Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Newyorčan John Kelso přichází do Savannah, aby zde napsal článek do prestižního magazínu o elegantní a exkluzivní Vánoční párty. Místo toho se však ocitne v centru událostí záhadné vraždy, kdy obchodník se starožitnostmi Jim Williams zastřelí svého mladšího milence Billyho Hansona. Kelso, který se rozhodne o všech těchto událostech napsat knihu se v době jeho toulkách po městem seznámí s těmi nejneuvěřitelnějšími a nejvýstřednějšími lidmi, jaké vůbec ve svém životě potkal: právníkem Joe Odomem, mladou šamankou náboženství Voodoo Minervou a transvestitkou kabaretní tanečnicí Lady Chablis. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (6)

  • Ještě před natáčením se Eastwood rozhodl promluvit s tehdejším Williamsovým obhájcem Sonnym Seilerem. Advokát Seiler se při natáčení stal pro režiséra nejbližším konzultantem a získal ve filmu i malou roli - zahrál si soudce Whita, který vedl soudní jednání. (ClintEastwood)
  • V rámci příběhu dbal Eastwood na to, aby reálie filmu neodbíhaly od skutečných událostí. (ClintEastwood)
  • Natáčení začalo v květnu roku 1997 a jeho průběh provázely a narušovaly stejně velké kontroverze, jako kdysi samotný případ. Rozvášněná atmosféra doprovázela tvůrce a osoby, které se podílely na produkci filmu, téměř na každém kroku. (ClintEastwood)
  • Clint Eastwood později přiznal, že byl jedinou, dostatečně šílenou osobou, která byla ochotna tento projekt zfilmovat. (ClintEastwood)
  • Mercer House, kde se snímek odehrává - se nachází v samotném srdci Savannah v Georgii. V roce 1981 v této viktoriánské rezidenci zemřel Danny Hansford a podezřelým z vraždy se stal bohatý a všemi vážený majitel domu Jim Williams, který tvrdil, že jednal v sebeobraně. Celkem čtyřikrát stanul Williams před soudem, aby byl v květnu roku 1989 zbaven obvinění z vraždy prvního stupně. Byl to velice kontroverzní rozsudek, který se stal inspirací pro newyorského spisovatele Johna Berendta, který samozřejmě později prodal Hollywoodu práva na zfilmování svého bestselleru. (ClintEastwood)
  • Keď John Kelso (John Cusack) na začiatku filmu ide autobusom po Savannah, v jednej chvíli sa z okna pozerá na sochu stojacu na Chippewa Square. Na začiatku tohto záberu vidno aj miesto, kde pár rokov predtým sedel na lavičke a rozprával svoj príbeh Forrest Gump. (mijec)

Reklama

Reklama