Reklama

Reklama

Polská emigrantka Lena je uklízečkou na letišti Heathrow. Po jedné směně jí ujede autobus, ale kamarádka Birdie jí naštěstí velice ochotně nabídne přespání v rodinném domě nedaleko letiště. To ještě Lena netuší, že se dostane do rukou psychopatické mamky a taťky, kteří si přímo pod ranvejemi vytvořili vlastní svět, kde vládnou jejich pravidla a zákony. Snímek, který začíná jako sociální drama Mika Leigha, se velmi rychle zvrtne v krvavou a zvrhlou hru o přežití, v níž zpočátku nejistá Lena dokáže uhrát jisté body a získat pozornost a snad i důvěru mamky. Snímek se nebrání velmi černému humoru a svérázně paroduje životní styl a každodenní rituály britské rodiny. Režisér k filmu dodává: „Vyrostl jsem ve stínu letiště Heathrow a zvuky, které slyšíte v tomto filmu, jsou zvuky mého dětství.“ Snímek Mamka a taťka byl uveden ve Velké Británii v televizi o Vánocích a vzbudil velice kontroverzní reakce. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (149)

Caelos 

všechny recenze uživatele

Nenadarmo jsem měl tenhle film ve wishlistu. Samozřejmě to má spostu masařek, jako příšerný anglický přízvuk (to je fakt brrr) kupříkladu Birdie (či jak se ta nána jmenovala) jsem rozuměl úplné hovno. Zezačátku jsem si myslel, že mluví holandsky, fakt hrůza. Taky je to občas nechtěně trochu komické. A další věci, které jsem zapomněl. Na druhou stranu je to fakt zajímavě natočené, Mamka s Taťkou mají své kouzlo (byť teda taťka může za většinu komických momentů) a taky ty vánoce, no ty byly, ačkoliv bych uvítal více podrobných záběrů:-) Na což si ale film příliš nehraje.. Takhle, na explotation, je tam násilí takové nic moc, což je jednoznačně ku prospěchu věci. Pokud to srovnám s úplně jiným typem filmu, tak v takovém Låt den rätte komma in se nějaké to vraždění odehrává tak nějak "za rohem." Stejně je tomu i tady, můžeme si domýšlet jaké je taťka prase, ale v podstatě největší zvrhlost co provádí, je že onanuje s půlkilem krkovičky k obědu, což teda taky nejde vidět, ale příjde mi to na stupnici zvrhlosti tak jakože nejvíc. Samozřejmě je tady spousta řezání, a píchání, mlácení, ale i tak je to co do násilnosti taková lightka. Srovnám-li to s všeobecným jásotem přijímaným Eden Lake, tak Mamka s Taťkou vedou na celé čáře, co do zpracování, tak do.... prostě všeho. Navíc, uvidí li dítě Taťku s Mamkou, tak bude good boy or girl, uvidí li Eden Lake, tak si řekne, jé, dyť vono jim to všechno prošlo, tak to já jdu taky někoho zabít. No, asi přeháňka, ale Eden Lake jako film je kravina. Takhle si představuju zdařilý exploitation. (i když i do tohohle zařazení bych vlastně trochu váhal). Každopádně můžu doporučit, málokdy se mi filmy tohohle ražení líbí. ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(117/2012, DVDRip) / Súhlas s Flipnicom, film dokázal v niektorých momentoch to čo sa nevidí len tak, napodobiť zvláštnu bizarnú atmosféru Hooperovho masakru. Plus je to natočené veľmi zručne, takže nič nedegraduje dobrý pocit z atmosféry. Angličania prekvapili. Pre exploitation fandou povinnosť, z posledných rokov je to snáď jediný zástupca žánru spĺňajúci vyššie požiadavky na kvalitu. Ehem, a ozaj, vďaka pár posledným scénam sa jedná o jeden z mála kúskov vhodných na vyšperkovanie vianočnej nálady :) (8/10) ()

