Reklama

Reklama

Na křídlech slávy

  • Československo Křídla slávy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Světská sláva polní tráva… O pomíjivosti popularity hovoří příběh spisovatele (Colin Firth), který píše knihu o herecké hvězdě – arogantním a samolibém Cesaru Valentinovi (Peter O'Toole). Když se autor marně snaží Valentina kontaktovat, nakonec ho v afektu zabije. Sám přitom umírá a oba se společně odeberou na „onen svět“, který má podobu luxusního hotelu obývaného někdejšími celebritami. Umělci, politici, vědci, ti všichni se tu potkávají a stěhují se z patra do patra podle míry své momentální pozemské popularity. (North Video)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý námět s hodně pro mě zamýšlivými situacemi a budoucností...Neznám nic obdobného a popravdě - kdo může říct, že to tak není? ;) Na mladého Firtha se hezky dívá - byl to fakt fešák ;) Celý ten film má velice zvláštní atmosféru a říkala jsem si, že je to děsivé, ale na druhou stranu ohromně zajímavé... ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Zajímavý artový snímek, kde není důležitá logika, ale poselství. O tom, že sláva je pomíjivá, stejně tak jako život i "věčnost". Ale i v těch nejkrajnějších situacích se může najít odpuštění a přátelství mezi lidmi, kteří si dříve třeba neměli vůbec co říct. Skvělé herecké výkony, zajímavý scénář. Prostě a jednoduše čtyři hvězdy. Tedy: 75%. ()

Reklama

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Hmmm velmi zajímavý a zároveň divný snímek. Jak jsem k němu vůbec přišla? Při přednášce Antické mytologie právě kvůli tomu, že je to velmi ale velmi neobvyklé pojetí a vyobrazení podsvětí. Přiznám se, že až skoro ke konci mi to celé nedávalo vůbec žádný smysl. Bylo to pozoruhodné a člověk se hodně zamýšlel, ale teda takový konec jsem rozhodně nečekala. Ale poštěstilo se mi vidět Colina Firtha takhle za mlada. A to že to natočil vlastně český režisér mě taky překvapilo. Popravdě jsem netušila, jak hodnotit..na jednu stranu by si film zasloužil klidně 5* vzhledem k tomu že vlastně řeší pomíjivost aneb Vanitas vanitarum et omnia vanitas, ale na druhou stranu plynul - trošku paradox - až moc pomalu bez nějaké akce atd.., což k tomu patřilo, ale já osobně takové snímky nemám moc ráda. Takže po dlouhém lámání si hlavy volím 3,5*. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Důvodem, proč není český exulant Otakar Votoček všeobecně známý režisér, je pravděpodobně už to, že se za režiséra nepovažuje. Léta byl nukleárním chemikem a prohlašoval, že jeho ambicí je stát se spisovatelem. Je dobré to vědět, než začnete sledovat tento (znamenitě napsaný a možná trochu chladně zrežírovaný) film o spisovateli, který zavraždí pohrdavou filmovou hvězdu. Filmu něco chybí k tomu, aby byl strhující; aby kromě vynikajících nápadů a vypravěčské jistoty taky vyvolal nějakou silnější emoci. Pokud ale tentýž příběh existuje i v literární podobě, nesmírně rád bych si ho přečetl. Idea onoho světa jako luxusního hotelu pro privilegované, kteří jsou stěhováni z patra do patra podle míry jejich momentální pozemské obliby, je rozkošná a film je nabitý letmo troušenými vtipnými nápady o zdejším životě různých celebrit od Einsteina po Hemingwaye, které nikdy nejsou rozvedeny do nějaké doslovné konspirační teorie, ale právě tím dávají možnost si leccos domýšlet. To, že celou dobu vlastně nevíme jistě, zda brát tento svět jako "druhý břeh", sen některé z postav nebo snad dokonce sanatorium, vybízí k zapojení vlastní fantazie a to je v tak polopatickém médiu, jako je film, velmi vzácné a sympatické. 80% ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Příjemná humoreska, vypravující o světské slávě a polní trávě velmi originálním způsobem, v tomto směru mě nejvíce zaujalo hlavně ztvárnění posmrtného světa jako takového, jeho systém, vztahy, vybavení... Na dvě hodiny se tak povedly setřást obavy z posmrtného života. Výkony zúčastněných jsou fascinující, Colin Firth překvapil a v souvislosti s Peterem O'Toolem mě mrzí, že topka není nafukovací, jelikož z charakterních herců si více vážím pouze Granta a Mastroianniho. Podobné pocity zažívám i při pomyšlení na fakt, že jméno pana Votočka není v jeho rodné zemi moc známé, přitom stvořil dílo, které snese srovnání s jeho současníky, známými též pod označením "Čs. nová vlna" (není bez zajímavosti, že třeba s Menzelem nebo Formanem seděl v jedné třídě). 80% ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • V době vzniku šlo údajně o nejnákladnější projekt v historii nizozemské kinematografie. (_ksilt)
  • Film natočil český režisér, původně nukleární chemik. (M.B)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno