Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stejně jako každý rok se koná v Hongkongu turnaj v asijských bojových uměních, pořádaný záhadným boháčem Hanem. I tentokrát se na něj sjely desítky bojovníků. Jsou mezi nimi také Roper, který se turnaje účastní kvůli svým dluhům, Williams, který je ochoten riskovat jen z touhy po dobrodružství, a Lee, který přijel pomstít smrt své sestry a zjistit, kdo a co je vlastně Han zač. Jako agent ochránců zákona má zjistit, čím se Han ve skutečnosti zabývá a proč při jeho turnajích záhadným způsobem mizí lidé. Není těžké zjistit, že se v aréně bojuje na život a na smrt. Mnohem obtížnější je dopátrat se, že Han je ve skutečnosti obchodník s narkotiky, který s potěšením vraždí a mučí lidi. Ovšem nejtěžší je probojovat se až do finále se zdravou kůží, a nejen přežít a zvítězit, ale také naplnit přísahu. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (242)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nikdy som nevidel žiaden film s Bruceom Lee. To preto, lebo ázijské bojové umenia sú pre mňa rovnaká zábava, ako sledovanie curlingu na olympiáde. Nakoniec som bol ale veľmi milo prekvapený a to hneď z niekoľkých dôvodov. Očakával som tuctový turnajový film, kde to pri záverečnom súboji natre neohrozený hrdina bezcharakternému silnému súperovi a pred tým si prejde niekoľkými kolami až do finále. Enter the dragon miesi umenie východného boja s takmer až Bondovskou zápletkou a primieša sa sem dokonca aj Drsný Shaft. Je to vrchol ľadovca kung fu filmov, ktorý som chcel vidieť kvôli zaradeniu medzi 1001 filmov, ale ktorý nie som ochotný hlbšie spoznávať. To prenechám fanatikom typu Tarantina, ktorí o nich potom môžu natočiť nejakú poctu pre zainteresovaného diváka. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Heele tohle je komentář člověka, který není Bruce Lee fan. Já naprosot chápu, že je to jeho poslední film a že Bruce ukopal cestu jednak takovým borcům jako je rejža John Woo či herec Jackie CHan (který ostatně začínal právě u Bruce) a asi rozjel éru zlatých hongkongských osmdesátek + amerických přiblblých ninja kravinek, ááále … On to opravdu pro nezaujatého diváka moc zázračný film není. Pomalé tempo, málo soubojů v průběhu, chabý děj … Sorry jako. I když konkubíny na uvítací hostině, co hazí šminky do vlasů nebo "pane Williamsi, kterou si vyberete" jsou kouzelné scény. ()

Reklama

esopesokeso 

všechny recenze uživatele

Síce tie filmy, kde útok končatinou sprevádza hlasité ,,švvhhh´´ a dopad na nepritela veľké ,tffff´´ už vyšli z mody, ale automaticky film, kde hrá Bruce Lee si zaslúži o hviedzu navyše.Je to taká klasika, zrovna toto je ten film, z ktorého sú známe Leeove fotky, ako je dorezaný po hrudi a tvári v súboji v zrkadlovej sieni. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Kung-fu kult 70. let Bruce Lee mě po celé dětství míjel - slyšela jsem o něm mluvit, viděla jsem jeho fotky, ba dokonce jsem si nad postel vyvěsila plakát. Ovšem poprvé jsem více než útržek z filmu s touto akční ikonou viděla až včera večer a dopadlo to dle očekávání: "Drak přichází" se s rozpačitým odkašláváním (přesněji za směšně přehnaných zvuků úderů, všemožného povřískávání, chroptění, ječení a kníkání) prošoural okolo a odešel, aniž by vyvolal víc než pozvednuté obočí a pár pobavených uchechtnutí. Málo platné, už mi dávno není dvanáct: šablonovitý příběh, černobílé postavy, herecké výkony na úrovni maňáskového divadla, to v současné době osloví asi jen nejzatvrzelejšího nostalgického fandu. Jako kulisa k usínání film jakž-takž obstál... vlastně při té vzpomínce zívám ještě teď. 39% ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Říkal jsem si, zda po letech budu schopen legendárního Bruce přijmout lépe. Hongkongské bojové filmy mám ve velké oblibě a zcela bez problémů snáším i jejich velmi naivní  pojetí se scénářem, který vždy nese prvky nechtěného dadaismu. Ale nejde to, navíc mi do jeho legendy nedávno zarazil poslední hřebíček Tarantino ve svém Tenkrát v Hollywoodu, kdo viděl, tak tuší. Bez pochyby to byl jeden z největších propagátorů bojového umění a možná skutečně i jeden z nejlepších bojovníků vůbec, ale jeho filmy jsou prostě jedna velká bída. Drak přichází  je  lepší než kultovní Cesta draka., už jen proto, že má i mírně smysluplný děj a Bruce tu  "hraje" jakéhosi podivného tajného agenta, jemuž alespoň trochu lidskou tvář dodá flashback se smrtí jeho sestry. O choreografii soubojů, kterou si myslím dělal zásadně sám, pak raději snad asi ani moc nemluvě. Svěřil-li se by do rukou odborníků, možná by v těch jeho filmových průserech mohly být alespoň ukázky bojového umění ozdobou. Ale zahopsání, zavřísknutí, kopnutí  a někdy i nějaké to přišlápnutí, no to už mám raději nenáviděné dráty v Tygru a Drakovi, ty alespoň působí uměleckým dojmem. Akce je tu pak zoufale málo a většina se odehrává podle výše zmíněného scénáře, čili  bída a zmar.  Finální sekvence se zrcadly je ale povedená, stejně jako vystoupení Skvělého Bolo Yeunga a  Bruceova pomsta na vrahu své sestry byla sladká. Velmi vratká, ale trojka. ()

Galerie (117)

Zajímavosti (39)

  • Bruce Lee byl během natáčení pětkrát zraněn. (Witta)
  • Kien Shih, který hraje Hana neuměl anglicky, během natáčení pouze přeříkával repliky, tak jak nejlépe dovedl, ve filmu ho nadaboval Keye Luke. (Witta)
  • Bruce Lee byl omylem při špatném načasování v souboji proti Bob Wallovi pořezán rozbitou lahví. Uměla láhev totiž nebyla k dispozici. (Epistemolog)

Související novinky

Zemřel herec John Saxon

Zemřel herec John Saxon

26.07.2020

Ve věku 83 let zemřel v sobotu v americkém státě Tennessee herecký veterán John Saxon. Podlehl zákeřnému zápalu plic, jak médiím potvrdila jeho žena Gloria Martel. Rodák z Brooklynu s italskými… (více)

Akční klasika od režiséra Deadpoola?

Akční klasika od režiséra Deadpoola?

24.07.2018

Režisér David Leitch (John Wick, Deadpool 2) jedná o režii remaku akční klasiky s Brucem Leem Drak přichází. Snímek z roku 1973 se za ty roky dočkal prakticky kultovního statusu, jeho premiéru ale… (více)

Předělávky a pokračování útočí

Předělávky a pokračování útočí

09.08.2009

Jistě, útočí už odpradávna (když se v tom začneme vrtat, zjistíme, že i Ben Hur byl vlastně remake), ale poslední dobou jakoby jejich nápor sílil a válcoval všechno ostatní. Až má člověk dojem, že… (více)

Reklama

Reklama