zaznamenali, že už má George Clooney dva Oscary. Prvního získal za vedlejší roli v Syrianě, druhého mu potom vynesla produkce Affleckova Arga. To původně čerpalo z populárního článku… (více)

Pitt a Washington v hvězdné superkriminálce?

Pitt a Washington v hvězdné superkriminálce?

25.08.2012

Mediální vody se začínají zahřívat, ba přímo vařit kolem nového filmu Stephena Gaghana (foto), tvůrce neprávem opomíjené Syriany. Kriminální thriller Candy Store, ke kterému si Gaghan napsal scénář a… (více)

Jaden Smith zachraňuje taťku... a Shyamalana

Jaden Smith zachraňuje taťku... a Shyamalana

12.11.2011

Znělo to zpočátku hodně nepravděpodobně, ale zdá se, že k tomu opravdu dojde: Will Smith a jeho potomek č. 1 si spolu zahrají v postapokalyptické sci-fi M. Night Shyamalana One Thousand A. E. Stopne… (více)

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

08.07.2009

Dvě postavy, které proslavil Harrison Ford (pravda, Jacka Ryana si ještě před ním zahrál Alec Baldwin, ale svou pravou tvář získal agent až s Fordem), se pravděpodobně vrátí na plátna kin. Klepy o… (více)

Reklama

Reklama