Reklama

Reklama

Polská emigrantka Lena je uklízečkou na letišti Heathrow. Po jedné směně jí ujede autobus, ale kamarádka Birdie jí naštěstí velice ochotně nabídne přespání v rodinném domě nedaleko letiště. To ještě Lena netuší, že se dostane do rukou psychopatické mamky a taťky, kteří si přímo pod ranvejemi vytvořili vlastní svět, kde vládnou jejich pravidla a zákony. Snímek, který začíná jako sociální drama Mika Leigha, se velmi rychle zvrtne v krvavou a zvrhlou hru o přežití, v níž zpočátku nejistá Lena dokáže uhrát jisté body a získat pozornost a snad i důvěru mamky. Snímek se nebrání velmi černému humoru a svérázně paroduje životní styl a každodenní rituály britské rodiny. Režisér k filmu dodává: „Vyrostl jsem ve stínu letiště Heathrow a zvuky, které slyšíte v tomto filmu, jsou zvuky mého dětství.“ Snímek Mamka a taťka byl uveden ve Velké Británii v televizi o Vánocích a vzbudil velice kontroverzní reakce. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (149)

Shit 

všechny recenze uživatele

Jestli tohle bylo označený jako nejdrsnější britskej horor za posledních 10 let, tak to tam museli asi pořád točít samý pohádky, jinak si to vysvětlit fakt nedovedu, ještě tak na začátku ,když se tam objeví vypasenej úchylnej taťulda se zakrváceným nátělníkem a kladívkem, tak sem si říkal, že by to špatný být nemuselo, jenže pak se to zvrhne v takový jakoby psychický týrání a věznění, čehož je v exploitation žánru mraky a daleko líp zpracovaný a až na výjimky(taťka se udělal do nějakýho zakrvácenýho kusu masa a ani sem radši nedomýšlel co to bylo, i když mě pár věcí napadlo) bez nějakých drsnějších scén a člověka pak už jen potěší aspoň průměrnej konec, ale jinak docela slabota, čekal jsem, že tam mamka s taťkou budou řádit daleko víc, navíc sem se s hlavní hrdinkou moc nesžil ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

No páni. Skvělá ukázka toho, že když je to dobře promyšlené a udělané, tak jeblá rodinka může být parádní i bez mnohých gore festů, přemíry násilí a litrů krve. Krve a násilí je tu opravdu málo, ale tenhle film má tak skvěle scénáristicky vykreslené a herecky odehrané postavy, že to ani nevadí a staví to do popředí ony postavy samotné, tedy jakési jejich nitro a pohnutky a ne jejich krvavé skutky a činy. Mamka s taťkou jsou fakt super, brácha ze ségrou taky, ale to, co předvádí Olga Fedori s hlavní roli, jak dokáže skvěle hrát tělem, pohyby a hlavně tváří, to je až radost pohledět. Jedna z nejlépe odehraných a nejpříjemněji působících postav poslední doby, co jsem viděl. Zvláštní film, na první pohled neoriginální obyčejný tuctový průměr, který ale postavy a herectví vyzdvihuje hodně vysoko. Obzvláště proto, že právě tohohle se poslední dobou ve filmech (a horrorech obzvláště) moc nedostává. ()

Reklama

LV.Helter 

všechny recenze uživatele

Moc nesadlo. V istých momentoch klišoidné a dokonca daktoré scény až podpriemerné, ale film dosiahol svoj učinok-znechutil. Tam kde práve Hostel alebo Lidská stonožka stávala iba na brutalnosti a gore všeobecne, tak tu Mum and Dad vsádza na psychickú stránku diváka, kde ho potrápi tak isto ako práve Perry Bensonovu. Proti hiexplotationu vobec nič nemám, dĺžka je úplne akurat, výber hlavného psychoša úplne výborne (s Laurencom H. (s Lidskej stonožky) by si mohli podať ruky) a záver priamo až nekompromisný a absúrdny. V podstate kvoli záveru som zvyšil ešte na tú jednu hviezdu, kde je to práve krvavé inferno a revenge-jazzova hudba pritom úplne sadla. Nesom z toho priamo nadšený, ale celkom Angličania prekvapili. Porovnávať toto s Srbákom je dosť blbé-pretože tú absencia brutality nebola až tak veľka..50% ()

rollman1 

všechny recenze uživatele

Hodně silný a zvrácený film. Nečekejte festival gore, ale pořádný psychický a fyzický nátlak od hodně pošahané rodiny. Tak mi u filmu nebylo už dlouho zle, protože to, co se ve filmu děje je něco hrozného. Rodina, která je hodně nemocná unese mladou dívčinu a ta se stává novým mazlíčkem domu. Nechybí fyzické tresty, psychické rány a do toho nějaké to napětí a najde se i menší gorečko. Ten kdo vybral otce by zasloužil cenu za nejlepší vybranou postavu, protože hlava rodiny z nich byla nezvrhlejší a nejodpudivější. Doporučuji. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Další zvrhlá rodinka. Uklízečka na Heathrow je uvězněna v domku hned u letiště a tam jak fyzicky, tak hlavně psychicky mučena, svým dovým taťkou a mamkou. Toto britské exploitation mě ničím zvlášť nenadchlo. Pravda, je zde dobrý úchylák v roli hlavy rodiny, sympatická představitelka hlavní role, slušný závěr. Ale jinak to jaksi postrádá větší koule a i samotném prostředí a násilí se dalo ještě zapracovat. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Během závěrečných titulků běží černobílé záběry, které monitorují členy rodiny. Tuto scénu natáčela Ainsley Howard, která ve filmu hraje postavu Birdie. (Matared)
  • Film byl ve Velké Británii uveden v televizi na Vánoce. S ohledem na název řada diváků očekávala rodinný film. Zhlédnutí se nevyhnulo ani několik dětí. (ČSFD)
  • Premiéra filmu byla 22. srpna 2008 během London FrightFest Film Festivalu. (Worry77)

Reklama

Reklama