Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Člen klanu nás přívádí do společenství Ku Klux Klanu, který vládne v jižních státech USA neomezenou pravomocí. Pravomocí zvanou lynč. V oblastech, kde lynčování je nepsaným zákonem. V jednom městě vyvolá znásilnění bílé ženy vlnu hněvu a krveprolití. Příběh o tom, jak se život může změnit v krvavou bitvu. (oficiální text distributora)

Recenze (76)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Drsný film o věcech, které jsou na některých místech Jihu stále aktuální. Richard Burton jako člověk, který stojí oficiálně jako jediný na straně černochů a Lee Marvin v roli šerifa, jenž osciluje mezi právem a přáním rasistických venkovských křupanů, tvořili sehraný tandem a vtiskli tomuto již tak silnému filmu něco navíc. 85% ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Přínos Samuela Fullera (jeden ze scenáristů) je jasně znát. Levně natočená a přímočaře béčková zápletka plná krve, násilí a nadávek se prolíná s vyloženě antirasistickým a idealistickým vyzněním, tak jako v řadě dalších Fullerových filmů. Terence Young mu ale nezůstává nic dlužen, navíc obsazení obou hlavních herců je trefou do černého. Lee Marvin spravedlivé drňáky uměl vždycky, Richard Burton zase dává nový význam slovu "sošnost", protože do krajnosti uplatňuje svůj tradiční minimalistický výraz, až se skoro nehýbe. Já mu to jako obvykle sežral i s navijákem. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Na žádný film jsem se v poslední době netěšil tolik jako na Klansmana. Proto musím říct, že to pro mě bylo celkem zklamání. Mám téměř panickou hrůzu z čehokoliv, co připomíná KKK, takže jsem film odkládal na dobu, kdy nebudu doma sám (koukali jsme se navíc odpoledne). Jenže tady nebylo vůbec nic děsivého. Čekal jsem víc akce, ta kromě závěrečné osudové přestřelky nepřišla. Marvin jako padouch kterého až vývoj částečně napravil. Burton se však k mému zklamání z toho svého mouly neprobral a zcela proti všem očekáváním (Where eagles dare) se nechal přihlouple odstřelit jak divokej králík.___Víc klanu, míň morálky a bylo by to lepší. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Trefa do čierneho, hodnotenie na IMDb nech je toho dôkazom! Tých pár melodramatických momentov bohato vyvažuje priamočiare násilie a nepatetický koniec, nechýba ani nejaký ten nadčasový, triezvy postreh, zďaleka sa nevzťahujúci iba k americkému juhu tých čias. O dvojke Lee Marvin a Richard Burton ani nehovoriac. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jižanský shithole v Alabamě (točeno v Kalifornii) a v něm bílí křesťanští vlastenci (čti rasističtí burani), jeden poloburan se smyslem pro spravedlnost na pozici šerifa a lokální humanista-solitér, co má morál setrvat na skládce bílého odpadu až do samého konce. Rasová válka neštítící se exploitation prvků při znásilnění a zabíjení může začít, ale někdo to musí říct i režiséru Youngovi! Nevěrohodnost, podivný hudební podkres, spousta nedbalosti po technické stránce a závěr, který ukázal, že nemůžete být temný, když jste legrační. No nic, O.J. si alespoň natrénoval útěk před policií ve Fordu Bronco a Richard Burton předvedl, že i pod permanentním vlivem vodky stojí nad ostatními, i když nemůže stát. Teda s výjimkou rvačky na autobusovém nádraží.. Štěstí pro Bruce Leeho, že už byl rok na onom světě. Vidět tohle karate opilého mistra, zanevře na své kung-fu.. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (13)

  • Richard Burton bol počas natáčania často opitý a to až tak, že musel pri natáčaní zväčša sedieť alebo ležať. Z rovnakého mal problémy aj s artikuláciou, preto ho niekedy nie je poriadne rozumieť. (beso74)
  • Točilo se v Oroville v Kalifornii. (infected)
  • Film měl rozpočet 5,000,000 dolarů. (Chatterer)

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Reklama

Reklama