Reklama

Reklama

Banksy: Exit Through the Gift Shop

  • USA Exit Through the Gift Shop (více)
Trailer

Obsahy(1)

Legendární streetartista a graffiti writer Banksy, který ani přes nominaci na Oscara neodhalil svoji identitu, vstupuje do českých kin se svým provokativním mystifikačním dokumentem o street artové scéně. Excentrický francouzský majitel obchodu Tonny Guetta, který má stovky hodin záznamů graffiti akcí, marně pátrá po tajemném Banksym a sám se po jeho vzoru rozhodne stát kultovním umělcem. Pod pseudonymem Mister Brainwash (MBW) začíná chrlit jeden artefakt za druhým... Zábavný a vzrušující dokument o kultu pouličního umění, který tento fenomén zároveň odhaluje, zároveň jej relativizuje a sebevzhlíživost některých umělců ironicky shazuje. Stejně jako ve svém umění, i ve filmu Banksy zpochybňuje současnou pouliční výtvarnou scénu, která se stala snobským pozlátkem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (255)

johny89 

všechny recenze uživatele

Streetart má něco do sebe. Většina kreseb má zajímavý význam, který nepochopí člověk, co se nad tím nesnaží přemýšlet. Občas to taky žádný velký význam nemá, ale je to třeba hezké a hodí se to na konkrétní místo - například Invaders v Paříži. Pokud na to člověk má nápad, může z toho vzniknout pěkná věc. Mr. Brainwash mi přišel jako ukázka toho, že streetart může dělat každý. Vypadá to, že na tom nic není. Jeho díla mi ale přišla ve srovnání například s Banksym dost slabé. Navíc ten člověk na mě z filmu působil trochu jako naivní blbeček, co si plní ve 40ti letech svůj dětský sen, navzdory absenci nutného talentu. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Když si sám někdo ohodnotí své dílo na několik tisíc dolarů a nechává si pomoct s vytvářením děl, je potom ještě vůbec umělcem? Banksy je borec, udělat takovýto dokument, který nakonec vyústí v to co vyústí, je na debutaře senzační. Street Art a graffiti obdivuju. Když to vypadá dobře, nevadí mi to. Vadí mi čmáranice, bohužel, těch je o hodně víc... ()

Reklama

Chupacabra 

všechny recenze uživatele

Zatímco ze začátku to vypadá jako tradiční dokument o počátcích nejznámějších pouličních umělců, zavěrečná půlhodina je neskutečný výsměch současné popularitě street artu, kde absolutně nezáleží na obsahu, ale jenom na hypu. Objasnění faktu, proč je dnes Banksy brán jako designér triček pro turisty. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Jsem dalek toho jakkoli tento filmařský počin interpretovat. Především proto, že je dítětem bytostně moderních trendů v současném umění, které se interpretaci - coby přežitku - dle mého názoru brání a které jako laik velmi pokorně sleduji jen z dálky, byť s upřímným zájmem. Už pro tu odzbrojující záplavu kreativity Banksyho a spol., kterou tento dokument zachytil, nemohu nejít na maximální hodnocení - je to vzrušující sonda ze světa západní umělecké scény, ke které se ta česká zatím ani vzdáleně nepřibližuje. ()

Alqarin 

všechny recenze uživatele

Kde končí realita v hlavní roli s osobitým Banksym a začíná fikce pod taktovkou vypatlaného Thieryho? A záleží na tom? Je nepříjemný, když za váma přijde kamarád se svojí prací a vy zjistíte, že je to totální sračka. Tohle naštěstí není ten případ, protože Exit Through the Gift Shop je mimořádné koukatelná záležitost, která mistrně balancuje na hranici vážnosti a taškařice. Kdybych byl Banksyho velkej fanda, dal bych 5. Mr Brainwash rulezz! :D Banksy touhle postavou přesně vystih neduhy současnýho nejen výtvarnýho umění. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (4)

  • V deviatej minúte, počas rozhovoru so Space Invaderom, môžeme za ním vidieť plagát k filmu Osvietenie Stanleyho Kubricka, ktorý je zostavený z maličkých doštičiek. (TMNT)
  • Po dlouhých spekulacích a fabulování i ze strany samotného Banksyho, který sváděl novináře na falešnou stopu, je údajně jeho pravé jméno Robin Gunningham. (Ukko)
  • Název odkazuje k jednomu z Banksyho děl, kdy na idylický obraz krajinky přimaloval upozornění na východ vedoucí skrze obchod se suvenýry. (Stegman)

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama