Reklama

Reklama

Polská emigrantka Lena je uklízečkou na letišti Heathrow. Po jedné směně jí ujede autobus, ale kamarádka Birdie jí naštěstí velice ochotně nabídne přespání v rodinném domě nedaleko letiště. To ještě Lena netuší, že se dostane do rukou psychopatické mamky a taťky, kteří si přímo pod ranvejemi vytvořili vlastní svět, kde vládnou jejich pravidla a zákony. Snímek, který začíná jako sociální drama Mika Leigha, se velmi rychle zvrtne v krvavou a zvrhlou hru o přežití, v níž zpočátku nejistá Lena dokáže uhrát jisté body a získat pozornost a snad i důvěru mamky. Snímek se nebrání velmi černému humoru a svérázně paroduje životní styl a každodenní rituály britské rodiny. Režisér k filmu dodává: „Vyrostl jsem ve stínu letiště Heathrow a zvuky, které slyšíte v tomto filmu, jsou zvuky mého dětství.“ Snímek Mamka a taťka byl uveden ve Velké Británii v televizi o Vánocích a vzbudil velice kontroverzní reakce. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (149)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Letos vzniklo docela hodně exploitation filmů, většina z nich však bohužel měla velmi nevalnou kvalitu (Carver, Scarce). Tento nový britský zástupce zvrhlého subžánru není zas až tak drsný co se týče násilí a brutality jako třeba již zmíněný Carver, ale narozdíl od něj je poměrně zručně natočený a může se tedy pochlubit i jistou objektivní kvalitou. Střídmost v zobrazované brutalitě je samozřejmě relativní - stále tu divák najde mnohem víc mlácení, řezání a propichování různých částí těla než v čemkoli, co lze vidět v českých televizích. Teror je v Mamince a tatínkovi (btw geniální název pro tento druh filmu) spíše psychického rázu, což na mne vždy zapůsobí víc než nějaké přehnané krvavé orgie. Zvlášť proto hodnotím tenhle snímek jako nejúčinnější čisté exploitation roku - opravdu se mu povedlo mě místama zhnusit. Největšího překvapení se mi dostalo v posledních deseti minutách, kdy se ukázalo, že film bude vrcholit na Štědrý den. Takže Mum & Dad se nakonec ukázal jako ideální volba pro dnešní odpoledne (film zhlédnut 24.12.2008). Mimochodem, originálnější vánoční výzdobu, než měla tahle rodinka, jsem asi ještě neviděl. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Jestli tohle bylo označený jako nejdrsnější britskej horor za posledních 10 let, tak to tam museli asi pořád točít samý pohádky, jinak si to vysvětlit fakt nedovedu, ještě tak na začátku ,když se tam objeví vypasenej úchylnej taťulda se zakrváceným nátělníkem a kladívkem, tak sem si říkal, že by to špatný být nemuselo, jenže pak se to zvrhne v takový jakoby psychický týrání a věznění, čehož je v exploitation žánru mraky a daleko líp zpracovaný a až na výjimky(taťka se udělal do nějakýho zakrvácenýho kusu masa a ani sem radši nedomýšlel co to bylo, i když mě pár věcí napadlo) bez nějakých drsnějších scén a člověka pak už jen potěší aspoň průměrnej konec, ale jinak docela slabota, čekal jsem, že tam mamka s taťkou budou řádit daleko víc, navíc sem se s hlavní hrdinkou moc nesžil ()

Reklama

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Sadisti a zvrhlíci byli, jsou a budou... A očividně je to asi i nakažlivé, obzvlášť pokud někdo v takovém prostředí vyrůstá. Přestože pro mě představují horor i večerní zprávy a celkově se hororům vyhýbám obloukem, tak tenhle film na mě silně zapůsobil. Rozhodně to není samoúčelně natočená úchylárna, ale herecky i filmařsky skvěle zvládnuté psychologické drama o jedné silně zvrácené rodince ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem se pokoušel vytvořit titulky z odposlechu, dá se říct, že znám již film nazpaměť. Musím ale napsat, že film mne zaujal. Táta byl opravdu odporný zvrhlík a pokud je takových rodin v Anglii více, asi ani nemá cenu tam jezdit :-) A nebo se pro jistotu s nikým nevybavovat na letišti........ ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Povedený slizký psychohoror.     Taťka zvrácený a umaštěný tlusťoch, mamka citově rozháraná a proto zlá jak dětství v pasťáku. Příběh nestravitelný a odporný – podobně jako to hnusné těstíčko na anglické oblíbené mňamce Fish & Chips. Když si uvědomím, kolikrát jsem za tu dobu, kdy jsem žil v Anglii, jel na letiště Heathrow... Možná jsem jezdil těsně kolem toho baráku mamky a taťky. No potěš... naštěstí mě nepozvali, abych s nimi oslavil svátky! Studení čumáci, born in England :-) Ale já stejně na tyhle nucené radovánky nikdy moc nebyl. Tedy - ne v roli oběti. Jo, a pokud se některým komentujícím zdá, že film postrádá koule, tak se na ty ztracené koule zeptejte taťky. Já ale radši nechci vědět, co s nima udělal (resp. jak se do nich udělal). Tak - konečně vím, odkud se vzalo rčení, že je něco blbé jak Vánoce.       Alternativní konec:     Lena a nemluvný Elbie uklidí svinčík po oslavě, zajedou si na Heathrow pro tu novou uklizečku a založí spolu novou rodinu. Však natrénováno už mají:-) ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Premiéra filmu byla 22. srpna 2008 během London FrightFest Film Festivalu. (Worry77)
  • Během závěrečných titulků běží černobílé záběry, které monitorují členy rodiny. Tuto scénu natáčela Ainsley Howard, která ve filmu hraje postavu Birdie. (Matared)
  • Film byl ve Velké Británii uveden v televizi na Vánoce. S ohledem na název řada diváků očekávala rodinný film. Zhlédnutí se nevyhnulo ani několik dětí. (ČSFD)

Reklama

Reklama