Reklama

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Rekapitulujíc svůj život napsal francouzský filosof a spisovatel Jean-Paul Sartre (Slova, 1966), že otcova brzká smrt byla nejvýznamnější událostí jeho života a že žít otec déle než žil, totiž slyšet synova první slůvka, být u jeho prvních krůčků, plakat spolu s Annou Marií nad synáčkovými ostřihanými kadeřemi a tak dále a tak dále, chtě nechtě by se na syna jak dlouhý tak široký položil a rozmáčkl by jej. Co by asi napsala Lena - ano, to děvče z Polska, jež si prošlo peklem, které bych, mít nějakého, nepřál ni nejhoršímu nepříteli -, mít odvahu jít s kůží (respektive s tím, co jí z té kůže zbylo) na trh? Možná by si správně odvodila, že veškeré utrpení, jež jí život přinesl, pramenilo z toho, že ať přišla k čemu přišla, nestalo se než, že se na ni někdo - a tím někým myslím otce (otce jako původce a strážce zákona " Musíš!", potažmo "Nesmíš!") - jak dlouhý tak široký položil a rozmáčkl ji! Nejprve doma v Polsku, kde jí bylo otcem zakázáno studovat a proti své vůli byla nucena pracovat pro rodinnou firmu a po čase, po opuštění rodného hnízda, když si myslela, že konečně našla klid a svobodu několikanásobně krutěji i v Londýně, kde ji "otec" zakazoval vlastně vše a nutil do... no, radši už nevzpomínat. Každopádně, a to je důležité, pro načrtnuté chápu "Mum & Dad" ne jako film o krizi a rozpadu rodiny (kterým možná je, co já vím?), nýbrž jako film, jež tematizuje tu fázi života, kdy se "dorostenec" rozhodne postavit na vlastní nohy a jak těžké to je, obzvlášť když vám to vaši nechtějí dovolit a stále vás drtí svou "láskou". ___ Čtvrtá hvězdička (po rozmyslu) hlavně za vztah mezi "sestrami". Tomu říkám rivalita. Ale tak, být maminčiným mazánkem se zřejmě vyplácí, zvláště když hrozí že vás otec majzne po hlavě kladivem. 70% Horror Season Tour 2016 ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Mamka a taťka jsou filmem hlavně psychologickým. A právě to je mi na něm sympatické - místo vyžívání v nekonečném, brutálním fyzickém mučení se tenhle film zabývá hlavně psychickým terorem pod taktovkou ujeté Mámy a ještě ujetějšího Táty + zbytku téhle pošahané rodinky. Jako ano, nějaké gore se samozřejmě najde, ale rozhodně ho není tolik, jak by se mohlo na první pohled (nebo z některých komentářů tady) zdát. Dům, ve kterém se tohle všechno odehrává, působí správně špinavě, celé to má silnou atmosféru, napínavé je to též, hlavní hrdince se dá fandit a když tohle všechno funguje, tak to jako horor nemůže dopadnout špatně. Bohužel mi některé věci připadaly nedomyšlené - Po těch zmizelých lidech policie pátrá nebo ne? Evidentně jich nebylo málo, a jelikož tahle rodinka žije poblíž letiště, vážně u nich nikdy policie nebyla? - rád bych věděl něco víc o minulosti Mamky a Ťaťky, jelikož o jejich rodičích tam není ani žádný náznak a možná to celé mohlo být i o něco silnější v atmosféře, ale jinak to podle mě bylo podařené. SPOILER A jsem rád i za happy end a za to, že se ten kluk dostal taky ven - byť ten už musí být tak traumatizovaný, že se do normálního života nevrátí. KONEC SPOILERU. Má to i několik dost dobrých scén, z nichž bych uvedl hlavně tu (mezi těmi, co viděli, možná i kultovní), ve které je ta nejzvrhlejší vánoční oslava, jaká kdy jen mohla být. Slabé 4* ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Vynikající exploitation, ve kterém se fyzické násilí děje jaksi mimochodem a důraz je kladen na pokřivenou psychiku jednotlivých postav. To by samozřejmě nešlo bez dobrých herců, jejichž postavy jsou reálné až to bolí. V podobných věcech si příliš nelibuji, takže zřejmě už Mum & Dad nebudu chtít nikdy vidět, ovšem v rámci subžánru s ním jsem velmi spokojený. Navíc ten neodbytný dojem, že Taťku hráj Jirka Zídek...brrrrr. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Premiéra filmu byla 22. srpna 2008 během London FrightFest Film Festivalu. (Worry77)
  • Ve filmu nezazní skutečná jména mamky (Dido Miles) a taťky (Perry Benson). Ve scénáři jsou proto postavy uvedeny pod velkými písmeny. (ČSFD)
  • Tvůrci měli na natáčení pouhé 3 týdny. (Matared)

Reklama

Reklama