Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zkušený policista Nick Pulovski přijde při přestřelce se zloději aut o svého stálého partnera. Poručík Garcia mu jako náhradu přidělí Davida Ackermana, nezkušeného mladíka z bohaté rodiny, který se snaží vymanit z ochranného vlivu svých rodičů. Pulovski, posedlý myšlenkou na dopadení šéfa zlodějského gangu Stroma, není novým partnerem příliš nadšen. Když banda přepadne kasino, čekají na ně Nick s Davidem přímo v trezoru. Mladík však nedokáže vystřelit na Stromovu milenku a vinou jeho váhání lupiči opět vyváznou, tentokrát dokonce s Nickem jako rukojmím. Slušňák David se konečně odhodlá k ráznému a tvrdému postupu. Vydá se po parťákovi pátrat a za sebou nechává spoušť. Přes řadu problémů se mu ho podaří najít a zachránit. Společně pak pronásledují prchajícího Stroma a jeho milenku. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (127)

honajz 

všechny recenze uživatele

Sem tam ten scénář skřípe, ale jinak je to slušný mix hlášek Drsného Harryho zaučujícího svého nástupce, dobré akce a pár doteků sociální kritiky. Nijak moc, ale je tu. Buddy chemie mezi Eastwoodem a Sheenem zde funguje skvěle, takže nakonec jen škoda pár zbytečně rozvleklých pasáží. A vážně mi přišlo fajn, že "Addams" Raul Julia hrál záporňáka. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu nic moc. Vlekla se, akční scény byly takové sterilní a neměly grády, Clint působil unaveně, jeho typické hlášky nefungovaly, s Charliem Sheenem neměl vůbec žádnou chemii a vzájemná interakce jejich postav byla minimální. Žádné špičkování, žádné dialogy, které by člověk od buddy movie očekával. Prostě se jen přesunovali z jednoho místa na druhé, kde se Clint snažil o drsňáka a Charlie mu někde opodál dělal křoví. Zato druhá polovina byla naopak velmi dobrá. Od té doby, co Charliemu došlo, že mu v žilách koluje tiger blood, mě film konečně přestal nudit (první půlka v žádném případě nesloužila k tomu, aby pomalu připravila cestu k proměně jeho charakteru, ačkoliv to byl možná původní záměr, pro mě byla první hodina prostě špatná a měl jsem co dělat, abych film nevypnul). Poté, co Charlie vymlátil bar (nejlepší scéna filmu) a vydal se za každou cenu zachránit svého parťáka, už to stálo za to. V závěrečné části pak konečně začala fungovat chemie mezi ústřední dvojicí a akce též začala mít koule. Záporáci byli solidní. Takže první půlka za dvě hvězdy, druhá za čtyři, tudíž celkem za tři. Díky té druhé polovině se v konečném součtu jedná o celkem zábavné eastwoodovské béčko. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Eastwoodovo rozloučení se se 70. a 80. léty, kdy šel z jednoho béčkového akčňáku či westernu do druhého, než se v 90. letech vrhl na áčkové a umělecky ambicióznější snímky. Co naplat, jeho sláva nepříjemně stagnovala a tak po neúspěchu posledního, pátého Harryho už jen setrvačností natočil RůŽOVÝ CADILAC a ZELENÁČE, který se svezl na dobové vlně buddy movies. Starý vlk samotář Clint tu vyfasoval tehdy už solidně hicující hvězdu Charlieho Sheena a podle sevřeného žánrového mustru (policajt přijde o parťáka, kterého se následně snaží pomstít a pod nohy se mu při tom plete nový parťák, který je úplně jiný než on, oba se nesnáší, ale dopracují se k vzájemnému respektu a přátelství) vystřihli jinak klasický Eastwoodovský akčňák s dobrou akcí, svižnými dialogy a vtipnými hláškami. Pozastavil bych se snad jen nad tím, že ve filmu o gangu kradoucím auta je jen jedna, byť slušná honička, kterou o třináct let později v druhých MIZERECH obšlehl a brutálně vytunil Michael Bay. Charlie Sheen usedl na motorku ještě dva roky nato v kvalitním motorkářském béčku VE STÍNU GANGU. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Rookie by se dal směle zařadit do pozdní Eastwoodovy tvorby. Ještě než se z něj stal pozorný a citlivý režisér/herec, patlal se Eastwood s většími či menšími úspěchy v akčních filmech. Jeho hrdinové byli povětšinou nekompromisní drsňáci a vždy vyšli ze situace vítězně. Podobně je tomu v tomto případě. Díkybohu za Sheena, který je jakožto nováček příjemně suvérenní a dobře ví co hraje. Legendární Raul Julia moc prostoru nedostává a akce je samozřejmě typicky hollywoodská. Čím větší výbuch tím lépe. Ne že bych tvůrce nějak kritizoval, ale scénář je čistě rutinní bez špetky invence, či snahy o nezaškatulkování se do standartních amerických akčních vod. Není zde nic moc co by zaujalo, jen snad těch pár hlášek a výtečných postřehů (obrácený odznak apod.). ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V tone klišé sa brodiaca krimi s dobrým obsadením, ktoré pôsobí paradoxne občas až parodicky. V 80. a začiatkom 90. rokov bolo natočených tak akurát kvalitných buddy filmov a Zelenáč je akosi navyše. Nájde sa zopár fajn momentov a poteší sem tam kamera, celok je však absolútne bez atmosféry a film by sa mohol odohrávať aj v Rimavskej sobote (bez urážky) a výsledok by bol rovnaký. On totiž Zelenáč pôsobí ako zákazka a čiže ako aj Eastwoodova strata času. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (15)

  • Boaz Yakin a Scott Spiegel vytvořili postavu policisty Nicka Pulovského jako muže mrzutého, ale oddaného své práci, čímž chtěli vystihnout jistou podobnost s Eastwoodovou starší slavnou rolí - detektiva Callahana. Dohlíželi také na to, aby se děj Zelenáče odvíjel stejným směrem jako série o Drsném Harrym a vznikl tak snímek plný akce, výbuchů a honiček za účasti více než osmdesáti kaskadérů. (ClintEastwood)
  • Ve snímku jde najít i poklonu snímku Rio Bravo (1959). Jde o scénu, ve které se Pulovski schová za mrtvé tělo v šachtě výtahu a prozradí ho kapající krev. (ClintEastwood)
  • Charlie Sheen po natáčení prohlásil, že obdivuje Eastwoodovu připravenost a profesionalitu. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama