Reklama

Reklama

Cizinec (Daniel Craig), který se probral z bezvědomí poblíž města Absolution, si naprosto vůbec nic nepamatuje. Jediným vodítkem k jeho minulosti je podivný náramek na zápěstí. Celková amnézie je mrzutá věc, obzvlášť když se ocitnete ve městě, které nenávidí lidi odjinud a kde vládne tvrdou rukou nesmlouvavý plukovník Dolarhyde (Harrison Ford), jenž ho řídí metodou pěsti a biče. Absolution žije ve strachu a brzy bude ještě hůř. Shůry přicházejí podivné zvuky a oslepující světla, obyvatelé města beze stopy mizí a nikdo neví, jak se bránit a kdy přijde řada na něj – tomu se říká permanentní teror. Paradoxně právě cizinec, kterého pronásledovali od chvíle, kdy se v jejich městě objevil, se stane jejich jedinou nadějí. Postupně se mu vrací paměť, a jak si vzpomíná, kde byl a co tam prožil, uvědomuje si, že drží v rukou klíč k tajemství, které zdejším kovbojům dává aspoň nějakou naději v boji s  technologicky mnohem vyspělejším protivníkem. Otázkou je, jestli mu chronicky nedůvěřiví obyvatelé uvěří a jestli mu Dolarhyde dobrovolně přenechá otěže vlády nad městem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (34)

Trailer 1

Recenze (1 121)

genetique 

všechny recenze uživatele

Bola by škoda, kebyže sa zatiahnu mračná nad Favreauovou kariérou len kvôli komerčnému neúspechu tohto filmu, pretože mňa osobne zatiaľ každý jeho film priniesol ak nie do nemého úžasu, tak aspoň k príjemnému prekvapeniu. V neposlednom rade film ťahali aj herci, Craig, Rockwell aj Ford podali znamenité výkony. K tomu im napomáhali veľmi dobre a prirodzene napísané dialógy, okorenené o pár dobrých hlášok. Prekvapivo ma viac bavila prvá polovica filmu, ktorá je zahalená do tajomstva a divák ešte netuší čo sa ide diať. Favreau postupne odhaľuje charaktery postáv, nové krásne lokácie, zvraty a aj napriek jasnému názvu filmu som sa občas pri filme prichytil nepripravený na to, čo ma čaká. Druhá polovica je už klasický príbeh "boja proti niečomu". I keď s perfektnými efektami, akčnými scénami, strihom a kamerou, ale už tak trošku bez nápadu a záverečné scény neboli tak veľkolepé ako som očakával. Favreau ale bez okolkov skúsil niečo málo odlišné, príbehovo možno nie až tak dozreté, ale herecky výborné a technicky premakané, a za to mu patrí môj obdiv a moje štyri. 80%. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Tak jsem včera večer dostala chuť na sci-fi a tím nemyslím žádnou růžovou knihovnu přistříknutou cestováním v čase, ale pořádně hnusné badass ufouny, vesmírné lodě a další efektní udělátka. Už název filmu naznačoval, ať si nedělám kdovíjaké naděje na áčkovou kvalitu, zavelela jsem tedy mozkovým buňkám "Pohov! Rozejděte se!" a vpustila kovboje a vetřelce na obrazovku. Počátečních 45 minut jsem si říkala, co kurva ty yntelygenťy na CSFD maj za problém, dyť to je celkem solidní oddechovka s povedenými efekty, sympatickým obsazením a příjemnou hudbou. Ve druhé polovině bohůmžel začalo přibývat scén, kdy se mi samovolně spouštěla čelist a u úst se dělala bublina s nápisem "To si snad ti dementi z Hollyhnoje dělají z diváků chlupaté kozy, ne?!" Kdyby tenhle sci-fi western oplýval minimálním nátěrem humoru, přešla bych všechny logické kotrmelce a charakterové veletoče s úsměvem či zachechtáním, takhle mi však nezbývá, než zaklepat si na čelo a vyzvat autory scénáře, aby skočili s rozběhem v neutřenou řiť... Navzdory momentům, kdy se mi chtělo marností zaplakat nebo rovnou ublinknout, nepovažuju tenhle film za vyložený propadák, většinu času jsem se přece jen obstojně poklesle bavila. 66% - Dala bych 61%, dalších 5% přidávám za Daniela Craiga nahoře bez, slint... ()

Reklama

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Krajně nevyrovnaný a místy vyloženě neohrabaný film, který sbírá body ve stylovosti (funguje westernová i videoherní stylizace), slušné akci a faktu, že to navzdory všem evidentním mínusům (patos, trapnost, podivný scénář a neuvěřitelné psychologické otočky některých postav) je poměrně zábavné... Noahu Ringerovi ovšem doporučuji narvat do rypáku špunty a už nikdy ho nepostavit před kameru. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

U Thorových vousů, co to je? ____ Vzhledem k pravidelnosti, s jakou se tu střídají scény ve dne a scény v noci, bych si dovedl představit Kovboje a vetřelce jako cvičení pro studenty třetího ročníku na katedře kamery. Studenti by si na histogramu cvičili správné nastavení expozice. Úloha by ovšem byla ztížena ještě výběrem kamer, jelikož čipy digitálních kamer jsou vysoce citlivé na přeexpozici ve světlech a naopak dobře drží podexpozici až na šum, který se může v určité části projevovat, tudíž by je studenti používali ve scénách ve dne. Známka by se snižovala za mizející detaily v bílé, které jsou nejčastějším prohřeškem u digitálních kamer, zvlášť při neopatrném zacházení s vysokými jasy a lesky. Naopak v noci by se sáhlo ke klasickým analogovým kamerám, které mají horší odezvu v nízkých hladinách osvětlení, tudíž by se sledovalo, zda nemají studenti podexponované záběry bez kresby detailů v černé. ____ Ódin nám pomáhej! ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Čo na tom stálo 160 melónov? Kovboji a votrelci vypadajú podobne ako Jonah Hex a takú istú majú aj (ne)kvalitu. Jeden charizmatický (nie však v tomto filme) herec v hlavnej úlohe, jedna terajšia sexbomba (ale tak ako nezabrala Megan Fox, nezaberá ani Olivia Wilde), jeden hrozne napísaný scenár a ešte horšia réžia. Film je to veľmi toporný, neprekvapivý, nevtipný, bez napatia a bez naozaj dobrej scény. Celý film som si hovoril len jediné - ako to mohlo celé dobre vypadať. Ale nevypadá... ()

Galerie (235)

Zajímavosti (23)

  • Film je natočený podle stejnojmenného komiksu Scotta Mitchella Rosenberga. (Terva)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 163 milionů amerických dolarů. (NIRO)

Související novinky

Jason Bateman natočí netradiční western

Jason Bateman natočí netradiční western

31.01.2023

Žánr sci-fi westernů proslavil filmový Westworld z roku 1973, nutno ovšem podotknout, že od té doby se objem filmů v tomhle žánru příliš nezvětšil, v 2011 navíc fandové dostali obří facku v podobě… (více)

Westerny jsou zpět

Westerny jsou zpět

22.02.2015

Velkorozpočtové westernové žánrové mixy v podobě Osamělého jezdce a Kovbojů a vetřelců si nepochvalovali diváci ani kritici, ale jinak tento tradiční americký žánr rozhodně neskomírá. V různých… (více)

Expendables 3 – Cage, Eastwood, Ford?

Expendables 3 – Cage, Eastwood, Ford?

14.08.2012

Jde samozřejmě především o zbožné přání producentů a tak trochu laciný způsob, jak před premiérou dvojky ještě jednou vydatně zčeřit mediální hladinu. Zkusme si z toho ale vytáhnout i relevantní… (více)

Oldman vs. Ford: high-tech špionáž

Oldman vs. Ford: high-tech špionáž

24.07.2012

V sobotu 21. 7. oficiálně odstartovalo natáčení thrilleru o korporátní špionáži Paranoia. Chrisův mladší brácha Liam Hemsworth (v pořádné akci se předvede díky roli v The Expendables 2) si ve filmu… (více)

Reklama

Reklama