Reklama

Reklama

Columbo - Série 4 (1974) (série)


Za úsvitu (S04E03)

(epizoda)
  • USA By Dawn's Early Light (více)

Obsahy(1)

Plukovník Lyle C. Rumford je hrdým velitelem vojenské internátní akademie a mužem fanaticky oddaným svému poslání. Proto jej šokuje, když mu člen správní rady a potomek zakladatele školy William Haynes oznámí, že hodlá akademii zrušit. Rumford nakonec Haynese zabije, a to s pomocí děla, ze kterého má oběť vystřelit salvu při tradiční slavnostní ceremonii. „Nešťastnou náhodou" totiž dělo místo výstřelu exploduje. Smrt vyšetřuje poručík Columbo, jenž ve svém obnošeném plášti působí mezi vypulírovanými uniformami komicky. Ale jen do doby, kdy začne Rumfordovi klást velmi nepříjemné otázky... (Česká televize)

(více)

Recenze (56)

PeteBuck 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Parádna časť. Peter Falk sa tu zas a znova stretáva so svojím kamošom Patrickom McGoohanom. Zaujímavá dvojka. Rozbitý Columbo na vojenskej akadémii, kde musí každý vyzerať ako zo škatuľky. Už len tá predstava je smiešna. Patrick McGoohan sa na takéto úlohy hodí. Aj tak si myslím, že najlepší bol ako kráľ Eduard v Statočnom srdci. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z mých nejoblíbenějších dílů z celé série. Na vině je atraktivní a neokoukané vojenské prostředí, vynikající záporák Patrick McGoohan (např. Útěk z Alcatrazu, Statečné srdce) a chytré závěrečné usvědčení. Vůbec celý tento díl má zvláštní náboj a například dlouhá úvodní scéna, ještě před titulky, kde si vrah za úsvitu chystá výbušninu, je neskutečně atmosferická. Dalším plusem je fenomenální český dabing přísně znějícího pana Bořivoje Navrátila, který zde vrahovi propůjčil svůj hlas. Vynikající Columbovka. ()

Reklama

PanCitron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vidno, že McGoohanovi nesedí jenom role tajných agentů, ale i vojáci tělem i duší a jeho plukovník Rumford si určitě přední příčku mezi Columbovými protivníky právem zaslouží. Columbo jako obvykle "šťouravě zmatený" a všechno pracuje jako obvykle (ano i tentokrát jsem měl pocit, že totožnost vraha ví Columbo už od prvního rozhovoru s plukovníkem). Jediné co mě lehce zklamalo byla pointa samotného chycení. Což srazilo moje hodnocení o jednu hvězdu níže, přesto rozhodně povedený díl. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zaujal nejen nesoulad mezi geometricky přesným buzerplacem (chyběl jen Pepíček Bek se svým „My jdem, my jdem, vojenským pochodem..“) a na něm stojícím detektivem, který vypadá, že zrovinka vypadl z mincovníkové pračky, co bývá ve veřejných prádelnách, ale i režisérův smysl pro detail (úvodní pyrotechnická montáž). Škoda, že stejný smysl neměl i příliš horlivý plukovník, pak by zelený mozek kladl tomu našedlému z doutníkového kouře mnohem větší odpor.. ()

d-fens 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

trošku by som polemizoval, či tú "klúčovú" flašu muštu mohlo byť vidieť naozaj iba z jedného miesta, ale inak naozaj veľmi dobrý diel s vynikajúcim Patrickom McGoohanom (ktorý si následne Columba asi tak zamiloval, že neskôr režíroval dokopy až 5 dielov columbovskej série - v rokoch 1975, 1976, 1990, 1998 a 2000, z toho v troch z nich si aj zopakoval úlohu záporáka) ()

Galerie (3)

Zajímavosti (4)

  • Scény kampusu byly natočeny v Citadele v Charlestonu v Jižní Karolíně. (Epistemolog)

Reklama

Reklama