Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když anglický rytíř Hector podlehne zranění, které utrpěl při turnaji, oblékne si jeho panoš William Thatcher brnění a přes varování přátel, Rolanda a Wata, jde bojovat. Podaří se mu zvítězit. Prodá získanou cenu a přesvědčí kamarády, aby se s ním pustili do mnohem většího podniku. Hodlá si vydělávat na turnajích, a tak investuje všechny peníze do výzbroje, prodělá tvrdý výcvik a nakonec do svých služeb přijme výřečného spisovatele a neúspěšného hazardního hráče Geoffreyho Chaucera. Ten mu zhotoví falešné osvědčení o šlechtickém titulu a stane se jeho heroldem. Williamovi se podaří přihlásit se na rytířský turnaj, kde si vede velmi dobře. Druhý den přijme do svých služeb podkovářku Kate, protože potřebuje naučit tančit. Zamiloval se totiž do půvabné dámy Jocelyn. Kate se ukáže jako užitečná nejen pro výuku tance, ale také jako kovářka, když mu zhotoví nové, překvapivě odolné a lehké brnění. Mladík poráží jednoho rytíře za druhým. Jediným jeho vážným soupeřem se stává namyšlený, bezohledný a dosud neporažený rytíř Adhemar, který se, stejně jako William, uchází o krásnou Jocelyn. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (643)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Příběh rytíře je každopádně příjemnou filmovou podívanou s lehkou zápletkou, který vás lehkým vánkem odvaje do říše humoru. Ano, ač napsal jsem to básnicky, myslím to vážně. Film je lehko stravitelný, nemusí se u něj přemýšlet - vše vám předestele až před nos - a vy můžete jen jíst naservírované porce humoru. Dobrou chuť. ()

sepp odpad!

všechny recenze uživatele

Prominte, ale tenhle film je nejvetsi omyl v historii kinematografie. Je to vysmech jak filmarskemu, tak hereckemu a i kostymarskemu remeslu a hlavne, coz me stve nejvic, jde o totalni vysmech evropske historii, stredoveku a vsemu, co k tomu patri. A nelze to obhajovat tim, ze se jedna o "pouhou oddechovku" ci snad snahou o osloveni mladsich divaku modernim pristupem. O to vic me mrzi, ze tuto slataninu natocil reziser me velmi oblibene Odplaty, nemluve o svatokradezi v podobe pouziti hudby od Queen. Tfuj, naplivu tvurcum tohoto paskvilu na hroby. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tomuto filmu pomohlo to, že tvůrci od samého počátku dali najevo, že není myšlen smrtelně vážně. Rockové vsuvky z děje udělaly spíše akční než historický snímek. Heath Ledger se své role zhostil velmi dobře a ani ostatní herci nehrají špatně, i když samozřejmě největší pozornost na sebe strhává právě Ledger. Rufus Sewell (mj. Smrtihlav) v roli titulního záporáka předvádí rovněž dobrý výkon, ovšem typově mi do té role tak úplně nesedí. Vyzdvihnout bych chtěl akční scény rytířských soubojů, ne všechny jsou sice dokonalé, ale naprostá většina z nich je strhující a kdyby kvůli ničemu, tak kvůli nim stojí za to snímek vidět, i díky skvělé práci s kamerou. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Skvělá pohádka pro kluky, co nikdy nevyrostou. Poutavá, vtipná a skvěle natočená povídačka o chudákovi, který se stal rytířem, nepostrádá navzdory totálně ujetému ztvárnění středověku humor, emoce, napětí... prostě všechno, co člověk chce od rytíře. Herecké obsazení je brilantní – naprosto mě dostal Paul Bettany jako rťuťovitý Chaucer, ale i titulní krasavec Heath Ledger má charisma a do role snílka Williama padne jako dobře vyvážený meč do ruky. Brát tenhle film jako historický dokument o rytířství je skutečně historickým omylem – je to parodie, satira, nadsázka, komedie... prostě napínavá švanda s perfektní hudbou, skvělými kaskadérskými výkony a ano... naprosto ujetými reáliemi a kostýmy, které ale klidně připisuji na vrub nadsázce. Já to snesu bez brblání – když je mi to nabízeno takto lehkou formou. Třeba víckrát. Vy ne? No to je mi vás líto, protože tenhle středověk rocks! ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Taková milá, zábavná oddechová blbůstka. Trochu jiný (popcornový) pohled na středověk. Schválně, kolik napočítáte českých tváří. Možná zbytečně dlouhé, ale během sledování to ani tak nepřijde. Navíc, tenhle film má velké plus již v tom, že přivedl k herectví Shannyn Sossamon. Jen měli složit nějakou tu báseň na její prsy :-) ()

Galerie (71)

Zajímavosti (37)

  • Když Chaucer (Paul Bettany) poprvé představil „Sira Ulricha“ (Heath Ledger), dav lidí nejdřív vůbec nereagoval, protože čeští komparzisté nerozuměli tomu, co herec říká. Tato reakce byla ve filmu nakonec ponechána. (Karlos80)
  • Ve finální scéně má kůň v blízkém záběru na sobě kožené brnění, zatímco v širším záběru má kovové. (Karlos80)
  • Tržby ze severoamerických kin činily 56,6 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 117,5 mil. (NIRO)

Reklama

Reklama