Reklama

Reklama

Tucker & Dale vs. Zlo

  • Česko Tucker a Dale vs. Zlo (více)
Trailer

Parta mladistvých intelektuálů podniká cestu z města. Příslib bezelstné zábavy v lůně neposkvrněné horské přírody ale nebude mít dlouhého trvání. Na samotě u lesa studentská kvítka narazí na individua podezřelého vzezření, kterým sláma čouhá nejen z bot. Žoviální burani Tucker a Dale si přitom též chtějí pouze užít volný čas: dát do kupy starou chatu, postavit kadibudku, ulovit pár ryb, a naopak vypít větší než menší množství piv. Bude však stačit jediné nedorozumění a požár bude na střeše, nejedna končetina se uřeže, drtička na dřevo vytryskne v krvavé sprše a konec bude jedné mládeže… Přímočará, ale zábavná parodie, získala mezinárodní renomé na řadě festivalů (SXSW, Fantasia, Sundance), českému publiku byla představena při příležitosti 45. ročníku MFF Karlovy Vary (2010). Kanadsko-americký snímek udělá radost především znalcům žánrové kinematografie. Tucker & Dale vs. Zlo se nápaditě strefuje do spousty hororových klišé z oblasti slasheru („vyvražďovaček“) a hixploitation (či hick flicks – filmy o křupanech). Na jednu stranu film přehnaně zvýrazňuje ustálené motivy (mj. hrozivé „Jiné“ v podobě zanedbaných vidláků), na stranu druhou komediální horor výsměšně napodobuje scény z ikonických děl (namátkou: Sežráni zaživa, Texaský masakr motorovou pilou, Predátor, Smrtelné zlo, Pátek třináctého, Fargo či Záhada Blair Witch), aby posléze vše obrátil na ruby a nastavil zrcadlo nám samým, když vyprávění šibalsky podřízne větev pod stereotypním rozdělením: kultivované město versus nebezpečný venkov. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (812)

Shit 

všechny recenze uživatele

Úplně geniální prdel, Tucker & Dale vs. Zlo není totiž obyčejná redneck vyvražďovačka v lesích, jak se může zrpvu zdát, ale je to geinální parodie na tyhle vyvražďovačky, která celej ten systém vyvražďování vidlákama staví úplně opačně a vznikaj naprosto šílený situace, navíc i když to je asi celkem nízkorozpočotový, tak gore rozhodně nejsou nějaký směšný a vypadaj slušně. Jeden z nejoriginálnějších a nejzábavnějších hororů, co jsem poslední roky viděl. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Skvělá komediálně hororová oddychovka s parádním humorem. Pohodovost tohoto filmu na vás dolehne a vy si můžete naplno užít tuto parodii na klasické teenagerovské vyvražďovačky. Jako výsměch různým slasher hororům a hixploitation to funguje skvěle. Parodie na Texaský masakr byla nejlepší. Jen ten konec mi úplně nesedl, ale jinak jsem si film užil více než dobře. A Katie Bowden je jedna z nejhezčích dívek, co jsem kdy v hororech i v ostatních filmech viděl. 75% ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nevídám zase tolik dobrých hororových komedií. Už skoro rok tu čtu chválu na tuhle obrácenou buranskou vyvražďovačku, počkal jsem na HD, no a nezklamala. Plusy: nápad, humor, obsazení, neamatéřina a nenuda. Tipuju, že je to skvělá volba na nějakou tu skupinovou sranda projekci. Nemám co dál napsat. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Filmy vyvolávají v divácích tři druhy emocí: smích, pláč a strach. Smích a pláč patří k sobě, protože smích je opakem pláče a pláč je opakem smíchu, jenže co je opakem strachu? Jak naznačuje série Scary Movie, je to podle všeho výsměch, jinak řečeno parodie. Parodie ovšem žádné emoce nevyvolává, je to spíš intelektuální kategorie, která staví na znalostech parodovaných děl. Parodie vlastně parazituje na parodovaném, ale ne ani tak na obsahu, jako spíše na emocích, který tento obsah vyvolává, protože parodie coby intelektuální kategorie žádné vlastní emoce nevytváří a musí brát jinde. Toto pozření cizích emocí má často velice vtipné důsledky, neboť vede k tomu, že se parodie překlopí v to, co paroduje, třeba Tucker & Dale vs. Zlo na konci nabírá obrátky klasického hixploitationu, kdy Chad, (-spoiler-) který se ukáže být polovičním vidlákem, útočí na plavovlasou květinku Allison z města. Jinak řečeno dělat parodii znamená zapálit si doutník na sudu prachu, protože parodie nevyhnutelně končí v týchž emocích, které paroduje, jelikož je sama o sobě prázdným žánrem bez vlastních emocí. ____ Ještě k té matici o čtyřech prvcích „strach, parodie, smích, pláč“. Tam je hrozně zajímavé, že každý z prvků má svého párového dvojníka (strach/parodie, smích/pláč), ale také jednoho nepřítele (strach/smích, parodie/pláč). Tucker & Dale vs. Zlo to na mnoha místech tematizuje: když se Dale snaží na úplném začátku rozesmát Allison, vyvolá v ní strach, a proto to nefunguje. Tucker zase v jednom momentu přikazuje Daleovi, aby nebrečel, jinými slovy, aby plnil svoji žánrovou roli a byl zlý, popřípadě veselý, protože pláč do žánru parodie nepatří. Mimochodem, (-spoilery-) jak vlastně porazí Chada? Jednoduše tím, že si sestaví správnou matici o čtyřech prvcích, přestanou ho brát na lehkou váhu (smích) a vysmějí se jeho vidláckému původu (parodie). ____ Tucker & Dale vs. Zlo představuje hlavně ale výtečnou esej na téma, že historii píší vítězové, respektive ti, jejichž perspektivou na události nahlížíme. Takže to, co v jiných filmech vypadá jako banda nezvedených vidláků, může být ve skutečnosti bromancí dvou neškodných individuí. Neodehrává se nám tady ale přece jenom něco více? Co když bude zemědělství skutečně v příštích několika deseti letech jedno z nejziskovějších a nejlukrativnějších odvětví v ekonomice, jak tvrdí někteří investoři a obchodníci s komoditami, a zemědělci/vidláci se tak stanou nejbohatšími lidmi planety? Podle světoznámého investora Jima Rogerse budou zemědělci v následujících deseti letech jezdit v autech Lamborghini a finančníci v City of London se budou živit jako taxíkáři. Za posledních třicet let se měli zemědělci špatně, teď prý ale budou vydělávat obrovské peníze. Pak by Tucker & Dale vs. Zlo nahlížející na tyto jedince v pozitivním světle nebyl jen nějakou parodií, nýbrž krajně vizionářským filmem pro novou dobu. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Správně ulítlá hororová komedie, ve které se ze zcela nepochopitelného důvodu začínají sebevraždit studenti. Tucker a Dale jsou smolaři, kteří se do této situace dostanou jako slepí k houslím. Některé citace například na Texaský masakr jsou výborné. Myslím že TaDvs.E je dokonalým originálem na poli Slasherů. Přesto jsem čekal malinko více šíleností. 60% ()

Galerie (112)

Zajímavosti (11)

  • Počet mrtvých: 12. (ČSFD)
  • Dale (Tyler Labine) v jedné scéně radí Chuckovi (Travis Nelson), který drží šerifův revolver, aby před výstřelem nejprve odjistil pojistku, kterou však tato zbraň nemá. (Dr Lizal)
  • Nominace na cenu Leo, v kategorii Nejlepší zvukový střih. (Čiban)

Reklama

Reklama