Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1910 opustil mladý Adolf Hitler (Tom Schilling) své rodné město, nejjižnější rakouskou provincii, a odcestoval do Vídně. S cílem dobýt celý svět jako slavný malíř chtěl ukázat svůj talent na Akademii výtvarného umění. Mladý umělec si pronajal pokoj v domě pro bezdomovce a čekal na svůj velký den. Svůj pokoj sdílel s židovským prodejcem knih Schlomem Herzlem (Götz George). S příchodem zprávy z Akademie o nepřijetí se ukazuje, že Hitler přecenil své umělecké schopnosti a jeho malý svět se hroutí. Hitler se nemůže vyrovnat s takovým ponížením a se ztracenou důvěrou v sebe samotného, chce skoncovat se svým životem.
Paradoxně je to právě Žid Schlomo, kdo ho nakonec přesvědčí, aby zkusil své štěstí v politice. Netrvá dlouho a Hitler se stane vedoucím místní radikální skupiny, která je známá díky svému násilnému chování.
Hořko-sladký absurdní film Mein Kampf je natočen podle divadelní hry George Taboriho, která našla svou cestu na světová pódia po vídeňské premiéře v roce 1987. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (61)

Fiftis odpad!

všechny recenze uživatele

To čo som pozeral? Tu sa nedá nájsť štipka slušného slova. Napíšem najväčšie hlody a dúfam, že vás tým odradím od pozerania. Adolf Hitler sa v mladosti kamarátil so starým maďarským židom. Ten samý žid písal knihu menom Mein Kampf a ten samý žid tiež ostrihal Hitlerovi fúzy na tie jeho typické. Hitler mal na líci odtlačok hákového kríža po tom, ako sa mu otlačil v noci vankúš s podobnou nášivkou. Takto by som mohol pokračovať. Tento film je akousi paródiou na Hitlerovu mladosť, ale bež štipky vtipu. A tiež bez štipky pravdivosti. Tento film si ani nezaslúži takýto názov, snáď po druhej najznámejšej knihe po biblií. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Jenom dotaz. To měla být jako komedie?:) Geniální Chaplinova parodie Diktátor zde nachází možného konkurenta, bohužel však v tom negativním slova smyslu. Tom Schilling je sice skvělý, docela podobný Robertu Carlyleovi v Hitler: Vzestup zla, ale nevím, jestli to bylo českým dabingem, nebo tím, že film byl laděný komediálně, že mladý Hitler vyznívá jako naprosto groteskní a směšná postavička, u níž si jen těžko představíte, že by si o několik let později měla podmanit téměř celý svět. Tom se mi líbil v Napole, coby citlivý chlapec v Hitlerjugend. Kdyby byl Mein Kampf brán seriózně, mohlo se jednat o kvalitní snímek, který by stál na jeho výkonu. Scéna, kde ožralého a halekajícího Adolfa veze na dvoukoláku jeho přítel stojí opravdu za to:) ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Divadelní hra maďarského dramatika George Taboriho Mein Kampf (1987) není českému publiku neznámá, hrála se mmj. v Realistickém divadle na Smíchově (1990), na Národním divadle moravskoslezském (2004) nebo ve Švandově divadle (2012). Zdejší diváky geneze tohoto textu většinou zřejmě minula a přistupují k výsledné filmové adaptaci jako tabula rasa. Což mě osobně vcelku šokuje, ale bohužel nepatříme k zemím s tradicí denacifikace a velká část obyvatelstva dějiny 20. století na žádné úrovni neřeší. Na každý pád je nicméně užitečné se s tímto filmem setkat a reagovat na něj dialogem se svým okolím. To, že se jedná o adaptaci těžkopádnou (co do formálního převodu divadelního textu do filmové podoby) není až tak podstatné. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Má zmysel pozerať film, o ktorom vopred viete , že je blbý? O Hitlerovi toho bolo natočeného dosť, ale neviem kam by som zaradil tento nezmysel. Je to tak blbé, falošné, nepravdivé i nudné, že som sa musel premáhať, aby som to dopozeral. Chcel som to mučenie vydržať až do konca, aby som sa dozvedel ako veľmi je to blbé. A veru, že je...Poniektorí píšu, že ide o filmový prepis nejakej divadelnej hry, čo film aspoň trochu ospravedlňuje. Dialógy boli naozaj otravné a nudné, prevažne interiérové scény sú plné neskutočných lží a celá tá honba za židovským dielom!!- Mein kampf mi liezla poriadne na nervy. Koľkokrát som si v duchu pomyslel, veď už daj tomu debilovi tú knižku, nech sa posunieme ďalej...ach jaj...Podobne ako užívateľ Thomassi dávam jednu hviezdu za výkon T. Schillinga. Keď chcete vedieť niečo o živote Hitlera, hľadajte niekde inde a tomuto nezmyslu sa vyhnite širokým oblúkom. Ako tam zablúdil náš Andrej Hryc to netuším...20%. ()

HMTD 

všechny recenze uživatele

Takže předem musím zmínit, že ten kdo napíše komentář vyjadřující nelibost s historickými nepřesnostmi bohužel, nedával pozor což nemusí být nutně jeho chyba, třeba film nebyl určen pro něj. Film se vůbec nesnažil být historickým, používá zpodobnění, pohrává si s fakty, dává postavám jiný rozměr a je na divákovi zda věří tomu, že postava je bohem či pouhým bláznem. Humor je zde spíš v tom jak Hitler přichází ke svým typickým znakům trochu jinak než se tomu stalo. Myslím že použitý termín hořko-sladký absurdní humor by byl bez toho sladký, přesnější. Herecké výkony obstojné, scénář i režie také, možná to není nejlépe odvedená práce, ale na převod divadelní hry do filmu je to dobré. A není z toho cítit snaha udělat z Hitlera co nejsměšnější figurku, jaká se dá vidět jinde. ()

Galerie (27)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno