Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nesmrtelná Gogolova hra o falešné návštěvě „shora" jako tragikomedie s velkou dávkou mystiky v provedení Dejvického divadla v Praze. Česká televize má ve svém archivu řadu záznamů pozoruhodných divadelních inscenací Gogolovy nesmrtelné komedie, počínaje slavným představením z roku 1971 z Divadla Na zábradlí s P. Landovským coby hejtmanem a J. Kodetem jako Chlestakovem. Téma korupce, tupohlavosti úředníků, lehkého života podvodníků i úplatkářů, pochlebování i farizejství ze společnosti nevymizí, a tak je komedie Revizor v každé době aktuální... Dejvické divadlo svou inscenaci připravilo koncem devadesátých let, v době, kdy se na pražské divadelní scéně teprve etablovalo a bylo známé spíše odborníkům a fandům, než široké veřejnosti. Dnes ovšem málokterý divák nezná herecké osobnosti jako jsou Ivan Trojan (hejtman), Martin Myšička (Chlestakov), Klára Melíšková (hejtmanova žena)... Tvůrci si pozvali k režii ruského režiséra S. Fedotova a jeho umělecké vidění vybavilo inscenaci výraznou groteskní stylizací, důrazem na expresivní herectví i typickým ruským koloritem.

Dejvické divadlo bylo založeno v roce 1992 a základ nynějšího souboru tvořili čerství absolventi DAMU, k nimž přibyli L. Hlavica a I. Trojan z Divadla na Vinohradech, M. Myšička z Národního a D. Novotný z Jihočeského divadla a postupně řada dalších. Vznikl soubor, jehož profesionalitu a hereckou originalitu prověřil čas, divadelní scéna, která v letošním roce 2017 slaví čtvrtstoletí od svého vzniku. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

made1 

všechny recenze uživatele

Hejtmanovi v podání Ivana Trojana by slušelo i větší divadlo, nebo alespoň chvílemi méně lidí okolo. Jinak ten konec Volencové se svíčkami neměl chybu. Melíšková výborná. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Víc Fedotovů schopných ždímat z tuzemských herců pot a krev! Takto soustředěné a dotažené představení se v českých luzích a hájích jen tak nevidí. Na druhou stranu výsledná exprese místy překračuje hranice mezi službou divadelnímu kusu a režisérsko-hereckou exhibicí, hudba je někde vysoce funkční, ale jinde mírně nadužívaná a stopáž lehce přešponovaná. Musím si pro srovnání dát někdy brzo repete Kačerovy verze s Landovským (zajímavé, jak v obou případech svoji příležitost chytil za pačesy víc představitel hejtmana než Chlestakova, i když duo Kodet-Landovský bylo myslím vyrovnanější než Myšička-Trojan). ()

Reklama

maseer2 

všechny recenze uživatele

přišlo mi to strašně zdlouhavé (taky to má 2 hodiny a 25 minut).. děj je totiž velice prostý a vše navíc je prostě jenom taková vata.. občas sice vtipná, ale pořád je to jen vata ()

Kivis 

všechny recenze uživatele

Neskutečně nudný rozjezd, kdy jsem měl opravdu co dělat, abych neusnul. Už jsem začínal mít pocit, že tohle je jedna z těch mnoha divadelních her, které v televizi ztratí veškeré svoje kouzlo. Jakmile se však "revizor" přestěhuje k hejtmanovi, začíná se děj roztáčet a druhá polovina už je nabitá takovými dialogy i monology, že to docela vyzní i v bedně. Věřím, že v divadle to musí být opravdu velkolepý zážitek. Ivan Trojan hraje standartně nadstandartně a Martin Myšička, který si jinde moc mých sympatií nezískal, je v roli Chlestakova jako doma. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama