Reklama

Reklama

Polská emigrantka Lena je uklízečkou na letišti Heathrow. Po jedné směně jí ujede autobus, ale kamarádka Birdie jí naštěstí velice ochotně nabídne přespání v rodinném domě nedaleko letiště. To ještě Lena netuší, že se dostane do rukou psychopatické mamky a taťky, kteří si přímo pod ranvejemi vytvořili vlastní svět, kde vládnou jejich pravidla a zákony. Snímek, který začíná jako sociální drama Mika Leigha, se velmi rychle zvrtne v krvavou a zvrhlou hru o přežití, v níž zpočátku nejistá Lena dokáže uhrát jisté body a získat pozornost a snad i důvěru mamky. Snímek se nebrání velmi černému humoru a svérázně paroduje životní styl a každodenní rituály britské rodiny. Režisér k filmu dodává: „Vyrostl jsem ve stínu letiště Heathrow a zvuky, které slyšíte v tomto filmu, jsou zvuky mého dětství.“ Snímek Mamka a taťka byl uveden ve Velké Británii v televizi o Vánocích a vzbudil velice kontroverzní reakce. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (149)

dubinak 

všechny recenze uživatele

Přikloním se k většině, že tento explo patří spíše k těm více povedeným. Stejně ale musím dát jen průměrné hodnocení, protože řemeslně to trochu pokulhávalo a herecky taky. Mum & Dad napětí umělo vykouzlit velice zdatně a překvapující závěr se v klasických tyranských hororech taky už často neobjevuje, proto patří tento snímek do trochu jiného explo regálu, než jsme zvyklí. Neobjevuje se tu úplně čisté gore a všeho je tak akorát. I přesto nejsem britskému filmaření příliš nakloněna ( viz Little Deaths ) a i v tomto případě na mě doléhal takový ten amatérský odér, který já většinou odsuzuji. Na menší večerní jednohubku to ale nebylo špatné. ()

peiton 

všechny recenze uživatele

Taký ten psychický teror nikdy nie je zlý v takýchto druhoch snímkov,ale čoho je moc tak toho je príliš.Mum & Dad je jedno prehnane s prepáčením kurevsky zvrátené,šialené,nechutné divadlo,ktoré nám naservíruje rovnako zvrátená,šialená a nechutne perverzná rodinka.Tfuj!Prišlo mi to hrozne nelogické a nezmyselné a preto táto snímka klesá v mojich očiach a nepridalo tomu ani ten krásny happyend.Ale no tak,ved takto horory predsa nekončia.Celkom škoda. ()

Reklama

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Milá to anglická rodinka. Taká obyčajná... To normálne dojdete prespať a zobudíte sa s prerezanými hlasivkami, nejaká starnúca ženská vám pchá to chrbta ihly, fotrík vedľa reže prebytočné mäso a ku raňajkám si navyše môžete kludne pustiť porno. Ak máte radi sado maso, naštve vás vlastne len fakt, že ste sa stali obeťou šikany zakomplexovanej upratovačky. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tak tomuto filmu by som asi na známej sociálnej sieti určite nedal prívlastok 'páči sa mi', no subjektívny pocit z tohto príspevku k exploitation filmom je vynikajúci. Nielen, že sa mi tento typ filmov dostane na oči veľmi sporadicky, a tým si ich o to viac užívam, ale vždy som rád, keď sa mi raz za čas dostane do rúk práve niečo také, ako predvidli angličania. Už spojenie pod taktovkou BBC dávalo na vedomie, že aspoň záštitu má tento film dobrú, takže herecky sa film v rámci možností hereckého využitia naozaj vydaril, režijne bol uchopený pevne, pretože nie vždy je jednoduché pridať do takejto brutalitky aj poriadnu dávku toho, aby bol divák poriadne psychicky trýznený. Takže ak sa vám bude máliť, určite odporúčam z rovnakého súdka napríklad obidva Hanekeho 'Funny Games', či francúzsky masaker 'À l'intérieur'. 80%. ()

Petroff 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem mnohem víc, než mi bylo předloženo. Navenek se to tváří jako děsivě šokující, přitom je to ale plochý a nevýrazný až hrůza. Herecký výkon hlavní hrdinky k uzoufání nudný, děs a strach veskrze žádný. Potenciál vyobrazení opravdového zotročení pod hrozbou fyzického a psychického utrpení tu je pohřben a nejnechutnějším okamžikem filmu tak je líbání hnusnýho palce u nohy. Vysvětlení nějakých prapůvodních motivací a pohnutek aktérů chybí, stejně jako sebemenší nahlédnutí do psychiky kohokoli z nich. Závěrečných 10 minut, kdy nastává prakticky klasický happyend, mě utvrdilo v tom, že o nadprůměr se rozhodně (bohužel) nejedná. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Ve filmu nezazní skutečná jména mamky (Dido Miles) a taťky (Perry Benson). Ve scénáři jsou proto postavy uvedeny pod velkými písmeny. (ČSFD)
  • Premiéra filmu byla 22. srpna 2008 během London FrightFest Film Festivalu. (Worry77)
  • Film byl ve Velké Británii uveden v televizi na Vánoce. S ohledem na název řada diváků očekávala rodinný film. Zhlédnutí se nevyhnulo ani několik dětí. (ČSFD)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno