Reklama

Reklama

Sirota Dorotka vyrastá u svojej tety a strýka na ich farme v Kansase, kde žije jednotvárny a obyčajný život, sníva však o úplne inom svete, až ju raz tornádu spolu s jej psíkom Totom odnesie do zázračnej krajiny Oz. Až tam zistí, ako jej rodina chýba a chce sa vrátiť späť k svojmu bežnému životu. Spolu s novými priateľmi sa vydáva do Smaragdového mesta, kde žije mocný čarodejník z krajiny Oz, ktorý by jej mohol pomôcť vrátiť sa domov. (STV)

(více)

Zajímavosti (190)

  • Černobílé šaty, které má na sobě Dorotka (Judy Garland) v „sépiovém světe“, byly v roce 2019 v aukci vydraženy za 750 000 amerických dolarů. (Jimmy15)
  • Celosvětová premiéra proběhla 12. srpna 1939 v Oconomowocu (stát Wisconsin, USA). (Varan)
  • Při natáčení se zranila kaskadérská dublérka herečky Margaret Hamilton. Ta ve filmu měla letět na explodujícím koštěti, výbuch byl však příliš silný a ženě způsobil jizvy na nohou, které si s sebou nesla celý život. [Zdroj: Refresher.cz] (Duoscop)
  • Kabát, který má filmový Profesor Marvel (Frank Morgan), pochází z druhé ruky a dříve patřil L. Frankovi Baumovi, spisovateli, jenž napsal původní román, dle něhož byl film natočen. (Larrysbride)
  • Kůň, který ve filmu měnil barvu, nebyl pouze jeden, natáčení se účastnili rovnou čtyři koně, kteří byli každý pomalovaný citrónovou, třešňovou a hroznovou želatinou. (Larrysbride)
  • Zelený make-up zlé čarodějnice (Margaret Hamilton) byl tak vysoce toxický, že musela být krmena asistenty. Zatímco olej plechového muže (Jack Haley) byla jen obyčejná čokoládová poleva. (Larrysbride)
  • "Mzda" pejska Tota za natáčecí týden činila 125 amerických dolarů. Judy Garland dostala za stejný čas 500 dolarů. (Larrysbride)
  • Fenka kernteriéra Terry, která si ve filmu zahrála, byla za každý natáčecí den odměněna 120 americkými dolary. (Lynette)
  • Podle bytostí Munchkinů bylo pojmenováno plemeno koček. Zástupci tohoto plemena kočičích "jezevčíků" mají nezvykle krátké nohy, ale s ostatními kočkami si ve svých akrobatických schopnostech ničím nezadají. (TroiMae)
  • Zemi Oz stvořil americký spisovatel L. Frank Baum už v roce 1900 a objevila se celkem ve 20 románech. (Cherish)
  • Rubínově červené pantofle z filmu se později vydražily za 660 000 dolarů. (Mr.Critic)
  • Na Judy Garlandovou problémy teprve čekaly. Prý i při natáčení Čaroděje ze země Oz držela dietu, protože studio mělo obavy, že začíná tloustnout. Zanedlouho začne užívat prášky na udržení štíhlé linie, pak na spaní a nakonec se bez nich už neobejde... (Wences)
  • Občas to Judy se smíchem přeháněla. Scéna, když potkává hrozivého lva, který se rozpláče, když mu jednu vrazí, se točila desetkrát. Bert Lahr, hlavní komik filmu, sahal hluboko do pokladnice svého kabaretního umění, takže se Judy pokaždé rozesmála. Nakonec to Fleminga přestalo bavit. Dal Judy pohlavek a poslal ji pryč. Judy se za chvilku vrátila a výsledek, který vidíte na plátně, se odehrál v klidnější atmosféře. Bert Lahr však mnoho důvodů ke smíchu neměl. Trpěl komplexem z toho, že podvádí svoji manželku, kterou přechodně postihla duševní choroba. Rok na to se oženil se svou dlouholetou milenkou. Margaret Hamiltonová měla také osobní problémy. Před časem se rozvedla a pokoušela se vychovávat svého malého syna. (Wences)
  • V době natáčení byla Judy chytrá dívka, která se ráda smála a těšila se na maturitu. Ray Bolger jí pomáhal s úkoly. (Wences)
