Reklama

Reklama

Ip Man 2

  • Hongkong Ye Wen 2 (více)
Trailer 2

Po tom, čo hrdinský Ip Man (Donnie Yen) počas Druhej čínsko-japonskej vojny v súbojoch s Japoncami dokázal svoje jedinečné bojové schopnosti, utiekol v roku 1949 do Hongkongu, kde by rád založil školu bojového umenia Wing Chun. Keď sa o tom dozvie mocný Majster Hung (Sammo Hung Kam-Bo), poverí Ipa neľahkou úlohou, ktorá sa začne časovo obmedzeným náročným súbojom s viacerými bojovníkmi ovládajúcimi rôzne bojové umenia – Ip Man si má získať ich rešpekt a úctu... nebezpečenstvo mu však hrozí i od jedného skorumpovaného policajného intendanta a od britského boxerského šampióna prezývaného Twister (Darren Shahlavi). Ip Man však tentoraz nebojuje len za česť čínskeho ľudu, ale i o možnosť otvoriť si vlastnú školu bojových umení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (444)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

21.8.2010 ~ Pokračování prvního dílu. Bohužel pokračování nezajímavější, nudnější a pro mě tak naprosto zbytečné. Nejsem ale fandou Bruce Lee ani bojových umění obecně. V opačném případě by mé srdce možná plesalo. Takhle je mu to fuk. ~ V prvním díle jsme poznali Yip Mana, mistra čínského bojového umění Wing Chung. Byl v jedné, bojovým uměním proslavené vesnici. Neučil, nepřijímal žáky. Svoji volbu změnil po příchodu japonských vojáků, kteří zotročili čínský lid a neměli s ním slitování. Yip man se stal brzy místní legendou, protože učil lid se bránit. Odplatou mu za to byla kulka po vyhraném zápase nad místním japonským velícím důstojníkem. Film končil odjezdem vážně zraněného Yip Mana pryč. Já měl za to, že umřel. ~ To mi ale bylo vyvráceno pro mě neznámou existencí druhého dílu. Ne, neznám Yip Manův životopis. Ne, neznám čínské dějiny, přinejmenším zdaleka ne tak dobře, abych bez problémů chápal tento film. Yip Man, člověk, který za několik let učil bojovému umění samotného Bruce Lee (nejznámější asijský herec v asijských třískačkách a mlátičkách, který byl tak dokonalý, až umřel při natáčení), je v tomto filmu najednou zdravý (bez vysvětlení) a žije se svojí rodinou v chudinské části Hong-Kongu. Má zde otevřenou školu, ale ani jednoho žáka. Manželka s jedním děckem a dalším na cestě hladoví a nemají peníze. Yip Manovi se daří konečně sehnat žáky, naráží ale na nevoli ostatních škol bojových umění. Musí zápasit s jejich mistry, aby mohl mít oficiálně svoji školu, po jejich poražení se ale dozvídá, že ještě musí platit poplatky, což odmítá. Škola se mu rozpadá, ale nějak zvláštně je mu umožněno hlavním z hlavounů všech škol tu svoji školu nadále provozovat. ~ Nevím jak, ale kde se vzali tu se vzali Angličané, kteří to tu mají na povel a všechny sdírají z kůže a peněz. Školní hlavoun s nimi má rozepře už déle. Všechno se ale vyhrotí, když je uspořádán boxerský zápas nějakého namyšleného anglického pablba, který školského hlavouna v zápase zabije. Yip Man se naštve a v dalším zápase vyhraje, což všichni vítají s jásotem Asi celá Asie, nebo co. Film končí záběry na malého Bruce Lee. ~ Film je nuda. V prvním díle byl alespoň nějaký příběh, tady se to jen mlátí, pak se to mlátí jako výzva a pak se to mlátí jako odveta. Okoukané, bez nápadu. Možná Číňané teprve nyní viděli Rockyho a řekli si, že by to nebyl špatný námět. Ale on byl špatný. Hong-Kong byl nezajímavý, důvody neobjevné, mlátičky jen odvarem prvního dílu. Vlastně obecně mi byla nějaká "Yip Mana" tady naprosto ukradená. Závěrečný proslov a vykreslení Angličanů trapné. Celé to tak byla nuda a zas jen nuda. A já nechápu, co vedlo Číňany natočit tenhle druhý díl. Zřejmě asi nějaká legenda o Yip Manu. Ta je ale v našich končinách, nebo alespoň těch mých, dost neznámá a tak existenci prvního dílu svého následovníka rozhodně celý film neutáhne. ~ Zbytečnost, slabota a zmar. ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

O malej kousíček slabší než jednička, a to hlavně v samotným prostředí, který už nedejchá válkou a místo zlejch Japončíků jsou tu ještě zlejší Britové se svým supr ultra boxerem, kterej dává Donniemu pořádně zabrat. Choreografie soubojů je ještě o kus lepčí a jestli jsem o jedničce psal, že je to óda na pohyb a kung fu, dvojka to všechno ještě násobí. Jasně, jsou tu přehnaný skoky na stůl a židličky, skoky, který tu v jedničce nebyly, ale to vlastně neva. Filozofický hloubky jsou tu taky mělký a film celkově nemá takovej přemýšlivej nádech jako jeho předchůdce. Ale má sympatickýho Donnieho Yena, kterej sice neumí hrát a občas se divně šklebí a rozhodně neumí smutnej a nasranej pohled, ale zase umí špičkově házet rukama a závěrečnej fajt s britským boxerem má určitý kouzlo Rockyho Balboy. Sice o kousíček slabší pokračování, přesto pořád na pět hvězd s tou výtkou, že jaksi by to chtělo uzavření příběhu, ale Donnie prej prohlásil, že do Yip Mana už ho nikdo nikdy nedostane, což je škoda. Vona mu ta flegmatická mentorská póza strašně sluší. ()

Reklama

ORIN 

všechny recenze uživatele

V první části to byli Japonci (vs. Čína), jejichž obraz byl tak negativně prezentován, v druhém díle jsou to Britové (vs. Hongkong). Ip Man 2: Legend of the Grandmaster naprosto zjevně čerpá z více než čtvrt století starého filmu podobného ražení - Úderu otevřenou dlaní, kde potulný bojovník Tung-Fang Sü předvádí zvědavcům specifický styl kung-fu, podobně Ip Man snažící se v Hongkongu prorazit se stylem Wing Chun. Dalším spojením obou filmů je paralela mezi mistrem školy bojových umění v Úderu otevřenou dlaní He DaHaiem a Hong Zhen Nanem v Ip Man 2: Legend of the Grandmaster. Počáteční nevraživost obou postav (v obou filmech) přechází v průběhu filmu v přátelství, jež je v mnohém determinováno plánovaným turnajem v boxu (východní vs. západní styl). Ve starším díle jsou posměšně prezentováni Rusové, v tomto Britové (jak politici, tak i boxeři). Příběhová kostra tedy zůstává v podstatě stejná. Co se ale zásadně změnilo, je choreografie soubojů, jež Ip Mana řadí ke špičce současných filmů o bojovém umění. ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

Toto potrebovala moja dušička. Pekné choreografie, konzstentný, premyslený film a ruky DOnnieho Yena.... ešte keby tak stál za mnou a pomáhal mi zapamätať si, že mravec je mayi a žubrienka kedou alebo tak a už som zabudla tú balustrádu.... ale k veci: elegantné nadviazanie na prvý film pracujúce s posunom v čase a teda aj zmenou doby paradoxne návratom k "záporákom" z čias začiatku 20.storočia. Ergo náš zručný tím namixoval ingrediencie Ip Mena a Huo Yuan Jia. Chalani (JFL, imf) to napísali už dávno predo mnou, tak by som len opakovala. Neostala stranou ani ideologická základňa, kde národnobuditeľské motívy boli čiastočne upozadnené ideou, že nie je dobré a lepšie bojové umenie či štýl, ale ide o to, ako ho človek používa a že ho nepoužíva na ponižovanie iných. Co krásne ukázal nielen záverečný, samozrejme neférový, zápas podľa pravidiel, ale aj predchádzajúce mlátičkové scény či už v štýle West Side Story, alebo elegantne v priestoroch uzavrených a uspôsobených s majstrami jeden na jedného.Sprcha a divné slovíčka. Brú noc. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Druhý diel už nemal tú iskru, síce česť a hrdosť zostala, no dialógy už boli miestami trápne, tiež afektovanie a detinskosť mi občas vadila, ale inak opäť dávka bojových umení a tiež troška problémov v kapitalizme, ktoré to urobili zaujímavým, no boj o život proste často je nejak napínavý a inak to nebolo ani tu, akurát, že súbojov, aký je tu na konci už bolo dosť, no myslím, že nie takýmto štýlom, tak možno vyplnili aj túto medzeru. Môj otec pritom povedal, že v skutočnosti by ho porazil ten, ktorý asi tušíte, že vyhrá hneď, lebo by mu rýchlo zlomil ruky. No a tak, keď som pochopil, kto by mal mať navrch, tak mi nebolo ani celkom jasné, prečo to doviedli do takého konca, kde mnohí diváci asi tušili, že to aj tak dobre dopadne. No dej je pestrý a pútavý a navyše s tou sociálnou tematikou a tematikou spájania sa v dobrom, čiže popri akcii to bolo celkom záživné. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (8)

  • Choreografiu bojových scén vytvárali Sammo Hung (Hung Chun-Nam) a Allen Lan Hai-Han. (Michal123)
  • Na konci filmu se objeví malý kluk, který se představí jako Bruce Lee (Dai-Yan Jiang), a Yip Man (Donnie Yen) ho odmítne trénovat pro mladý věk. Ve skutečnosti začal Bruce Lee trénovat Wing Chun u Yip Mana ve svých 13 letech poté, co prohrál souboj s členem konkurenčního gangu v Hong Kongu. (JardaBauer)
  • Bezprostredne po dokončení filmu Ip Man (2008) sa uvažovalo, že pokračovanie bude zamerané na vzťah majstra Yip Mana a jeho najslávnejšieho žiaka Bruca Lee. Tvorcom sa však nepodarilo vyjednať práva, a tak sa Lee objaví iba ako mladý chlapec na konci filmu. (Ernie_13)

Reklama

Reklama