Reklama

Reklama

Sobík Niko

  • Finsko Niko - Lentäjän poika (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Dobrodružný animovaný film pro celou rodinu o malém sobíkovi Nikovi. Niko věří, že otec, kterého nikdy nepoznal, je jedním ze světoznámé letky Santa Klause. Jeho největším snem je naučit se létat stejně dobře jako jeho otec. Dospělí z Nikova stáda však nemají pro sobíkův talent nejmenší pochopení a děti se mu smějí. Vlastně vůbec nikdo nevěří, že jeho otec je mezinárodní hvězda. Jediný, kdo ho podporuje a věří mu, je neohrabaná veverka jménem Julius. Přes přísné zákazy stáda se Niko rozhodne nacvičovat svůj let na kopci, na němž hrozí útok hladových vlků. Při jeho smůle ho samozřejmě vlci zbystří a celé stádo se musí vydat hledat nový úkryt. Niko se cítí provinile, a proto opustí stádo, svou matku i kamarádku Sagu a společně s Juliem se vydá na dalekou cestu za svým otcem… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (74)

JoSte 

všechny recenze uživatele

Sobík Niko o sobě říká, že je filmem pro celou rodinu, což mu ve finále výrazně sráží hodnocení. Slabší dialogy, až moc jednoduchý příběh, některé nedomyšlenosti a spousta hluchých míst, kde jakoby scénaristům docházely nápady – to je kombinace, jejíž vinou jsem se, i přes poměrně krátkou stopáž, ubíjel nudou. Pro ty nejmenší ale Niko může být příjemným zpestřením Vánočních chvil. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

"Lietanie mám zo všetkého najradšej, lietanie sú moje chvíle najkrajšie, lietanie - som ako v rozprávkovom sne" No, Zdeněk Rytíř už mě ze záhrobí snad nezažaluje, že jsem si vypůjčil a zparafrázoval kousek jeho Zvonků štěstí, které otextoval pro božského Káju a ďábelskou Daru. To ale odbočuji, nicméně podstata té parafráze je jasná - sobík Niko chce lítat. Je to jeho sen, skoro stejně velký jako to, že se setká se Santovou letkou a pozná tak svého taťuldu, který je stejně jako ostatní sobi z letky zhýralý hejsek, který umí jen machrovat, pít pivo a rodičovské povinnosti včetně placení alimentů jsou mu zcela cizí (což ale Niko netuší). ;-) No, až tak naprudko to v tomhle animáku na dětičky není vybaleno, ale z děje to vyplývá. :-) Nicméně když si odmyslím tuhle část pointy, tak zbude ta část o splněných dětských snech a vánoční atmosféře a o tom, jak dobro vyhrává nad zlem... Ale to už známe i z jiných filmů, a často lépe prodané. Takže dnes to máš za 3, Juusonene, a muužöš si zasä sädnout. ()

Reklama

Brinkley 

všechny recenze uživatele

Podotýkám, že hodnotím pouze s ohledem na cílovou skupinu a její reakce na tuto finskou vánoční pohádku. V TV v brzkých hodinách před Štědrým dnem pro nejmenší.... proč ne? Děti nadšeně fandily sobímu mrňousovi, aby jej nesežrali vlci, mě osobně ten příběh neiritoval (dokonce jsem se přistihla, že u přípravy snídaně nevědomky zírám, jak sobí letka stříhá ušima) a navíc jsem byla vděčná, že mi ke konci nespustili ukňouranou I believe I can fly..... (za to ta hvězda navíc). Jsou i drastičtější pohádkové počiny. ()

haluska11 

všechny recenze uživatele

další koprodukční lowcostová vykrádačka všech ostatních pohádek. backstory a charaktery postav se servírují explicitně v popisných monolozích a animace vzhledem k dnešním standardům šíleně zestárla. sob Niko je synek zámožného influencera, který sice neprodává kolagen ani CBD, ale otročí pro Santu. hloupoučké mládě hledající maminku (ale Bambi to není, jasný pane) si pod křídla vezme jeho kámoš veverka/stromokocúr a flirtující MILF fretka... zkrátka svátky jako vyšité. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Ja nechápem že v každom animáku pre deti chce niekto niekoho zožrať. Toto dá sa povedať dosť vykráda Dobu ľadovú a aj iné zimné animáky. Je tu navyše úplná absencia humoru. Tomuto animáku som veľmi neveril a čiastočne sa to aj potvrdilo. Ale napriek tomu, že príbeh je úplne štandardný a animácia ma tiež nijako neohromila, práve naopak, dá sa na tento film aspoň pozerať a vyložene si u toho netrhať vlasy, čo sa bohužiaľ nedá povedať u mnohých iných animákov. Mnohé miesta sú slabšie a ako nízkorozpočtová oddychovka na jedno pozretie to bohato stačí. A druhý diel sa mi vôbec nechce pozrieť, ale asi to urobím. Ale radšej až tie budúce Vianoce. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (5)

  • V roce 2009 film získal od Finské filmové akademie dvě ocenění Jussi pro nejlepší film a nejlepší scénář. (Terva)
  • Na Holandském dětském filmovém festivalu Cinekid získal snímek v roce 2008 Cenu poroty a Cenu diváků. (Terva)
  • Ide o najdrahší a najďalej distribuovaný fínsky animovaný film. Rozpočet bol 6,1 milióna euro. (Tolf)

Reklama

Reklama