Reklama

Reklama

Přežít svůj život

  • Česko Přežít svůj život (teorie a praxe) (neoficiální název) (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Psychoanalytická komedie o snech a snění jednoho muže pozdních středních let. Autorský film Jana Švankmajera vypráví o jednom mužském osudu v surrealistických obrazech a s použitím výtvarné stylizace, v níž jsou propojeny hrané části s animovanými fotografiemi herců, podobně jako v papírkovém filmu, jak ve vtipné předmluvě říká sám autor... Evžen žije dvojí život: jeden reálný a druhý ve svých snech. V reálném životě má manželku, ve snovém mladou milenku. Tuší, že sny, které ho provázejí, mají hlubší význam, a tak se obrátí na psychoanalytičku, aby mu sny vyložila. Evžen ztratil v dětství rodiče, v jeho snech vedle milenky vystupuje i babizna, která ho neustále varuje, že nesmí své milence ublížit. Psychoanalytička je z jeho zmatených snů zoufalá a skutečná manželka ho podezírá z nevěry. Tajně jednou prohlédne Evženův rituál, vstoupí do jeho snového světa a odhalí manželovu bigamii. Teprve přes nalezenou fotografii shledá Evžen pravdu o osudu svých rodičů a pochopí smysl svých snů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (157)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Genialita alebo kravina, tu sa ťažko rozhodnúť v hodnotení. Zábavné je to skoro po celý čas, takže komédia áno. A tá psychoanalýza, z tej by mal Freud aj s Jungom radosť, hoci si občas dali do držky až črepiny lietali. Keďže sa menej ako orientačne (ne)vyznám v ich učení, som rád, že mal film polopatistický záver, tak mi to dalo aspoň nejaký zmysel, no význam väčšiny šialených scén mi aj tak zostáva záhadou. Pobaviť sa dalo, ale niečo hlbšie nájdu asi len milovníci svojrázneho autora. Snáď z toho nebudem mať až také divoké sny. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Bohužel tato civilizace se sny nepočítá. Nedají se totiž zpeněžit." ----- No ... co sdělit světu - objevného ? Nevím ... můžu jen říct, že zpravidla mám ráda bizarně groteskní až fantasmagorické úchylné hříčky, jenomže tohle ?!? TOHLE je lehce přes čáru ... na můj vkus. Nikdo nemůže za své sny ani za své nevědomí (pokud použiju termín MUDr. Holubové), ovšem ne všechno, co se v našich hlavách urodí, je vhodné ke sdílení. Neboť zveřejnění určitých myšlenek může působit (kromě jiného) i jako vyprázdněné obscénní pozérství. Forma je bezesporu umělecká ... dokonce VELICE umělecká, ovšem obsah je čirý exhibicionismus - navíc s příliš doslovným překladem ... nebo - jinak řečeno: S příliš doslovnými vysvětlivkami. Neodsuzuju ho, nepohoršuje mě, jen ... je mi lhostejný, nepotřebuju ho, nemám k němu žádný vztah, nic mi nedal ani nevzal. Krom toho - myslím, že mé nevědomí s ním nechce mít nic společného ... a já pouze respektuju jeho přání ... 2,5* ()

Reklama

Mikah 

všechny recenze uživatele

Přežít svůj život se vymyká všemu, co od Jana Švankmajera známe a vydává se naprosto jinou cestou. Abych byla upřímná, sympatičtější mi jsou jeho dřívější díla z dob, kdy se počítačová animace teprve učila chodit a Jan Švankmajer využíval zcela odlišné, tradičnější způsoby. Vše se však vyvíjí a mění a tvorba Jana Švankmajera není výjimkou, nelze ale určit, co je lepší a co horší. Přežít svůj život v žádném případě neutají, kdo ho má na svědomí, dokonce je ještě šílenější a bizarnější než jeho starší filmy. Nebál se použít nejrůznějších nápadů a namixovat je tak, aby působily neuspořádaně a jako ze sna, což ve výsledku dává nezapomenutelnou smršť scén, u nichž se snad nejde nudit, protože nevíte, co se ještě může stát. Říkáte si, že to nejšílenější už jistě přišlo, ale pak přijde ještě něco šílenějšího... Nestačíte se divit a jen si říkáte, že se vám to děsně líbí. Švankmajerovy filmy rozhodně nejsou pro každého, najdou si i své odpůrce, kteří v nich nic neuvidí, ale vždy tu budou ti, které tato díla budou fascinovat. Těmto lidem Přežít svůj život jednoznačně doporučuji. Není to Švankmajer, jak jsme na něj zvyklí, ale je to jeho další vývojová etapa a myslím si, že správná. ()

Marys 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2011: Určite to najlepšie, čo som na tejto flmovke videl. Skeče, gagy, zvraty na každom kroku, skvelá zábava, no keď som chcel samotný príbeh niekomu prerozprávať, tak film vyznel úplne depresívne. V tom si myslím, že je to pravé umenie tohto filmu. A jednoznačne najlepšie scény sú z psychoanalytickej kliniky. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Víc než film mi to celou dobu připomínalo trochu ozvláštněný PC výukový program o psychoanalýze snů, avšak jen podle Junga a Freuda. (Výzkum snů šel samozřejmě dál, neskončil u těchto dvou. Třeba lucidní snění ve filmu vůbec není zmíněné.) V podstatě jednoduchá prvoplánová ukázková historka, a k tomu pár zbytečných surrealistických fekálností jak z americké komedie. Tohle že natočil člověk, který je autorem Něco z Alenky? Vypadá to spíše jako parodie na něho. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (9)

  • Scenár bol pôvodne napísaný vo forme určenej pre hraný film, neskôr sa uvažovalo nad animovanou technikou s využitím rozpohybovaných fotografií a výtvarných koláží. Ani jedna z techník sa nakoniec nepoužila. (Raccoon.city)
  • Snímek byl ve světové premiéře uveden na 67. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Benátkách, kde u publika sklidil značný úspěch. S velkou pravděpodobností by byl přijat i do prestižní soutěžní sekce, ale režisér Švankmajer a jeho stálý producent Jaromír Kalista se svými snímky zásadně nesoutěží. (Coldrex)
  • Z finančních důvodů volil režisér techniku papírkových filmů, která byla používána kupříkladu při tvorbě večerníčků. Tento nápad se však kvůli své složitosti nakonec spíše prodražil. (hippyman)

Reklama

Reklama