Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kamarádi Justin Rowe a Cooper Redman patří mezi prominentní studenty právnické fakulty, a to pouze díky svým vlivným rodičům. Jenže profesor kriminologie D. E. Rusk jim zcela vážně hrozí vyhazovem, protože zjistil, že při písemných testech podváděli. Mladíci proto vymyslí rafinovanou vraždu: zabijí Ruska na dálku s pomocí kamery a pistole, napojené na centrální zamykání Justinova auta. Oba přitom sedí v učebně, kde právě jako host univerzity přednáší policejní detektiv Columbo. Možných pachatelů je víc. Rusk měl totiž poměr s manželkou trenéra školního mužstva a mimoto napsal několik knih o lidech zapojených do organizovaného zločinu. Avšak Columbův instinkt říká něco jiného… (Česká televize)

(více)

Recenze (64)

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dobře natočený Colombo se všemi jeho klasickými nectnostmi. Především je to celé opět naprosto literární. Ve skutečnosti takhle rafinovanou a komplikovanou vraždu může stvořit právě jen autor detektivek, ale ne vrah. Vždyť by stačilo, aby onen profesor přistoupil k autu z jiného úhlu nebo jiným způsobem a byl by mimo dostřel. Jistě, člověk má své naučené návyky které zpravidla nemění, jenže vrah si potřebuje být jistý a tudíž musí případné eventuality vyloučit. Navíc to celé nebere v úvahu všechna drobná zpoždění, počínaje nepochybně ne úplně okamžitou reakcí dálkového zamykání, přes reakci zbraně až po případné zpoždění televizního přenosu a samozřejmě, rychlosti s jakou je člověk schopen stisknout tlačítko. Profesorova hlava přitom byla v kroužku jenom malou chvilku, řekněme vteřinu nebo dvě. Přitom by jistě stačilo, aby dotyční dva studenti přepadli profesora například po přednášce někde na cestě do oné restaurace v kuklách a pak rychle ujeli... Celkový dojem: 70% ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vím, co jsi se ptal, snažím se vyhnout odpovědi. Jeden z mála dílů, kde se Columbo objeví už před zločinem a kde můžeme výjimečně vidět krev. Je tady vše, co mám na tomto seriálu rád - skvělé provedení zločinu (detaily se vlastně dozvíme až v závěru), nabubřelí vrahouni, falešné stopy a úžasný závěr, kde spadne klec. Z poručíka, který je neustále o dva tahy napřed, si tady celou dobu všichni extrémně utahují, dokonce ho až uráží a proto si finální usvědčení mladých hošánků (otce jednoho z nich hraje Robert Culp) užívám o moc víc, než obvykle. Poručík je borec! TOHLE je ten nejlepší díl z 90. let! ()

Reklama

Anthony 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden vůbec z nejlepších dílů. Dva studenti zabijí svého profesora, kterým jim hrozil vyhazovem. Studenti jsou přesvědčení o své genialitě, jejich rodiče jsou mocní a dělají z Columba idiota. Navíc se kouzelně navážejí do Columbových základních pomůcek, bez kterých by asi žádný zločin nevyřešil - do jeho auta a omšelého kabátu. "Jen se smějte holenkové" ()

Grogan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Protivníci v tomhle díle jsou docela rozporuplní, někdy působí dost inteligentně, ale svou aktivitou po vraždě až příliš okatě stahují pozornost na sebe. Určitě by od nich bylo rozumnější se od vyšetřování raději distancovat, Columbo by se k onomu poměru a profesorovým knihám jistě dostal i bez nich. Samotná vražda byla provedená chytře, ale až trochu moc překombinovaně, spoléhalo se tam najednou až na moc detailů. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

U nějakého Columba jsem napsal, že jakmile je vrah nějaký mladý cucák, není to ono. Zde máme dokonce dva cucáky, ale mé tvrzení tu neplatí. Hoši jsou dobrými Columbovými protihráči. Myslí si, jak mají navrch a jak dělají z Columba vola, ale ve skutečnosti poručík dělá voly z nich ("Jen se smějte, chlapečkové"). Je pravda, že kluci to udělali celkem chytře (provedení vraždy se vlastně dozvídáme až při závěrečném odhalení, což je netypické), ale pak už to s vymyšlenými důkazy přeháněli. Povedená epizoda (ale hodnocení okolo 83% by si zasloužily jiné díly, které zde na CSFD mají třeba "jen" 75%). Mimochodem, otce jednoho z chlapců zde hraje Robert Culp, klasický columbovský záporák ze tří starých dílů. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (7)

  • Věnováno památce výkonného producenta Jona Epsteina, který zemřel 19 dní před vydáním epizody. (Epistemolog)
  • Pri prehrávaní záznamu vraždy je kazeta zastavená skôr ako je stlačené tlačidlo na videoprehrávači. (zoot3r)
  • Robert Culp a jeho čtvrté a poslední obsazení v tomto seriálu. Pouze jednou nehrál vraha. (ČSFD)

Reklama

Reklama