Reklama

Reklama

Vraždy v Yorkshiru: 1974

(TV film)
  • Velká Británie Red Riding: In the Year of Our Lord 1974 (více)
Trailer

Za každým velkým domem je prý zločin... Píše se rok 1974 a mladý novinář Eddie Dunford (Andrew Garfield v jedné ze svých prvních velkých rolí) se vrací na sever, do rodného Yorkshiru, kde se hodlá stát hvězdou redakce místních novin. Když se ztratí desetiletá Clare Kemplayová, Eddie společně s kolegou Barrym přesvědčí svého šéfa, aby je nechal prošetřit spojení s dvěma podobnými únosy z nedávných let. Ve chvíli, kdy je na pozemku patřícím místnímu realitnímu magnátovi Dawsonovi nalezeno dívčino zohavené tělo, se před oběma reportéry otevírá bezútěšný a násilný svět policejní korupce a organizovaného zločinu... Snímek Vraždy v Yorkshiru: 1974 představuje první část volné trilogie, kterou pro britský Channel 4 natočila produkční společnost Revolution Films. Trojice kriminálních thrillerů vznikla podle románů Davida Peace, adaptovaných renomovaným scenáristou Tonym Grisonim (Strach a hnus v Las Vegas, Krajina přílivu, Město a město). Filmy i knihy se ve svých fiktivních příbězích nechaly inspirovat atmosférou, doprovázející skutečný případ zpackaného vyšetřování zločinů sériového vraha Petera Sutcliffa, který v Západním Yorkshiru řádil na přelomu 70. a 80. let minulého století. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (69)

Terva 

všechny recenze uživatele

Léta páně 1974. CITÁT - Ztratila se holčička. Tisk tlačí....... Kriminální příběh očima novináře má povedenou kameru, ale velmi málo hudebního doprovodu, který když už je, neladí moc s příběhem. CITÁT - Jste cítit smrtí........ Moc věrohodně to ne mě nepůsobí. Podivní policisté, hodně chlastu a nezapadající sexuální scény, které odvádějí od vážnosti příběhu. Divák si z toho musí vybrat jen to podstatné, aby mohl příběh chápat. Chvilkama to bylo nudný a ztrácelo to napětí, tedy pokud to vůbec nějaké napětí mělo. Konec příběhu to velmi vylepšil, to jsem tleskal. CITÁT - Na jihu svítí Slunce.......... ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavé. Sice jsem se na tento film chtěla kouknout pouze kvůli Robertu Sheehanovi a myslela jsem, že se spokojím pouze s "prvním dílem", ALE ... celý příběh je hrozně zajímavý a ještě více tím, že je otevřený a pokračuje v dalších dvou snímcích, čímž sice vím, že hlavní aktér v prvním ani v druhém zpracování neumře, ale i tak podle mě stojí za to se na ně podívat. Škoda, že je tady Robert tak málo, protože jsem nadšena už když začne mluvit, je prostě briliantní. Skvělá ponurá atmosféra, láska, mafie, podrazy, lži a vraždy - chybí jen trochu více akce a napětí. ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Zajímavě depresivní. Hodně neobvyklý projekt, který určitě nezasáhne masovější publikum. Andrew Garfield ve své první velké roli podává velice přesvědčivý výkon, co mi na něm však vadilo byl fakt, že pořád ječel hůř než jakákoliv hrdinka z několika posledních vyvražďovaček. Ve svých šestadvaceti letech vypadal stále jako odrostlejší dítě (čili pro nového Spidermana jasná volba). To mi zabránilo se plně ponořit do příběhu, ale zážitek to byl i přesto silný, s hutnou atmosférou a výbornou hudbou. K dalším dvěma dílům se ale v nejbližší době nepohrnu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Novinár zo sedemdesiatych rokov ako strapatý vlkodlak s bokombradami hustými na centimetre. Garfield sa na túto polohu hodil, skutočne ako keby zobral chlpy tomu kocúrovi. Vstupná časť do trilógie ale nebola tak dych berúca. Naštartovala, ale zároveň ten nepreberný počet vrážd zbytočne maskuje za Garfieldove predkožkové dobrodružstvá. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Překvapivě zdařilý thriller z novinářského prostředí, atmosférou silně připomínající Fincherova "Zodiaca". Ze začátku výborně rozjetý snímek, ve kterém exceluje čím dál tím více zajímavý Andrew Garfield, který bohužel tempo nedokáže udržet až do konce. Přesto překvapivé a už teď se těším na další dva díly. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (8)

  • Název trilogie vystihuje jak její rovinu vražedného thrilleru o místní korupci, tak tu (temně až hororově) pohádkovou. Severní, východní a západní „Riding“ jsou územní části Yorkshiru - v západním se děj odehrává. „Red“ jako barva krve. Red Riding odkazuje na Červenou Karkulku a prvky této pohádky, včetně zlého vlka, se v trilogii skutečně objevují. Ztracená holčička z Red Riding 1974 má červenou bundu s kapucí, po Yorkshiru pobíhá zlý vlk a my nevíme, v čí podobě se skrývá. (EastWicka)
  • Celá trilógia (tento film ako aj jeho pokračovania Vraždy v Yorkshire, 1980 a 1983) využíva beletrizované správy o vyšetrovaní Yorkshire Rippera, sériového vraha, ktorý v 70. a 80. rokoch páchal zločiny v oblasti Yorkshire v Anglicku. (Arsenal83)
  • Knihy aj filmy sa odohrávajú v Leedse, Bradforde, Halifaxe a vo zvyšku West Yorkshire a tam boli aj natáčané na jeseň 2008. (Arsenal83)

Reklama

Reklama