Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stejně jako každý rok se koná v Hongkongu turnaj v asijských bojových uměních, pořádaný záhadným boháčem Hanem. I tentokrát se na něj sjely desítky bojovníků. Jsou mezi nimi také Roper, který se turnaje účastní kvůli svým dluhům, Williams, který je ochoten riskovat jen z touhy po dobrodružství, a Lee, který přijel pomstít smrt své sestry a zjistit, kdo a co je vlastně Han zač. Jako agent ochránců zákona má zjistit, čím se Han ve skutečnosti zabývá a proč při jeho turnajích záhadným způsobem mizí lidé. Není těžké zjistit, že se v aréně bojuje na život a na smrt. Mnohem obtížnější je dopátrat se, že Han je ve skutečnosti obchodník s narkotiky, který s potěšením vraždí a mučí lidi. Ovšem nejtěžší je probojovat se až do finále se zdravou kůží, a nejen přežít a zvítězit, ale také naplnit přísahu. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (242)

Psema 

všechny recenze uživatele

Bez nostalgické clony mi přijde Bruceův uřvaný opo styl strašně legrační, ale to nic nemění na tom, že je závěrečných 30 minut, vrcholících geniálním střetem v zrcadlové místnosti, naprosto famózních. Jen mě mrzí ta úvodní hodina, táhnoucí se prakticky od nikud nikam. Těmihle vatovými vycpávkami jsou holt východní řezničiny (neblaze) proslulé. 7/10 ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„Nepřítel má jen představy a iluze, za kterými skrývá svůj skutečný motiv. Když zničíš představu, zničíš i nepřítele.“ Od zahraniční kinematografie z jednotlivých zemí nechci očekávat pouze variace na témata, styl a příběhy, pro jaké bych klidně mohl zůstat v domácí tvorbě, ale také možnost spatřit filmy doopravdy z jiného světa, pro danou kulturu typické či v rámci ní kultovní. Tohle je moje první filmová cesta do Hongkongu a přestože bojové akční filmy nepatří k mým vyhledávaným, musím říct, že tato „cesta draka“ mě od začátku velice bavila, prostředí i zápletka mě plně vtáhly. Příběh o nekompromisně tvrdé pomstě v podání legendy Bruca Leeho nenese v sobě žádné triky, s jakými by mohli dnešní tvůrci podobný film zahltit, zato přímo autenticky sehrané tvrdé boje vlastním tělem... drsné údery pěstí, bolavé kopance, tradiční asijské zbraně, to vše pro vykonání jedné odplaty, vše vrcholící v naprosto brilantní „zrcadlové“ pasáži. U některých skřeků a výrazů hlavního hrdiny asi nešlo jinak, než občas i pozdvihnout koutky úst směrem nahoru, ale přesto mám k tomuto filmu respekt a za ten zážitek se skvělou atmosférou a fascinujícími souboji dávám silné 4 hvězdičky. Hudba Lalo Schifrina také výborná. 85% (viděno v rámci "Challenge Tour 2021" – 30 dní se světovou kinematografií) ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Výstavná skriňa fanúšikov ázijských bojových umení, kultu Brucea Leeho, znamenitých čísiel a tuctu klišé. Prakticky podobne konštelované ako Cesta draka, rozdiel je možno vo výbere lokality, ale mentalita filmu je so spomínaným súputníkom veľmi podobná. Až záver (tentokrát v hre na život a na smrť so zrkadlovým efektom) to tradične zachraňuje, lenže ani ten nie je bohvieako originálny (Dáma zo Šanghaja), takže hodnotím už žiaľ s väčším odstupom a bez citovej nadväznosti. P.S.: Fascinuje ma, ako úzka skupinka pracantov telocviční sa oblečie do civilu a rieši všetky svoje problémy týmto spôsobom :)). ()

castor 

všechny recenze uživatele

Pod ochrannými křídly Raymonda Chowa natáčí americký herec čínského původu Bruce Lee úspěšný snímek Drak přichází. Divácké odezvy se ale již nedočkal. Jeho smrt roku 1973 vyvolala davovou hysterii. Šlo o první film v historii, kdy figuruje na plakátech čínské jméno před americkým. Lee tak jako osamělý hrdina (s touhou po pomstě) počátkem sedmdesátých let rozpoutává vlnu easternů do Evropy a Spojených států. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nikdy som nevidel žiaden film s Bruceom Lee. To preto, lebo ázijské bojové umenia sú pre mňa rovnaká zábava, ako sledovanie curlingu na olympiáde. Nakoniec som bol ale veľmi milo prekvapený a to hneď z niekoľkých dôvodov. Očakával som tuctový turnajový film, kde to pri záverečnom súboji natre neohrozený hrdina bezcharakternému silnému súperovi a pred tým si prejde niekoľkými kolami až do finále. Enter the dragon miesi umenie východného boja s takmer až Bondovskou zápletkou a primieša sa sem dokonca aj Drsný Shaft. Je to vrchol ľadovca kung fu filmov, ktorý som chcel vidieť kvôli zaradeniu medzi 1001 filmov, ale ktorý nie som ochotný hlbšie spoznávať. To prenechám fanatikom typu Tarantina, ktorí o nich potom môžu natočiť nejakú poctu pre zainteresovaného diváka. ()

Galerie (117)

Zajímavosti (39)

  • Ostatní alternativní tituly snímku byly Blood and Steel nebo Deadly Three. (Epistemolog)
  • Po scéně, kdy se v souboji postava Bobyho Walla pokusí použít rozbité láhve, inkasuje od Bruce Leeho skutečný úder. I když Wall věděl, že tento kop přijde, byl sražen na muže za sebou tak prudce, že mu zlomil obě ruce. (Epistemolog)
  • Snímka bola podľa rebríčka 500 najlepších filmov histórie magazínu Empire z roku 2008 zaradená na 474. miesto. (Peter-1307)

Související novinky

Zemřel herec John Saxon

Zemřel herec John Saxon

26.07.2020

Ve věku 83 let zemřel v sobotu v americkém státě Tennessee herecký veterán John Saxon. Podlehl zákeřnému zápalu plic, jak médiím potvrdila jeho žena Gloria Martel. Rodák z Brooklynu s italskými… (více)

Akční klasika od režiséra Deadpoola?

Akční klasika od režiséra Deadpoola?

24.07.2018

Režisér David Leitch (John Wick, Deadpool 2) jedná o režii remaku akční klasiky s Brucem Leem Drak přichází. Snímek z roku 1973 se za ty roky dočkal prakticky kultovního statusu, jeho premiéru ale… (více)

Předělávky a pokračování útočí

Předělávky a pokračování útočí

09.08.2009

Jistě, útočí už odpradávna (když se v tom začneme vrtat, zjistíme, že i Ben Hur byl vlastně remake), ale poslední dobou jakoby jejich nápor sílil a válcoval všechno ostatní. Až má člověk dojem, že… (více)

Reklama

Reklama