Reklama

Reklama

Skupina nebezpečných desperátů uniká před svými pronásledovateli a míří do malého města, o kterém je známo, že jeho obyvatelé jsou velmi mírumilovní a nepoužívají zbraně. Ve skutečnosti se však dostanou do města, jehož obyvately jsou samí slavní kriminálníci jako Divoký Bill či Doc Holiday, kteří pro kulku nejdou daleko. Tito zvláštní obyvatelé se však nutně potřebují dostat do Nebe...jinak je čekají plameny Pekla. Musí se tedy rozhodnout, zda se budou proti desperátům bránit a tím se vystaví možnosti věčného zatracení anebo zemřou podruhé. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (70)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Tohle určitě nebude Mexiko !!" No, přiznám se, že nakonec to pro mě rozhodně nebyl takovej filmovej Očistec, jak jsem si myslel, on totiž tenhle nesmírně zajímavý snímek disponuje naprosto neotřelým příběhem, jehož hlavní myšlenka mi přišla opravdu geniální !! Přestože si jinak scénárista Gordon Dawson, který si s westernem tyká už léta a tvůrcovské ostruhy si vysloužil třeba i vedle samotného Sama Peckinpaha, pohrává s těmi nejprovalenějšími žánrovými klišé, nakonec film dostatečně ozvláštňuje těmi mysteriózně náboženskými motivy, když onen úžasný nádech tajemna veškeré nedostatky přehlušuje, příjemná naivita a lehká svěžest zápletky jako by vzdávala hold rodokapsovým historkám a všem těm desperátům Divokého západu, kteří byli vždy a všude obyčejnými lidmi heroizováni a obdivováni, a vytahuje tak tuto televizní záležitost, kterou se německý režisér Uli Edel na své houpačkové kariéře zase odrazil k lepším zítřkům, ostatně Purgatory si v USA vysloužil nevídanou diváckou sledovanost, vysoko nad kvalitativní úroveň podobně laděných snímků.. Bohužel tentokrát překvapivě nemohu souhlasit s mým oblíbeným uživatelem, skvostně argumentujícím Gudaulinem, co se týká jeho poznámky k divácké cílové skupině, ony totiž ty motivy mají k samotnému křesťanství poněkud daleko, jednak ten očistec samotný totiž nevychází z textů Bible, a je tak protestantské či židovské kultuře Američanů naprosto zapovězen, obecně z něj ani není možné se dostat do pekla, rozhodně v tomto podání příliš neodpovídá ani třeba očistci v Dantově podání, když zde jako takové bezčasí hříšníků spíš odkazuje na indiánskou mytologii !! Vyšší síla je tu zobrazena víceméně nepřímo, až na ten protestantský kostelík, máme tu pouze dva převozníky, tvůrci se tak dokonale vyvarovali veškerých digitálních triků, které by ve výsledném dojmu snímek naprosto ušpinily a shodily.. Bill Hickok Sama Sheparda jako šerif městečka Refuge, Billy Kid Donnieho Wahlberga jako šerifův zástupce, Doc Holliday Randyho Quaida jako doktor či Jasse James J.D. Southera jako tamní hokynář spolu s dalšími známými dacany ztělesňujícími dobro na své cestě za odpuštěním ?? Proč ne ?! Jistě, samotná premisa žonglující s faktem, že nehodní vrazi a lupiči mohou nakonec dojít svého vykoupení, se zdá být poněkud nemorální či zhovadilá, což mně osobně dost irituje i z pozice ateisty, či agnostika, nicméně skvělé hlášky se spoustou odkazů, bezchybný soundtrack Brada "Terminátora" Fiedela a zejména skvostní blackjackoví záporáci Eric Roberts s Peterem Stormarem mi prostě nedovolí hodnotit méně než čtyřmi kolty, i když bezchybné to jistě není.. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála filmov na ktorý je Eric Roberts hrdý. Zaujímavý mix westernu a teórie o očistci. Dočkáme sa tu dvoch veľkých skvele prevedených prestreliek, ale o nich film nie je. Ide tu o tú náboženskú rovinu, ktorá je podaná ako mysteriózna záhada, ktorá sa postupne odhaľuje. Čo nie je zlé, ale ešte zaujímavejšie by bolo, keby sa do toho očistca dostali už mŕtvi gauneri a postupne by sme sledovali ich prerod. Teda kto z nich by toho bol schopný a kto by bol zatratený. Takto nedáva žiadny zmysel, prečo by sa do očistca mali dostať živí ľudia. To mi na filme vadilo najviac. A potom to, že to postupné odhaľovanie bolo až príliš pomalé, takže to vyzeralo, že hlavný hrdina je dement. Z hercov ma najviac bavil hlavný zloduch Eric Roberts, ktorému to v tej čiernej kurevsky seklo. Celkovo to je rozhodne zaujímavý film a som zvedavý jak to v tom očistci funguje, ak naozaj existuje. Ak neskončím v pekle, tak očistec je moja jediná šanca, jak sa dostať do neba. 7/10. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Na televizní film je pro mě tenhle mysteriózní western docela velkým překvapením a nadprůměrnou záležitostí. Mě se zde líbilo snad úplně všechno - od hereckých výkonů (mimochodem Eric předvedl jeden ze svých TOP a že jich je málo), přes nádherné prostředí, slušný děj, luxusní hudební doprovod až po pořádnou porci westernové podívané. I já jsem navíc jako malý kluk doslova žral knížky v nichž se tito hrdinové divokého západu objevovali. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Zvláštní mix westernu a nábožensky laděného filmu, který potěší zejména křesťansky orientované spoluobčany, kteří mohou spojit zábavnou dobrodružnou podívanou přesně podle osvědčených žánrových westernových šablon s biblickou tématikou. Je to slušně zahrané a zrežírované, jenže po obsahové stránce mě to neoslovilo, na western se to až příliš drží tradičního žánrového půdorysu i s četnými žánrovými klišé, náboženské motivy mě pro změnu míjí. Celkový dojem: 40 %. Jen tak mimochodem, jako horor tenhle film opravdu nefunguje... ()

Teardown 

všechny recenze uživatele

Očistec by se dal s klidným svědomím klasifikovat i jako pohádková romance, jelikož ani všivák Eric Roberts a jeho banda vrahounů mě nedokázali po celou dobu zbavit dojmu, že se film ponese ve znamení šťastného konce a mokrého kapesníčku. Tahle nad míru vysoká koncenrace pohádkových momentů ubrala jinak slušnému westernu ten náležitý říz a šmrnc, což je vážně škoda. ()

Galerie (28)

Reklama

Reklama