Reklama

Reklama

Začněme v Egyptě před dvěma tisíci lety, kde se velmi ambiciózní princezna Ahmanet (Sofia Boutella) chystala na převzetí vlády v zemi po svém otci a pro naplnění svého cíle se neváhala spojit s temnými sílami a provádět věci, z nichž tuhla krev v žilách. Potrestali ji mumifikací zaživa a pohřbili tak, aby ji nikdo nenašel. Jenže našel. O dva tisíce let později se v místě jejího věčného odpočinku ocitli dobrodruh Nick Morton (Tom Cruise) a archeoložka Jenny Halsey (Annabell Wallis). Ti nešťastnou náhodou objevili Ahmanetin sarkofág, který nechala Jenny urychleně převézt do Londýna k dalšímu zkoumání. Jenny totiž pracuje pro tajnou organizaci Prodigium, jejímž posláním je pronásledování a odchyt těch nejnebezpečnějších monster. Ředitel Prodigia Dr. Jekyll (Russell Crowe) má v tomto směru poměrně bohaté zkušenosti. Jenže letadlo převážející mumii prokleté princezny až na místo určení nedoletí, ale zřítí se k zemi krátce před přistáním. Nickovi se jako zázrakem podaří katastrofu přežít, brzy ale zjistí, že smrt v troskách letadla by pro něj byla mnohem lepším řešením. Princezna Ahmanet se totiž díky jeho neuváženým činům probudila a touží po nadvládě nad světem. K tomu ale potřebuje i svého domnělého osvoboditele – Nicka. (CinemArt)

(více)

Videa (19)

Trailer 3

Recenze (883)

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Provázané světy dnes letí a proto se vzniká Dark Universe- série filmu která má představit slavná monstra a jednou je všechny spojit. Nejdřív se však musí sejít samostatně. A první útočí Mumie. A ten film překvapivě hrozně funguje. A je asi celkem snadný odhadnout proč- Tom Cruise si ten film ohlídal. Tom Cruise točí špatný film jednou za uherský rok a jinak si to umí jako producent pohlídat. Cruise si film krade pro sebe a rozhodně je neuvěřitelným zajímavým hrdinou který by mohl celý ten vesmír utáhnout. Film stojí na vlastních nohách a neodkazuje příliš na další filmy. Jediné další monstrum které se objeví je Dr. Henry Jekyll/jeho zlé alter ego Edward Hyde. Hraje ho Rusell Crowe a i když hraje druhé housle dokáže zaujmout. Mumie navíc dokáže zaujmout už od první akční scény v Iráku která je neuvěřitelně akčně zvládnuta a i hned po ní následuje scéna s nálezem hrobky ze které přímo dýchají Dobyvatelé ztracené archy. Ihned poté však nastupuje zbytek filmu který je tak béčkový jak by měl film o těchto monstrech být. Opravdu jsem si řekl, že jsem dlouho neviděl tak dobře povedené béčko (Neboj Lucy, na tebe se nezapomíná). Ten film prostě neuvěřitelně baví a navíc celkem slušně funguje jako horror. Opravdu jsem tak dobrý film nečekal. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Nového pokusu o Dark Universe je fakt škoda. Vždycky je fajn, když klasika získá nový kabátek a i nejmladší generace si tak může oblíbit nové zpracování a zároveň objevit originál. Ale tady to celé zkončilo předčasně. Žánrově je to nevyvážený guláš a celé to působí hrozně sebejistě, žádná varianta nepřipouští, že by Mumie měla být solitérní film. Ale bohužel je a zpětně tak zůstává pachuť z nenaplněného fragmentu. Navíc Tom Cruise už není takový rošťák, jakým by rád zřejmě zůstal až do smrti. A nijak zvlášť neoslnila ani Annabelle Wallis, královna historických seriálů (Tudorovci, Gangy z Birminghamu nebo Pan Am). Sofia Boutella a Russell Crowe jsou o něco lepší, ale nestačí to. Doufala jsem, že klasické duo Kurtzman & Orci je už natolik otrkané, aby to byla bomba, ale Herkules nebo Zorro se jim povedli víc. ()

