Reklama

Reklama

Zakázaná planeta

  • USA Forbidden Planet (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 2200 přistávají astronauti ve vzdáleném planetárním sytému, kde mají pátrat po přeživších z předchozí kosmické expedice. Setkají se zde s vědcem ze Země (Walter Pidgeon), který se vyzbrojil poznatky již zaniklé civilizace. Žije tu se svojí krásnou dcerou (Anne Francis) a fenomenálním robotem. Planeta však skrývá i jedno strašné tajemství... (Pohrobek)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (150)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Má to nápad a kéž by alespoň polovina dnešních sci-fi měla alespoň z poloviny tak dobrý nápad, atmosféru a tajemno, jako Zakázaná planeta. FIlmy bohužel hodně trpí dobou svého vzniku a tedy velmi mizernými triky (hlavně kreslené statické krajiny opravdu nejsou to, na co by se člověk těšil), ale na druhou stranu je fajn viděl Leslieho Nielsena jinak než jako šaška a hlavně zjistit, že byl jako mladík docela fešák ;) ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Mám rozporuplné pocity. Natočit tento film Ed Wood, byl bych překvapen pouze, kde na něj sehnal peníze. Z maximálně 10 metrů vzdálených a naivních kulis v úplně celém filmu párkrát trčí extrémně dobrá falešná perspektiva kilometrových hloubek, ze kterých jde až závrať. Další kontrast -- jako adaptace Bouře od Shakespeara jde parádně na dřeň a filosofickou podstatu... Naproti tomu, dialogy psal někdo po lobotomii a jediný herec bez opravdu šíleného přehrávání a hřmotného deklamování textu byl robot Robby.... no možná i Nielsen, ale jen tak tak. Další věc... ano, já vím, tehdy bylo těžké brát to s nadhledem, ale... hercům předepsali, aby svět budoucnosti vypadal hrozně technologicky cool... a jak to zařídit? Přeci jako vždycky, budeme ohromovat tím, že v běžném hovoru budeme používat co nejvíc nějakých jednotek něčeho... ()

Reklama

woody 

všechny recenze uživatele

Triky se dají překousnout,herecké výkony(až na robota Robby)jsou už trochu vyšly z módy ale i to se dá překousnout.Jediné co se nedá překousnout je že se to hází do jednoho pytle s béčky,podle mě je to lepší než třeba Planeta opic a nepotřebuje k tomu žádnou Sochu svobody.Zajímavé je, že jsem to viděl tak dávno ale stále si pamatuji toho neviditelného čokla.To jsem si pamatoval jediné.Pak v jedné knížce si přečtu příběh tohot filmu a docvakne mi, že je to přece ono :-) ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Zajímavý sci-fi snímek s parádním scénářem. [8/10] (Loew´s Incorporated MGM) (Eastmancolor /// Produkce: Nicholas Nayfack /// Scénář: Irving Block, Allen Adler, Cyril Hume /// Kamera: George J. Folsey /// Hudba: Bebe Barron, Louis Barron /// Nominace na Oscara: A. Arnold Gillespie, Irving G. Ries, Wesley C. Miller (zvláštní efekty)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zdanlivo brakové scifíčka z 50tych rokov majú oproti mnohým dnešným veľkorozpočtovkám jednu výhodu. Takmer všetky sa nám snažia niečo dôležité povedať. Forbidden planet je filozofické sci-fi, ktoré má čo povedať aj dnes. Niektoré prvky pôsobia archaicky a smiešne, napríklad robot, ale drvivá väčšina filmu je stále veľmi pôsobivá. Atmosféra planéty je neopakovateľná, nepamätám si, že by som mal niekedy potom podobný príjemný pocit z cudzieho sveta. Bonus: mladý Leslie Nielsen. Po opätovnom zhliadnutí doporučujem sa vybaviť znalosťou predlohy v podobe Shakespearovej Búrky, ten film je potom omnoho silnejším zážitkom. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (27)

  • Model lodi, stejně jako robot Robby a jeho pozemní transportér, byly později použity např. v seriálu The Twilight Zone (1959). (HellFire)
  • Scénáristé od počátku brali svůj projekt za béčkový a studio Allied Artists je odmítlo. Rozhodli se zkusit svoje štěstí u MGM, které nenatočilo sci-fi od roku 1929, jehož tehdejší šéf Dore Schary projekt odsouhlasil, čímž mu de facto udělil áčkový status. (Dreadd)

Související novinky

Teatrální Spider-Man 4?

Teatrální Spider-Man 4?

03.11.2008

Sam Raimi je zpátky. Tobey Maguire je zpátky. Kirsten Dunst je zpátky. James Vanderbilt je z kola ven. Scénáristu Zodiaca, který pracoval na první verzi scénáře, nahradil David Lindsay-Abaire. A to… (více)

Reklama

Reklama