Reklama

Reklama

Experiment

  • USA The Experiment
Trailer

V šokujícím psychologickém thrilleru si zahrál Adrien Brody a Forest Whitaker. Téma filmu se točí kolem dvaceti čtyř mužů, kteří se účastní experimentu, který má simulovat život ve státním vězení.  V šokujícím psychologickém thrilleru natočeném na základě nechvalně známého Stanfordova vězeňského experimentu si zahráli oscaroví herci Adrien Brody a Forest Whitaker. Tým vědců provádí dvoutýdenní psychologický experiment, kterého se účastní čtyřiadvacet dobrovolníků. Pravidla jsou jednoduchá: některým ze zúčastněných bude přidělena role dozorců a ostatní budou vězni. Ačkoli jsou bachaři jasně poučeni, že musejí udržet pořádek mezi vězni bez použití násilí, po vypuknutí vzpoury mezi trestanci jdou jakákoli pravidla stranou. Čím více se muži vžívají do svých rolí, tím více se o slovo hlásí moc, strach a celý experiment se dostává absolutně mimo kontrolu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (402)

movieband 

všechny recenze uživatele

Sociálně psychologická sonda, kdy se ukazuje fakt, že když dáte utlačovanému možnost, tak utlačování zpozná celé jeho okolí. A kdyby násilím, to je ta lepší možnost. Psychický teror je tu na prvním místě a ponižování člověka je na denním pořádku. Z racionálně uvažujícího člověka se jednoduše stane člověk, který si stanovuje vlastní pravidla, morálku a zákony. Stačí mu dát moc a možnost stát se Bohem. Vítejte na hereckém koncertu Adriena Brodyho a Foresta Whitakera. 78% ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Adrien Brody je sympaťák jako vždycky a Forest Whitaker to zvládal docela dobře, ale jeho postava zas byla nějakým divným způsobem napsaná, takže to nevyznělo tak jak mělo. Rozhodně ne tak jak v původním německým experimentu. Navíc to tady nějak divně hrotili úplně do ztracena tím jakým způsobem změnili závěr a vyznění celého filmu. Navíc do toho ještě jako tak trochu zvláštně pojatá postava nácka, ke kterýmu snad má mít člověk sympatie právě skrze to že je to aktuální nebo bývalý nácek? To je trochu divný :). ()

Reklama

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je opravdu masakr. Adrien Brody a Forest Whitaker byli přímo úžasní! Každý sice z opačného směru, ale herecké výkony byli dokonalé. Vynikající experiment, díky kterému si člověk uvědomí, že v některých věcech se lidé chovají jako zvířata, bohužel. Všichni herci byli vybráni přímo na míru. Atmosféra byla výborná, stejně jako pocit po skončení filmu. Překvapilo mě, že zde není nic příliš nechutného nebo krvavého, ale pravý vězeňský teror. Myslím, že je to snímek, s hodně velkým podtextem. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Trochu nízke hodnotenie. Áno, viem, nie je to originál, ale preto nemusíme umelo znižovať kvalitu. Podľa mňa kruťas Forest Whitaker podal fantastický výkon a v ničom nezaostáva ani Adrien Brody. Určite to neni odvar, naopak bol som vtiahnutý do deja s dostatočným prívalom emotívneho vypätia najmä pri Forestových despotických prejavoch. Nemám dôvod znížiť hodnotenie ani o jednu hviezdu. ()

grogodil 

všechny recenze uživatele

Takmer do puntíku "opajcnutý" nemecký originál, ktorého zbytočná existencia dáva zmysel snáď len americkému divákovi, keďže jemu pôvodný nemecký snímok v rámci ignorácie mimohollywoodskej produkcie asi moc nehovorí. Pre tých, čo majú nemeckú väzenskú šikanu aspoň trochu v pamäti je sledovanie vyslovene nezáživným odškrtávaním si jednotlivých scén, akurát v podaní iných hercov (už len scéna s hasičákom chýbala). Na nejaké vlastné nápady sa tu moc nehrajú, čo je v podstate dobre, pretože aj to málo (scéna po rozsvietení červeného svetla) čo tu je, vyznieva dosť smiešne. Nemecká predloha síce taktiež občas pôsobila ako vykonštruované divadielko s ľudskými krysami zavretými v zamrežovanom labáku, no z pohľadu nejakej psychológie šla stále viac do hĺbky, než toto americké strohé a ploché čierno-biele rozdelenie na dobrých väzňov a sadistických dozorcov...a ešte oné - nemôžem si pomôcť, ale Whitaker mi film od filmu čoraz viac lezie na nervy :-) ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Stanfordský vězeňský experiment, který realizoval Dr. Philip G. Zimbardo, byl – stejně jako ve filmu – ukončen již po šesti dnech, a to 20. srpna roku 1971. (Vangelis)
  • Remake filmu založeného na knize, která byla inspirována skutečným experimentem ve vězení Stanford. (darek kartac)

Reklama

Reklama