Reklama

Reklama

Skupina nebezpečných desperátů uniká před svými pronásledovateli a míří do malého města, o kterém je známo, že jeho obyvatelé jsou velmi mírumilovní a nepoužívají zbraně. Ve skutečnosti se však dostanou do města, jehož obyvately jsou samí slavní kriminálníci jako Divoký Bill či Doc Holiday, kteří pro kulku nejdou daleko. Tito zvláštní obyvatelé se však nutně potřebují dostat do Nebe...jinak je čekají plameny Pekla. Musí se tedy rozhodnout, zda se budou proti desperátům bránit a tím se vystaví možnosti věčného zatracení anebo zemřou podruhé. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (70)

Teardown 

všechny recenze uživatele

Očistec by se dal s klidným svědomím klasifikovat i jako pohádková romance, jelikož ani všivák Eric Roberts a jeho banda vrahounů mě nedokázali po celou dobu zbavit dojmu, že se film ponese ve znamení šťastného konce a mokrého kapesníčku. Tahle nad míru vysoká koncenrace pohádkových momentů ubrala jinak slušnému westernu ten náležitý říz a šmrnc, což je vážně škoda. ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Netradičně pojatý western propojený s tématem očistce. Pokaždé mě potěší, když někdo dostane originální nápad. Přikládám záznam tematicky korespondujícího snu. - - - Sen o očistci (v noci z 22. na 23. března 2014) - - -     Stojím ve frontě u nějaké přepážky. Přepážka je dlouhá. Klidně by za ní mohlo sedět pět úřednic, co to povídám, deset úřednic a odbavovat klienty, ale nesedí tady nikdo. Úřednice se někde flákají. Je to šlendrián. Dochází mi trpělivost.      Na přepážce leží propisovačka. Je kovová a vypadá docela luxusně. Je divné, že ji ještě nikdo neukradnul. Zaklepu propisovačkou na dřevěný pult, abych upoutal pozornost zaměstnankyň tohoto lajdáckého úřadu. Zazní to mocně, dutě a skoro strašidelně. Někteří z čekajících občanů nesouhlasně či snad úzkostně vzdychnou.      Napadne mě, že jestli přijde nějaká nerudná baba, tak by mohla vytušit, že jsem na pult zaklepal já, protože právě tohle by se od spisovatele dalo čekat. Ale co, pokud jde o úřady, jsem ostřílený bojovník a uměl bych jí vysvětlit, že je placená z daní občanů a má povinnost dodržovat pracovní dobu. Případně bych si mohl stěžovat u jejího nadřízeného, kdyby měla řeči. Také si všimnu, že ve frontě kousek přede mnou čeká ještě jeden spisovatel: Franz Kafka. Tváří se nepřítomně. Ten by propisovačkou na pult určitě neklepal. Že by tady čekal už od roku 1924?      Přijde úřednice nebo spíše zdravotní sestra středního věku a říká, že tohle se jim tady už hodně dlouho nestalo. Říká to ovšem spíš pobaveně než naštvaně. No fajn, hlavně že přišla. Vyplňujeme nějaké formuláře, je tam jen pár údajů, jde to rychle. Koukám, co to vlastně podepisuji, a hleďme: je to nástupní list do očistce.      Sedím v přijímací kanceláři se svou faciliátorkou. Je to ta krásná zrzka, která dělala faciliátorku na kurzu holotropního dýchání. „Cos na tom světě prováděl?“ směje se slečna. „Máme tady přípis z nebe: Morální profil klienta sice principiálně nevylučuje jeho přijetí, ale Bohu žel nemůžeme garantovat jeho spokojenost s našimi službami... A v pekle se zase vymluvili na nedostatek volných kapacit. Přitom přijímají tisíce klientů denně.“      Pokrčím rameny a ptám se, jak je to tady s jídlem, pitím a se sexem. Slečna říká, že strava je jenom vegetariánská, nápoje pouze nealkoholické a sex jednou týdně. Nic moc, ale co by člověk mohl čekat v očistci. Ostatně Kafkovi by to mohlo vyhovovat. Další můj dotaz zní, jak je to s kouřením. Dozvídám se, že kouření je v očistci zakázané, ale že kuřáci smějí o přestávkách chodit kouřit ven mimo areál zařízení. No jasně, další opruz! Pak následuje podrobnější výklad o fungování očistce, ale sen se nějak rozplývá. ()

