Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dalo by se říci, že umění kuchařské je daleko náročnější než umění klasické. Každý „klasický“ umělecký obor se zaměřuje většinou jen na jeden z lidských smyslů. Mistr kuchař se musí připravit na posuzování a hodnocení svých děl hned několika receptory najednou. Příprava konzumovatelných artefaktů se však může proměnit i v adrenalinový sport, a to díky jejich tvorbě ze surovin, které mohou lidské smysly silně utlumit. Tohoto netradičního prožitku se bohužel dostane porotě při výběru nástupce mistra kuchaře pro nejlepší restauraci v Jižní Koreji. Jeden z kandidátů, Seong-Chan, je po neúspěšné přípravě jedovaté ryby profesionálně znemožněn a odchází do ústraní. Pěstuje na venkově zeleninu a vaří už jen pro svého dědečka a pár přátel. Ti ho chtějí dostat zpět k vaření a tak využijí jedinečné události, které prostě nemůže žádný korejský kuchař odolat. Do země se vrací z Japonska nůž, který patřil dvornímu kuchaři posledního korejského císaře. Soutěž v kuchařském umění má určit, kdo je hoden stát se jeho nástupcem a držitelem tohoto památného nože. Seong-Chan se tedy po dlouhém přemlouvání přihlásí, ale jen proto, že mezi mnoha soupeři bude i jeho bývalý protivník. (Ketri)

(více)

Recenze (16)

terunka003 

všechny recenze uživatele

Korejske, kucharske, tradice, rodinna tajemstvi, naslednictvi, intriky. Vicemene vas vhodi hned do deje, a po par uvodnich minutach uz jste na celozemske soutezi ve vareni o noveho kralovskeho sefkuchare. Nasleduji intriky, podla a ulisna jednani, podvody a navic se zacina rozmotavat smycka tajemstvi okolo smrti posledniho sefkuchare. Takze z pocatecni komedie se stava drama. Trochu delsi film, ale sledovany i lidmi, co na "Koreu" nekoukaji. ..musim rict, ze scena s kravou pro me byla docela silna, ty Korejsi to s tema emocema fakt umi.. ()

Estrellita 

všechny recenze uživatele

Krásný a těžko uvěřitelný příběh v kostýmu téměř legendy, u kterého jsem ale nejvíc ze všeho vnímala hlad. Ano, jídlo je největším plusem tohoto filmu a zároveň i kamenem úrazu pro diváka, který nemá doma v lednici nic než pivo a rum. Já osobně jsem během sledování naslintala všude kolem a slavnostně slíbila sama sobě, že nejen okusím korejskou kuchyni, ale naučím se i některá jídla připravovat. Ňam! 80% ()

Reklama

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Film takříkajíc z oboru, akorát že moje umění začíná loupáním brambor a končí u vaření čaje. Soutěže o to, kdo bude králem šéfkuchařů, se účastní řada špičkových odborníků, ale vítěz může být pochopitelně jen jeden. PS: Před tímhle filmem doporučuju silně se zásobit poživatinami, protože jinak byste mohli u sledování trpět, takové pivko a něco slaného by mělo odehnat veškeré zlé myšlenky. ()

Ketri 

všechny recenze uživatele

Ještě nikdy jsem v při sledování filmu nesváděla tak obrovský vnitřní boj. Pohled na rozmanité laskominy vyloženě vyzývá k návštěvě restauračního zařízení nebo k vytažení nějaké té flákoty z mrazáku. Jenže zhruba od poloviny filmu jsem začala být přesvědčená, že ty krásné hovězí oči a v nich ten nezapomenutelný záblesk smutku a loučení jsou rozhodně důležitější než nacpaný teřich. Budu vegetarián! No, ale některá hovádka až tak ušlechtilá nejsou, takže by to třeba nevadilo občas něco slupnout, potěšit oko a trávicí trakt. Ježiš, já nevím! ()

Lord.Jim 

všechny recenze uživatele

Asi si budu muset dát drobnou pauzu od sledování korejských filmů; už nějak nesnesu pohled na expresivní grimasy a neustálé chrčení. O situaci s krávou ani nemluvím, protože to bylo strašný a vůbec ne dojemný. Ta jejich lyrika a uslzené pohledy, namísto toho, vyřešit věc jinak, mě už neba. Zřejmě se stanu vegetariánem (právě jsem dojedla poslední bagetu se šunkou). Tak. Je ale fakt, že některé záběry byly dechberoucí. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

  • Snímek pracuje s motivy úspěšné eponymní grafické novely, tzv. manhwy, v níž se autor, populární jihokorejský manhwa spisovatel Young-man Huh ("Chameleon's Poem" ("카멜레온의 시"), 1986)), "Heo Heo Dongui Bogam" ("허허 동의보감"), 2013)), zaměřuje na konflikt mezi dvěma kuchařskými rivaly, Kang-woo Kim a Won-hee Lim. První zmíněný, jihokorejský herec Kang-woo, se pro co nejdokonalejší seznámení s gastronomickým oborem přihlásil na speciální takřka dvouměsíční kuchařský kurz, v němž podstoupil lekce vaření a odborné přípravy teplých i studených pokrmů. V rámci kurzu navštívil herec dokonce i jatka, z nichž si, dle vlastních slov, odnesl velice smíšené pocity, neboť právě díky této návštěvě pochopil, jak zpracování masa ve skutečnosti opravdu vypadá. V několika filmových scénách lze herce spatřit v blízkosti skotu. Před natáčením snímku se herec vydal na desetidenní návštěvu lokální chovatelské farmy, kde měl možnost seznámit se s postupy krmení a celkové péče o dobytek. Dle vlastních slov si dokonce s několika kusy vyšel i na krátkou procházku. "Bylo to jako práce s velmi citlivou herečkou". (Conspi)

Reklama

Reklama