Reklama

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Vlastně dobrý. Mumie má svoje mouchy, ale charisma Toma Cruise, rychlé tempo a snaha představit nový svět na dvě hodiny bez problémů zabaví. Úvod připomene Indyho nebo herní Uncharted, hororové vložky překvapivě fungují a občas se Mumie pohybuje na hranici mezi PG-13 a eRkem. Vyloženě bát se asi nebudete, řeči o hororovém dobrodružství však nejsou přehnané. Víceméně pořád se tu něco děje, a jakmile se tvůrci přestanou snažit o legrační vložky, fakt to šlape přesně tak, jak byste po trailerech čekali a doufali. Nakonec trochu zamrzí, že je Mumie sice poctivá dobrodružná podívaná, bohužel ale nenabízí žádnou scénu, kterou byste kamarádům nadšeně popisovali a posílali je do kina. Jako start potenciálně zajímavého filmového universa ovšem funguje bez nejmenších problémů a rád u toho budu i příště. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Ak sa chcete len pobaviť a blahosklonne prehliadnete pár klišé alebo hlúpych dialógov, potom môžete byť úplne kľudne spokojní. Akcie je tu dosť, pekné efekty, nejedna scéna vie skutočne vystrašiť a herecké osadenstvo úspešne zachraňuje čo sa dá. Navyše je tu jedna sexi múmia (Sofia Boutella), z ktorej nemáte až tak strach, ale najradšej by ste ju pretiahli. Tom Cruise odvádza svoj štandardný výkon, vo väčšine snímkov je prevažne sebavedome suverénny. Herecké výkony zodpovedajú obsadeniu, efekty sú príjemné a pár plusových bodov získava Múmia za občasnú strašidelnosť. A tvorcovia ešte zaslúžia pochvalu za to, že mali dostatok súdnosti, aby film nerobili dvojhodinový - nedaj bože viac, ako je dnes v móde. Áno, kritizovať sa tu dá mnohé, ale nie je to zapotreby. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Kdyby takhle nějak dopadlo Uncharted, vůbec bych se nezlobil. Mumie k němu má na začátku docela blízko, pak ale sympaticky uteče k dobrodružnému hororu a už v tomhle žánru (naštěstí) zůstane. Z Alexe Kurtzmana se vyklubal překvapivě dobrý řemeslník, který z PG-13kového ratingu vážně ždíme maximum. Mumie je tak působivá, napínavá i vcelku svižná, přičemž servíruje jednu dobrou akční scénu za druhou. Možná to chtělo víc momentů, které by šlo vypíchnout, a vůbec bych se nezlobil, kdyby se vystříhal Cruiseův vtipkující kámoš. I v téhle podobě se ale jedná o poctivou blockbusterovou jízdu, které rozhodně přeju finanční úspěch. (7/10) ()

Galerie (58)

Zajímavosti (25)

  • "Vtáčí útok" na lietadlo by v skutočnosti vo výške 3 a pol kilometra nebol možný. Tak vysoko nelietajú. (MikaelSVK)
  • Studio Universal vydalo před uvedením filmu trailer, ve kterém však chyběly zvukové stopy. Tato (pravděpodobně) chyba vedla k velkému pobavení diváků na internetu. (L_O_U_S)

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

04.08.2023

Po několika poměrně nedávných pokusech studia Universal Pictures oživit sérii jejich klasických monster se snímky jako Mumie, Renfield nebo s nadcházejícím dosud nepojmenovaným projektem od režijního… (více)

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

13.10.2022

Čeká nás v budoucnu Frasernasance? Díky potenciálně oscarovému želízku v ohni The Whale od režiséra Darrena Aronofskyho (matka!, Fontána) se herec nyní pomalu ale jistě vrací do velkého Hollywoodu, a… (více)

Vlkodlak s Goslingem našel režiséra

Vlkodlak s Goslingem našel režiséra

28.10.2021

Herec Ryan Gosling (Blade Runner 2049) opět spojí síly s režisérem Derekem Cianfrancem (Za borovicovým hájem), tentokrát u remaku slavného hororu Vlkodlak. Studio Universal Pictures totiž nadále… (více)

Reklama

Reklama