  • Film Čaroděj ze země Oz bývá považován za předchůdce pozdějších muzikálů, v nichž jsou písně těsně spjaty s příběhem a postavy zničehonic přecházejí od mluveného slova ke zpěvu. Harburgrův text proto dotvářel scénář a dodával mu na barvivosti například Ukolébavkovou ligou a Lízátkovým cechem. Píseň "Over the Rainbow" zůstala Judy po zbytek její tragické herecké kariéry. (Wences)
  • Jakápak tajemství krouží kolem nejoblíbenějšího muzikálového čísla všech dob nazvaného "Over the Rainbow"? Píseň totiž získala Oscara, přestože ji po nepříznivé reakci předpremiérového publika nejprve vystřihli. Nezdá se vám, že stále působí dojmem, jako by ji do filmu "dolepili"? Skladatele Harolda Arlena napadlo ústřední téma "Over the Rainbow" ve chvilce inspirace, jenže uprostřed se zarazil a nemohl dál. Jeho textař Yip Harburg mu pomohl návrhem, aby Arlen zkusil použít motiv pískání, kterým přivolával svého psa. (Wences)
  • King Vidor také dostal nabídku režírovat tento výpravný film z doby občanské války, ale nechtěl se do něj pustit bez pořádné přípravy. Rozhodl se proto raději natočit scény z Kansasu, zatímco Fleming přejížděl od jednoho filmu ke druhému a dohlížel na sestřih Čaroděje ze země Oz. King Vidor tak získal ve své dlouhé kariéře jedinou možnost režírovat muzikálové číslo, přestože svoji účast až do Flemingovy smrti, tedy deset let, nepřiznal. (Wences)
  • Studio nejprve navléklo Judy Garlandové blonďatou paruku a nánosem líčidla se snažilo změnit vzhled jejího obličeje. Cukor naopak usoudil, že by měla působit zcela přirozeným dojmem; v nereálné fantazii země Oz se měl objevit alespoň kousek venkovského Kansasu. Prošlo to, jenže Cukora brzy nahradil Fleming - který ho vystřídal i v Jihu proti Severu. (Wences)
  • První a poslední scény filmu - černobílý Kansas - se točily úplně naposled. Byla to součást původního plánu, Dorothyino nevlídné bydliště mělo kontrastovat se zářivým Ozem. Stejně tak dobře to mohl způsobit fakt, že většina technicolorových kamer byla potřebná jinde - na natáčení Jihu proti Severu, David Selznick jej právě začal točit ve spolupráci s MGM. Selznick sebral kamery a dostal i režiséra. Kansaské scény točil King Vidor. Stal se pátým režisérem Čaroděje ze země Oz a šestým, pokud budete počítat i producenta. Mervyn Le Roy, který se vrátil k režii brzy po dokončení Čaroděje ze země Oz, měl totiž jasnou představu, co chce. Richarda Thorpa a Lewise Milestonea se zbavil velmi rychle a kromě Fleminga a Vidora se na filmu z režisérů podepsal jedině G. Cukor. (Wences)
  • Film je zařazen na seznamu "nejvýznamnějších filmů", který vydal Vatikán v roce 1995 na přání papeže Jana Pavla II. Nachází se v kategorii filmů, které jsou významné svou uměleckou hodnotou. (gjjm)

Související novinky

Stranger Things dostanou další sérii

Stranger Things dostanou další sérii

30.09.2019

Přestože to tak nějak všichni očekávali, teprve nyní Netflix oficiálně oznámil, že prodlužuje fanoušky milovaný seriál Stranger Things o čtvrtou sérii. Zároveň s tím přišla zpráva, že tvůrci seriálu,… (více)

Čaroděj ze země Oz se dočká převyprávění

Čaroděj ze země Oz se dočká převyprávění

18.07.2018

Americká klasika Čaroděj ze země Oz z roku 1939 se v průběhu let dočkala již mnoha remaků a různých převyprávění. Chystaný animovaný film od studia Warner Bros. má ale ambice jít ještě dál. Bude… (více)

Renée Zellweger si zahraje Judy Garland

Renée Zellweger si zahraje Judy Garland

24.10.2017

Každá hollywoodská legenda se časem dočká biografie. A momentálně je řada na Judy Garland, hvězdě Čaroděje ze Země Oz, která vynikala hlavně zvučným pěveckým hlasem. Její filmová pocta se bude… (více)

Reklama

Reklama