Reklama

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Tohle určitě nebude Mexiko !!" No, přiznám se, že nakonec to pro mě rozhodně nebyl takovej filmovej Očistec, jak jsem si myslel, on totiž tenhle nesmírně zajímavý snímek disponuje naprosto neotřelým příběhem, jehož hlavní myšlenka mi přišla opravdu geniální !! Přestože si jinak scénárista Gordon Dawson, který si s westernem tyká už léta a tvůrcovské ostruhy si vysloužil třeba i vedle samotného Sama Peckinpaha, pohrává s těmi nejprovalenějšími žánrovými klišé, nakonec film dostatečně ozvláštňuje těmi mysteriózně náboženskými motivy, když onen úžasný nádech tajemna veškeré nedostatky přehlušuje, příjemná naivita a lehká svěžest zápletky jako by vzdávala hold rodokapsovým historkám a všem těm desperátům Divokého západu, kteří byli vždy a všude obyčejnými lidmi heroizováni a obdivováni, a vytahuje tak tuto televizní záležitost, kterou se německý režisér Uli Edel na své houpačkové kariéře zase odrazil k lepším zítřkům, ostatně Purgatory si v USA vysloužil nevídanou diváckou sledovanost, vysoko nad kvalitativní úroveň podobně laděných snímků.. Bohužel tentokrát překvapivě nemohu souhlasit s mým oblíbeným uživatelem, skvostně argumentujícím Gudaulinem, co se týká jeho poznámky k divácké cílové skupině, ony totiž ty motivy mají k samotnému křesťanství poněkud daleko, jednak ten očistec samotný totiž nevychází z textů Bible, a je tak protestantské či židovské kultuře Američanů naprosto zapovězen, obecně z něj ani není možné se dostat do pekla, rozhodně v tomto podání příliš neodpovídá ani třeba očistci v Dantově podání, když zde jako takové bezčasí hříšníků spíš odkazuje na indiánskou mytologii !! Vyšší síla je tu zobrazena víceméně nepřímo, až na ten protestantský kostelík, máme tu pouze dva převozníky, tvůrci se tak dokonale vyvarovali veškerých digitálních triků, které by ve výsledném dojmu snímek naprosto ušpinily a shodily.. Bill Hickok Sama Sheparda jako šerif městečka Refuge, Billy Kid Donnieho Wahlberga jako šerifův zástupce, Doc Holliday Randyho Quaida jako doktor či Jasse James J.D. Southera jako tamní hokynář spolu s dalšími známými dacany ztělesňujícími dobro na své cestě za odpuštěním ?? Proč ne ?! Jistě, samotná premisa žonglující s faktem, že nehodní vrazi a lupiči mohou nakonec dojít svého vykoupení, se zdá být poněkud nemorální či zhovadilá, což mně osobně dost irituje i z pozice ateisty, či agnostika, nicméně skvělé hlášky se spoustou odkazů, bezchybný soundtrack Brada "Terminátora" Fiedela a zejména skvostní blackjackoví záporáci Eric Roberts s Peterem Stormarem mi prostě nedovolí hodnotit méně než čtyřmi kolty, i když bezchybné to jistě není.. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Docela originální a zajímavý western. Originální v utopii, kterou podává a zajímavý v tom, že mu to funguje a drží žánrově pohromadě. No řekněte... slyšeli jste někdy o westernovém městě, kde nemají vězení ani zbraně a lidé se zde vyhýbají násilí? A přes tuto skutečnost zde dojde k velké přestřelce? Já o ničem podobném neslyšel. Ano, očistec je představa přednebí / předpeklí, kde se čeká na finální rozsudek a dochází zde ke kondrontaci dobra se zlem ve smyslu zkoušek. Ovšem nejvíce zde filmu uškodilo několik nelogičností. Tou největší je, že !SPOILER! všichni obyvatelé Očistce (samé známé osobnosti divokého západu - tedy kriminální ESA) jsou již po smrti a když jim hrozí smrt, vyšší moc zasáhne a zachrání je. Ovšem tento fakt zcela ignorují a když jim v závěru hrozí masové zabití, rozhodnou se k obraně a tedy finální přestřelce.!KONEC SPOILERU! Snímek si s přehledem udržel mou pozornost a ač je hlavní hrdina nevýrazný, vedlejší postavy zde dostávají dostatek prostoru, aby toto vakuum zaplnili. Ve výsledku tedy mírně nadprůměrný snímek. Snad se za to nedostanu do pekla. :) 75% ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Fantasy-western, či přesněji řečeno fantasy ve westernovém hávu, se zdánlivě křesťanským pozadím. Do městečka "na konci světa" se dostávají již zemřelí lidé (zde i známé postavy Divokého západu, např. Doc Holliday, Jesse James, Wild Bill Hickock aj.) a mají zde poslední šanci se napravit. Mají jen dvě možnosti, dostat se do nebe nebo do pekla. Heterodoxní pojetí zde prozrazuje nejen protestantský kostel, ale především heretická myšlenka, že z očistce se mohou lidé dostat i do pekla (jak se to stane jednomu z pistolníků). - - - - - Poznámka: podle katolického učení je očistec předstupněm nebe, v němž se duše očisťují. Dostávají se do něho duše, které zemřou v milosti posvěcující - tedy nemohou v žádném případě přijít do pekla. Film se mi nelíbil ani nijak po formální stránce, přestřelky mi přišly strašně fádní a vůbec vše takové tisíckrát ohrané. ()

Galerie (28)

Reklama

Reklama