Reklama

Reklama

Na křídlech slávy

  • Československo Křídla slávy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Světská sláva polní tráva… O pomíjivosti popularity hovoří příběh spisovatele (Colin Firth), který píše knihu o herecké hvězdě – arogantním a samolibém Cesaru Valentinovi (Peter O'Toole). Když se autor marně snaží Valentina kontaktovat, nakonec ho v afektu zabije. Sám přitom umírá a oba se společně odeberou na „onen svět“, který má podobu luxusního hotelu obývaného někdejšími celebritami. Umělci, politici, vědci, ti všichni se tu potkávají a stěhují se z patra do patra podle míry své momentální pozemské popularity. (North Video)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

danliofer 

všechny recenze uživatele

Škoda, že režisér Votoček nenatočil více filmů... Tento film jsem hltala od začátku do konce... Nádherné podobenství o pomíjivosti lidské slávy... I nápad ráje jako ostrova, v němž jednotlivá patra hotelu, který se na něm nachází, představují jednotlivé kruhy slávy - čím vyšší patro, tím více upadá daná osoba v pozemském světě v zapomnění... V horních patrech hotelu už jsou to jen takové podkrovní krcálky, kam táhne všemi otvory... To Einstein v prvním patře si stále užívá svého nerušeného pohodlí... Peter O´Toole a Colin Firth v nezvyklých polohách, které daly vyniknout jejich herectví. Toolovi tomu, co mu ještě zbylo. U Firthe si stále myslím, že to je jedna z jeho nejpůsobivějších hereckých kreací společně s Valmontem, tedy pro mě:-) Filmu nechybí humor, napětí a zvláštní konečné vyústění... P.S. 2.8.2010 dodávám, že další životní roli předvedl Colin Firth ve filmu Dívka s Perlou a hlavně v Single Man. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

"Bylo tu, není tu, havrani na plotu." Vím o tolika lidech, kteří by tenhle film měli snídat, obědvat i večeřet, že by se páska ohrála už během prvního týdne. Doporučuji všem, kteří si myslí, že serou zlatá hovna, namísto studeného hadru k čelu podívat se na Votočkovu sondu do názorných ukázek pojmů relativita a pomíjivost. Propó - jestli on to pan Otakar netočil tak trošku i o sobě samotném? (Challenge Tour 2015, film č.9) ()

Reklama

Ravi 

všechny recenze uživatele

Křídla slávy nepatří mezi populisticky oblíbené filmy, ani mezi filmy, které vás zabaví v dlouhé chvíli, ale to není důvod mu nevěnovat pozornost. Naopak! Jde o snímek, na který si musíte udělat čas a prostor hlavně ve své mysli, musíte do něj vniknout a nechat se jím unášet. Jde tedy spíše o umělecký zážitek z výtečného scénáře a režisérského zpracování Otakara Votočky, které podporuje životním výkonem Peter O´Toole. Velmi doporučuji všem, kteří hledají krásný film pro "sólový " zážitek. Čekejte úvahy nad životem osob majících o sobě větší mínění, než jaká je realita - častá to stránka lidí, kteří si to u sebe ani neuvědomují. Film vybízí k zamyšlení nad sebou sama i nad svými nejbližšími. Zejména pro nadčasovost se nebojím započíst 100% = 5/5 ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Příjemná humoreska, vypravující o světské slávě a polní trávě velmi originálním způsobem, v tomto směru mě nejvíce zaujalo hlavně ztvárnění posmrtného světa jako takového, jeho systém, vztahy, vybavení... Na dvě hodiny se tak povedly setřást obavy z posmrtného života. Výkony zúčastněných jsou fascinující, Colin Firth překvapil a v souvislosti s Peterem O'Toolem mě mrzí, že topka není nafukovací, jelikož z charakterních herců si více vážím pouze Granta a Mastroianniho. Podobné pocity zažívám i při pomyšlení na fakt, že jméno pana Votočka není v jeho rodné zemi moc známé, přitom stvořil dílo, které snese srovnání s jeho současníky, známými též pod označením "Čs. nová vlna" (není bez zajímavosti, že třeba s Menzelem nebo Formanem seděl v jedné třídě). 80% ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Důvodem, proč není český exulant Otakar Votoček všeobecně známý režisér, je pravděpodobně už to, že se za režiséra nepovažuje. Léta byl nukleárním chemikem a prohlašoval, že jeho ambicí je stát se spisovatelem. Je dobré to vědět, než začnete sledovat tento (znamenitě napsaný a možná trochu chladně zrežírovaný) film o spisovateli, který zavraždí pohrdavou filmovou hvězdu. Filmu něco chybí k tomu, aby byl strhující; aby kromě vynikajících nápadů a vypravěčské jistoty taky vyvolal nějakou silnější emoci. Pokud ale tentýž příběh existuje i v literární podobě, nesmírně rád bych si ho přečetl. Idea onoho světa jako luxusního hotelu pro privilegované, kteří jsou stěhováni z patra do patra podle míry jejich momentální pozemské obliby, je rozkošná a film je nabitý letmo troušenými vtipnými nápady o zdejším životě různých celebrit od Einsteina po Hemingwaye, které nikdy nejsou rozvedeny do nějaké doslovné konspirační teorie, ale právě tím dávají možnost si leccos domýšlet. To, že celou dobu vlastně nevíme jistě, zda brát tento svět jako "druhý břeh", sen některé z postav nebo snad dokonce sanatorium, vybízí k zapojení vlastní fantazie a to je v tak polopatickém médiu, jako je film, velmi vzácné a sympatické. 80% ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • V době vzniku šlo údajně o nejnákladnější projekt v historii nizozemské kinematografie. (_ksilt)
  • Film natočil český režisér, původně nukleární chemik. (M.B)

Reklama

Reklama